Behøver ikke kigge langt efter studiejob: Jobbet er en fast del af studiet

Med et nyt samarbejde mellem brancheorganisationen Technology Denmark og Syddansk Universitet behøver kandidatstuderende på datalogi ikke længere kigge langt efter et studiejob. Projektet Talent Fellowship hjælper dem. Foto: Jesper Quistgaard

Behøver ikke kigge langt efter studiejob: Jobbet er en fast del af studiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynsk projekt skal løse problemet med mangel på it-arbejdskraft i Danmark. Brancheorganisationen Technology Denmark og Syddansk Universitet er gået sammen om et Talent Fellowship, som datalogistuderende både studiejob og fast arbejde efter studiet.

For at komme manglen på it-arbejdskraft til livs har Syddansk Universitet og brancheorganisationen Technology Denmark indgået et nyt samarbejde, Talent Fellowship. Det skal sikre studerende studiejob fra dag ét på kandidatdelen og et fast job, så snart de er færdige.

Projektet kommer til at omhandle de datalogistuderende, som begynder på kandidatuddannelsen på SDU efter sommerferien i år. Men tanken er allerede nu at udbrede det til flere studieretninger, blandt andet Software Engineering.

- Vi laver samarbejdet med SDU for at tiltrække både danske og internationale studerende. Der er langtfra nok datalogistuderende, så derfor gik vi til den studieretning først, og vi håber, at det kan øge volumen på uddannelsen, forklarer direktør hos Technology Denmark Mette Beck-Nielsen.

Projektet betyder helt konkret, at når de nye kandidatstuderende på datalogistudiet begynder efter sommerferien i år, vil der være et studiejob til dem med det samme, og det håber Mette Beck-Nielsen vil få en langt større del af de studerende til at tage kandidaten med og komme ud på det danske arbejdsmarked bagefter.

Ifølge Danmarks Vækstråd vil der på landsplan mangle hele 19.000 it-specialister i 2030. Det er den problemstilling, som Talent Fellowship forsøger at gøre op med. Foto: Jesper Quistgaard
Ifølge Danmarks Vækstråd vil der på landsplan mangle hele 19.000 it-specialister i 2030. Det er den problemstilling, som Talent Fellowship forsøger at gøre op med. Foto: Jesper Quistgaard

Internationale studerende rejser hjem

Hvorfor tilbuddet kun gælder de kandidatstuderende på datalogistudiet og ikke bachelorstuderende, er der en klar grund til, forklarer Mette Beck-Nielsen.

- Datalogistudiet er en fem-årig uddannelse, og de kandidatstuderende er eftertragtede, fordi de er få og højt specialiserede. Ved at tiltrække internationale studerende til uddannelsen kan vi hurtigt få flere specialister ud på arbejdsmarkedet.

Og så er der endnu en problemstilling ved datalogistudiet, som projektet også håber at afhjælpe.

- En hel del falder fra studiet, og det sker typisk de første år af uddannelsen, hvor en del flytter over til Software Engineering. Datalogistudiet er krævende, og mere tid i en virksomhed vil gøre det lettere at omsætte teori til praksis og se, hvordan man kan bruge studiet til at få et spændende job, siger Mette Beck-Nielsen.

Og hvis man er international studerende og dropper ud af studiet, rejser mange tilbage til deres hjemland. Derfor har projektet Talent Fellowship som udgangspunkt brandet sig mod de internationale studerende - selvom danske studerende også kan blive en del af tilbuddet.

- De internationale studerende har det svært, hvis de ikke føler sig som en del af fællesskabet, ikke kan finde et job bagefter, og det er præcis, hvad vi vil forsøge at hjælpe dem med, forklarer hun.

Mangler 19.000 it-specialister

Ifølge Danmarks Vækstråd kommer Danmark på landsplan til at mangle 19.000 it-specialister i år 2030. Og det er tal, som branchen i den grad er bekendt med.

- Vi prøver med det her projekt at løse en helt konkret udfordring, nemlig at vi om ikke så lang tid kommer til at mangle de her 19.000 it-specialister. Og det rigtig fine ved det her tiltag er, at samarbejdet bliver i fællesskab, altså mellem universitetet og virksomhederne. Og det er sådan et samarbejde, jeg tror, kan løse problematikken, siger Mette Beck-Nielsen.

Håber på 50 procent flere

Henrik Hansen er teknisk direktør hos Odense-virksomheden Aviation Cloud, som har meldt sig til at være en del af Talent Fellowship. Det betyder, at virksomheden er en af dem, som tilbyder et studiejob til kommende kandidatstuderende på datalogi.

- De fleste virksomheder mangler skarpe it-folk, så der er kamp om dem. Jeg synes, det er et super initiativ, og jeg håber, at vi kan få et endnu stærkere bånd til universitetet og de studerende, forklarer Henrik Hansen.

Direktør hos Technology Denmark forklarer samarbejdet mellem studerende og virksomhed som et regulært ansættelsesforløb.- De studerende begynder fra dag ét med at arbejde sammen med en virksomhed. Vi er med til at screene de studerende før studiestart og matche dem med virksomhederne, og man kan godt kalde det et ansættelsesforløb, forklarer Mette Beck-Nielsen.

I gennemsnit er der omkring 17 studerende om året, som bliver optaget på kandidatuddannelsen i datalogi på SDU.

- Jeg vil gerne have antallet hævet, så der kommer væsentligt flere studerende på kandidatuddannelsen end det nuværende antal. Hvis der bliver omkring 50 procent flere kandidatstuderende her det første år, så er jeg meget tilfreds, siger Mette Beck-Nielsen.

Behøver ikke kigge langt efter studiejob: Jobbet er en fast del af studiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce