Blev kritiseret for usikkerhed: Fynsk bank vil have mange flere penge

- Vi får mange almindelige privatkunder og desuden mange kunder i vores leasingselskab. Derfor har vi på langt sigt brug for ny kapital., siger direktør Ivan Sløk, Totalbanken. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Blev kritiseret for usikkerhed: Fynsk bank vil have mange flere penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Totalbanken i Aarup vil styrke sine kasser kraftigt med 90-100 millioner kroner i nye penge fra aktionærerne. De nye aktier skal gøre det muligt at fortsætte væksten og desuden betale dyre lån tilbage, siger bankens direktør.

Der skal en mere solid bund under den lille fynske bank, Totalbanken. Det mener bestyrelsen, der derfor gerne vil udstede et meget stort antal nye aktier, som kan ombyttes med gode penge til bankens kasse. I første omgang bliver det bankens nuværende 6000 aktionærer, der får mulighed for at tegne de nye aktier, som vil komme med en form for rabat.

I alt vi bestyrelsen gerne have 90-100 millioner kroner ind ved aktieudvidelsen. I dag tegner denne type kapital sig for 286 millioner kroner, så der er tale om en meget kraftig udvidelse. Banken udvide senest kapitalen i 2012, dengang kom der 30 millioner kroner ind.

Råd til kraftig vækst

Ifølge bankdirektør Ivan Sløk er en kraftig vækst i banken den ene af årsagerne til udvidelsen.

- Vi oplever hele tiden både en god tilstrømning af nye kunder og et ønske om flere lån. Det er vi selvfølgelig glade for, men hvis det fortsætter kan vi komme i en situation, hvor vi er nødt til at sige nej, fordi vores kapital kommer i nærheden af de grænser, der er i reglerne. Derfor vil vi gerne i god tid udvide, så vi ikke bliver nødt til at træde på bremsen, siger Ivan Sløk.

Den anden årsag til udvidelsen er et ønske om at indfri nogle af de meget dyre særlige lån, som banken optog under Finanskrisen. Ifølge direktøren har man lån for 90 millioner kroner, som koster mellem otte og 10 procent i rente.

Vil gerne have pænere tal

Totalbanken er blevet kritiseret for at være i den dårlige ende af de danske banker, når det gælder soliditeten. I juni lavede forsker ved Aarhus Universitet Johannes Raaballes sin årlige opgørelse over danske banker, der vil have sværest ved at stå imod, hvis der kommer en ny krise. Nederst på denne liste og med en rød markering - alternativerne var grøn og gul - fandt man Totalbanken.

- Hvis det hele pludseligt ramler sammen, som det gjorde under den danske bankkrise, så vil jeg nødigt være kunde i en gul eller rød bank, sagde Johannes Raaballe dengang til Berlingske Business.

Men Ivan Sløk afviser, at den nye kapitaludvidelse sker for at løse dette problem.

- Det er ikke et problem forstået således, at det ikke er faretruende. Men det ville da være dejligt at ligge bedre. Det er klart, at vi får nogle kønnere tal og vi kan vokse mere og hurtigere, hvis vi får løst den del af det, siger direktøren.

Aktieudvidelsen skal godkendes med to tredjedeles flertal af aktionærerne på en ekstraordinær generalforsamling 22. august. Bestyrelsen beder om en stor bemyndigelse, som vil give 250 millioner kroner i ny kapital. Men afhængig af markedskursen vil den vælge et antal, der giver 90-100 millioner kroner ekstra netto. Omkostningerne ved hele processen vil være fire-otte millioner kroner.

Hvis udvidelsen bliver godkendt, vil de eksisterende aktionærer få et antal tegningsretter - for eksempel en for hver aktie - som giver dem mulighed for at købe en ny aktie med rabat. Hvis de ikke vil købe, kan de sælge rabatten - altså tegningsretten - over børsen.

Aktierne i Totalbanken er generelt faldet i kurs i længere tid og ligger nu omkring 20 procent under niveauet ved årets begyndelse. Umiddelbart efter meddelelsen om udvidelsen faldt kursen med ni procent.

Blev kritiseret for usikkerhed: Fynsk bank vil have mange flere penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce