Trods lidt kedelige tal for privatforbruget i november venter økonomer bedre tider i 2010 - dog uden at der bliver tale om en egentlig forbrugsfest.
Det danske privatforbrug lå underdrejet i november, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Til gengæld tyder meget på, at tallene vil se bedre ud i december. Og for 2010 er der blandt økonomerne forventning om en fremgang i forbruget.

- Vi vurderer, at forbruget i 2010 vil begynde at udvise en mere stabil opadgående kurve drevet frem af skattelettelser, lave renter og mindre negative impulser fra bolig- og arbejdsmarked, siger Christian Hilligsøe Heinig, chefanalytiker i Sydbank.

Han peger på, at skattereformen og lavere renter sender 20 milliarder kroner ud blandt danskerne. Samtidig er der dog ikke skyggen af forbrugsfest forude.

- Krisebevidstheden vil stadig have sit tag i danskerne. Men med en kraftig fremgang i de disponible indkomster vil der være plads til både øget opsparing og forbrugsfremgang, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han venter, at det private forbrug vil stige med omkring to procent i år mod et fald på henved fem procent sidste år.

Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, vurderer også, at de største fald i privatforbruget er lagt bag os, og at der venter en vækst i 2010.

- Vi fastholder dog vores relativt afdæmpede forventninger til væksten i privatforbruget, trods det store potentiale fra de store stigninger i disponible indkomster, siger han.

Jes Asmussen mener, at danskernes fokus i langt højere grad vil være på at nedbringe gæld end på at forbruge. Det skyldes blandt andet stigende arbejdsløshed og store fald i formuerne det seneste års tid.