Mens antallet af ulykker med fyrværkeri i Danmark er stærkt faldende, er der mindre fokus på sikkerheden for de børnearbejdere i Kina, der fremstiller fyrværkeriet. Det er kinesernes eget ansvar, mener direktør i Fyrværkeribrancheforeningen.
I Danmark kan vi glæde os over, at antallet af ulykker med fyrværkeri er faldende, og at sikkerheden generelt er blevet bedre. Så heldige er de kinesere, ofte børn, som producerer 9 ud af 10 raketter, batterier og romerlys, som sælges i danske butikker, ikke.

Så sent som 12. november eksploderede en lille, primitiv fyrværkerifabrik i den fattige Guangxi-provins. Ifølge den Hongkong-baserede menneskerettighedsorganisation China Labour Bulletin omkom to skolebørn, mens 11 andre børn i alderen 7-15 år slap med alvorlige brandsår.

Ulykken er endnu et eksempel på, at det kan være livsfarligt at producere fyrværkeri til glæde for folk i USA og Europa, mener Geoffrey Crothall, som er talsmand for China Labour Bulletin.

- Det er meget farligt at arbejde på kinesiske fyrværkerifabrikker. Især ude på landet på små fabrikker, som ansætter børn og unge og nærmest ingen sikkerhedsforanstaltninger tager, siger han.

Selv om børnearbejde er forbudt i Kina, er mange familier så fattige, at børn må arbejde om natten for at tjene til deres skolegang.

Direktør overrasket

Det overrasker Karsten Nielsen, som er direktør for Fyrværkeribrancheforeningen i Danmark. Men han mener ikke, at det er danske importørers ansvar at holde børn væk fra fabrikkerne.

- Hvis noget i den kinesiske lovgivning ikke er overholdt, må det være nogen derude, der tager sig af det, siger han.

Kina er verdens største producent af fyrværkeri, og knap 10.000 har ifølge myndighederne mistet livet under arbejdet siden 1985. Det skyldes de usle arbejdsvilkår, forbrugerbladet Tænk i 2006 dokumenterede.

Normal arbejdstid for fyrværkeriarbejdere i Hunan-provinsen var 17 timer om dagen, syv dage om ugen, til en løn svarende til 840 kroner om måneden. Arbejdernes redning ved eksplosion var et kar med vand.

Karsten Nielsen hverken kan eller vil garantere, at fyrværkeri solgt i Danmark produceres under bedre forhold:

- Jeg ved, at de danske importører tager rundt på de fabrikker, de køber fra, og de har ikke set den slags.

Læs mere i Fyens Stiftstidende tirsdag
  • Fyens Stiftstidende