Bliv skilt og flyt til Faaborg

Foto: Gert Ejton

Bliv skilt og flyt til Faaborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GÆLD: Underlige krumspring gør det lettere at slippe af med uoverkommelig gæld

Det er luftige formuleringer i loven og personlige skøn, der bestemmer, om man kan få slettet en håbløs gæld.

Når det seks sider lange ansøgningsskema om gældssanering er udfyldt, kan man derfor ikke gøre meget andet end at håbe.

Håbe på, at det er den retsassessor eller dommerfuldmægtig med et venligt skøn, man er kommet i kløerne på.

Og dog.

Faktisk kan man selv hjælpe en smule til med at få ansøgningen om gældssanering til at glide igennem.

Blandt de helt konkrete råd er:

1. Flyt til Faaborg.

2. Bliv skilt og lad være med at bo sammen med kæresten.

3. Find en lejlighed med lav husleje.

- Tilsyneladende er det en fordel at bo i Faaborg, hvis man vil søge gældssanering. Der bliver bevilget i otte ud af 10 tilfælde, siger revisor Jørgen Juel Hansen fra JJH Revision i Hørsholm.

Han har netop gennemgået Danmarks Statistik for sager om gældssaneringer i årene 1995-1999. Formålet er at skrive en bog med en gennemgang af, hvordan man får saneret sin gæld.

- Jeg har arbejdet med adskillige sager om gældssanering og er blevet harm over den uretfærdighed, de gældsplagde danskere udsættes for siger Jørgen Juel Hansen.

- Der er ingen regler eller retningslinjer på dette område. Skifteretterne famler sig frem og afgørelserne er i alt for høj grad overladt til skøn og vurderinger fra sag til sag.

Jørgen Juel Hansens gennemgang af sagerne viser også, at det bestemt ikke er en fordel at være gift eller at bo sammen med sin kæreste, hvis man vi slippe af med gælden.

- I en sag fra Fyn er det med en Højesterets dom slået fast, at ægtefælle eller samlever skal sætte hele sin indtægt ind på at betale husstandens udgifter, hvis den anden part i forholdet skal have gældssanering, siger Jørgen Juel hansen.

- I den forbindelse er det nok, at man har boet sammen en dag. Og det er ligegyldigt, om man har været med til at stifte gælden. Man kommer til at hænge på den alligevel.

Revisoren kalder dommen "bindegal".

- Højesteret forhindrer reelt gældsplagede personer i at indgå parforhold, og samtidig bomber man ligestillingen tilbage til stenalderen, siger Jørgen Juel Hansen.

Bogen om gældsanering er klar i løbet af en måneds tid og vil blandt andet indeholde en 19-punkts tjekliste over ting, der skal være på plads, før ansøgningen sendes af sted.

Eksempelvis råder Jørgen Juel Hansen til, at man finder en billig bolig. Folk med husleje på 8000-9000 kroner får sjældent gældssanering.

Skibs-anparter er også en stopklods - selv om det kan koste penge at slippe af med dem.

Skattegæld bør man også komme af med - Told&Skat slipper nødigt sit tilgodehavende, fordi det offentlige system har mulighed for at hæve direkte fra folks lønkonto.

- Mit formål er ikke at gøre det lettere for plattenslagere, at slippe af med gælden, siger Jørgen Juel Hansen.

- Men folk, der forsøger at komme på fode igen efter en konkurs eller en dyr skilsmisse, skal i det midste have en fair og ensartet behandling af landets retskredse. Og det får de ikke nu.

Bliv skilt og flyt til Faaborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce