Bevar de gamle fynske huse


Bevar de gamle fynske huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fruen og jeg har for nylig været på en længere tur rundt i vort sydlige naboland for at vurdere, om 58 ejendomme var investeringsværdige.

Det er en fantastisk oplevelse, således at besøge den ene kulturperle af en by efter den anden. Tyskerne gør en utrolig stor indsats for at bevare de gamle bygninger, som de allierede ikke fik jævnet med jorden, og i Østtyskland pågår der et gigantisk restaureringsarbejde for at råde bod på det kommunistiske systems syge holdning til historiske bygninger.

Bevaringsindsatsen vedrører imidlertid ikke alene større byer. Der hæges også om mindre bindingsværksbyer og landsbysamfund med flotte stråtækte gårde.

Det er derfor deprimerende at komme tilbage til Fyn og se, hvordan bygningsarven i vores gamle købstæder og landsbysamfund bliver misrøgtet.

For snart mange år siden fulgtes jeg med en tysk bankmand gennem Odense undervejs til en frokost på Under Lindetræet. Han kiggede rundt på bygningerne ved Fisketorvet og konstaterede spagfærdigt, at krigen havde været hård mod Odense.

"Næ, det har betonsocialisterne i bystyret selv klaret", måtte jeg rette ham. "De rev de gamle huse ned for at flytte beboerne ud i andelsboligforeningernes mønsterbyggerier". Han åndede lettet op, selv om han var ærgerlig på vores vegne.

Men bedre ser det snart ikke ud ude på landet. For et par årtier siden blev der lavet en analyse af grundene til, at udenlandske turister besøgte Fyn. Topscorerne var fynboerne selv samt landskabet med de snoede veje og gamle stråtækte gårde og huse.

Men for hvert år der går, bliver der desværre stadig mindre at komme for.

Modsat i andre lande regner vi kun sjældent bygninger for historiske og bevaringsværdige, selv om de er flere hundrede år gamle.

Det er dumt, også rent økonomisk. Ejere af stråtækte huse og gårde burde da belønnes for at bevare deres ejendomme i stedet for at blive straffet med ekstra lejeværdi og forsikringspræmie.

På vej til mit skib i Fjellebroen passerer jeg to små, gamle og originale bondehuse med store hull er i stråtaget, så det kan regne ind. Der bor mennesker i husene. Det undrer mig, at ingen i kommunalforvaltningen interesserer sig for de huse og menneskers skæbne.

Vi kan jo ikke bevare det hele, er svaret nok. Men i Holland er 200.000 bygninger fredede, i England 400.000 og i Tyskland 1.000.000, mens vi i Danmark kun har fredet 9.000. Er det virkelig, hvad der er tilbage?

Bevar de gamle fynske huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce