Hans Bøgh-Sørensens børn har fået en del af aktierne i Orifarm-koncernen. Men han vil ikke lægge det åg på deres skuldre, som han selv fik

En af Fyns største virksomheder er langsomt ved at skifte ejer.

Odense-forretningsmanden Hans Bøgh-Sørensen har overdraget 30 procent af aktierne i Orifarm-koncernen til to af sine børn, der er 20 og 22 år.

Han er i god tid gået i gang med at overdrage ejerskabet af koncernen, der har 1100 ansatte, til næste generation.

Dermed følger han sin fars, Asbjørn Bøgh-Sørensens, eksempel, for Hans Bøgh-Sørensen selv fik allerede som 16-årig 30 procent af aktierne i familiens virksomhed.

Deltag i undersøgelsen

Forretningsmanden Steen Haustrup laver sammen med en gruppe af eksperter samt Syddansk Universitet en undersøgelse af generationsskifte i familieejede virksomheder.

Undersøgelsen skal undersøge, hvordan familierne håndterer følelser og andre bløde spørgsmål, som kan have afgørende betydning for et generationsskifte.

Hvis du har erfaringer med at lede eller eje en familieejet virksomhed, kan du deltage i undersøgelsen af generationsskifte.

Du kan besvare spørgeskemaet ved at bruge linket herunder - eller ved at skanne QR-koden her ved siden af. Undersøgelsen fungerer også på en mobiltelefon.

Link: kortlink.dk/khhs

- Min far var tidligt ude og tænkte helt fantastisk langsigtet dengang. Det betød, at vores generationsskifte blev overkommeligt rent økonomisk, siger Hans Bøgh-Sørensen.

Familieejede virksomheder som Orifarm udgør langt den største del af det danske erhvervsliv. De står for eksempel for 60 procent af beskæftigelsen i erhvervslivet.

Mere end en tredjedel af dem står over for et generationsskifte i de kommende år ifølge professorerne Morten Bennedsen og Kasper Meisner Nielsen.

Det er Orifarm

Orifarm har hovedsæde i Odense og afdelinger i flere lande.

Virksomheden parallelimporterer original medicin i Europa. Den køber, hvor medicinen er billig og sælger i andre lande.

Desuden fremstiller og sælger firmaet medicin, som ikke længere er underlagt patent - såkaldt generisk medicin.

Fra juice til medicin

Dengang 16-årige Hans Bøgh-Sørensen fik sine første aktier, var familievirksomheden den kendte juicefabrik Rimi i Ringe, der gennem opkøb og fusion blev til det nuværende Rynkeby Foods.

I dag beskæftiger familiefirmaet sig med medicin - især parallelimport samt produktion og salg af såkaldt generisk medicin.

Når børnene overtager

I en serie af artikler beskriver Fyens Stiftstidende generationsskifte i familieejede virksomheder.

Den første artikel blev bragt i gårm, 18. februar og handlede om Haustrup-familien og om en undersøgelse af de bløde værdiger i generationsskifte.

Næste artikel kommer i morgen lørdag 20. februar og handler om Odense-virksomheden Oliver Twist.

Selv om faderen var god til at udvise rettidig omhu, er der mange andre sider af deres generationsskifte, som Hans Bøgh-Sørensen ikke vil gentage over for sine egne børn.

- Han placerede et stort ansvar på mine skuldre, og jeg var bevidst om mit ansvar over for virksomheden.

- Jeg følte det som en ære, men det var også et åg, og jeg prøver at undgå at lægge det samme på mine børn, siger Hans Bøgh-Sørensen.

Som ung var han ikke helt afklaret med, at han skulle til at drive juicefabrik

- Jeg blev kaldt hjem, fordi vi havde mistet vores altdominerende kunde, så der var brug for mig. Lidt efter lidt blev jeg indstillet på at overtage ledelsen, fortæller Hans Bøgh-Sørensen.

Vil ikke lægge pres på børn

Han har fra ung alder fået at vide, at hans fremtid lå i familiefirmaet. Men det har han ikke selv sagt til sine børn.

Han vil heller ikke svare på, om han håber, at en af dem går i sin fars fodspor.

- Jeg vil ikke udtrykke nogen forventning om, at de skal arbejde i virksomheden, for dermed bliver det til et pres på dem om en bestemt fremtid.

- Men jeg vil gerne sige til dem, at jeg håber, at de vil overtage ejerskabet. Det ligger der også et stort ansvar i, men det definerer ikke din fremtid på samme måde, siger Hans Bøgh-Sørensen.

Begge de ældste børn er i gang med erhvervsrettede uddannelser i henholdsvis København og Odense.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
2
- Min far er en tæt ven

- Min far er en tæt ven

1
- Jeg ville ikke arbejde hos far

- Jeg ville ikke arbejde hos far

2
Familien har lært af sine fejl

Familien har lært af sine fejl