Bondo: Forhandling under ét tag er positivt

Alle parterne i de igangværende overenskomstforhandlinger er kaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen tirsdag klokken 10. Det er positivt, at forhandlerne sker samlet, vurderer Anders Bondo, der er lærernes formand og formand for Forhandlingsfællesskabet.

Bondo: Forhandling under ét tag er positivt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forligsmanden har kaldt alle parter i overenskomstforhandlingerne til at forhandle tirsdag klokken 10.

Klokken ni mandag aften har forhandlere fra regionerne og staten forladt Forligsinstitutionen.

Forligsmand Mette Christensen har indkaldt parterne på alle tre områder, kommuner, regioner og stat, til forhandlinger igen tirsdag formiddag.

Det er positivt, at alle parter skal sidde under samme tag, vurderer Anders Bondo, der er lærernes formand og formand for Forhandlingsfællesskabet.

- Vi havde sådan lidt en frygt for, at når vi mødtes i morgen (tirsdag. red.), så var det for at drøfte, om vi skulle konstatere et sammenbrud eller drøfte, om vi skulle udskyde konflikten.

- Men så mødes vi faktisk i morgen for at forhandle. Det synes jeg er rigtigt positivt, siger lærernes formand.

Den oprindelige plan var, at parterne skulle mødes klokken 14. Men nu er alle parter kaldt til møde i forligsinstitutionen tirsdag klokken 10.

Her har forligsmanden mulighed for at udskyde en eventuel konflikt yderligere 14 dage.

Men hun har også mulighed for blot at udskyde dem kortvarigt, at sætte "uret i stå", hvis hun oplever, at der er fremgang.

- Vi har oplevet, at tingene hænger rigtig meget sammen. Vi har et stærkt sammenhold blandt de faglige organisationer, og arbejdsgiverne har en meget, meget tæt koordinering.

- Derfor tror jeg faktisk, at det her med, at nu sidder vi i samme bygning og finder en løsning, det kan være columbusægget. Det håber jeg rigtig meget på, siger Anders Bondo.

Spørgsmål: Tror du stadig på en samlet løsning?

- Jeg tror mere på den nu. Det må jeg sige, lyder det fra Bondo.

At alle parter skal mødes er fornuftigt, vurderer innovationsminister Sophie Løhde (V), der repræsenterer staten i forhandlingerne.

- Jeg har ikke opgivet håbet om at lande en aftale, og vi vil også i morgen gøre vores yderste for, at vi kan forsøge at komme i mål, siger hun.

Ministeren afviser at kommentere indholdet af de igangværende forhandlinger.

- Men det er ingen hemmelighed, og det tror jeg også, at alle kan se udefra, at mange af de krav, der er stillet også fra lønmodtagernes side, går på tværs af hele den offentlige sektor.

- Derfor synes jeg, det er klogt, at vi nu også får en forhandling på tværs af kommuner, regioner og stat, siger hun.

FAKTA: Her er tre scenarier for Forligsinstitutionen
Tirsdag fortsætter overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte i Forligsinstitutionen, hvor alle parterne skal sidde over for hinanden.

Forligsmand Mette Christensen har mandag indkaldt både kommuner, regioner og stat til forhandlinger samlet.

Fagforeningerne har varslet strejke, mens arbejdsgiverne har svaret igen med lockout. De kan træde i kraft fra henholdsvis 22. og 28. april.

Se tre mulige scenarier for det kommende forløb her:

* Hvis forhandlingerne står helt i stampe, kan forligsmand Mette Christensen når som helst vælge at give op. Herefter kan de varslede konflikter bryde ud på femtedagen efter.

* Hvis der fortsat er gang i forhandlingerne, men brug for mere tid, kan forligsmanden vælge at udskyde de varslede konflikter i to uger, hvorefter de kan bryde ud på femtedagen.

Det har forligsmanden allerede gjort en gang, men hun kan vælge at gøre det i alt to gange.

* Der kan også komme så meget skred i forhandlingerne, at arbejdsgivere og lønmodtagere i stat, regioner og kommuner enten selv bliver enige eller nikker ja til et mæglingsforslag.

Det skal herefter sendes til afstemning hos arbejdsgivere og lønmodtagere.

Kilder: Forligsinstitutionen.

Bondo: Forhandling under ét tag er positivt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce