Bedre end frygtet på Fyn: Tør sommer kostede korngigant millioner

DLG blev ramt på udbyttet af den varme sommer i 2018, som betød at høsten blev 30 procent ringere. Men DLG Fyn er godt tilfredse, for det kunne være gået endnu værre. Arkivfoto

Bedre end frygtet på Fyn: Tør sommer kostede korngigant millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grovvarekoncernen DLG gik 10 millioner kroner tilbage på Fyn grund af en tør sommer i 2018, men alligevel er resultatet bedre end frygtet, lyder det fra DLG Fyn, som har sat DLG-bygning i Odense til salg. De 15 ansatte flytter med til nyt hovedkontor i Fredericia.

Den tørre, varme sommer i 2018 betød, at høsten på Fyn blev 30 procent ringere end året før, når man måler på udbyttet hos korngiganten DLG's fynske afdeling.

Det viser resultatet fra DLG Fyn, hvor man med en omsætning på to milliarder kroner og et resultat på 30 millioner kroner er godt tilfredse, for det kunne være gået meget værre, lyder det fra den lokale direktør.

- Vi leverer i DLG Fyn et solidt resultat trods en historisk lille høst herhjemme, som på landsplan og her på Fyn var ca. 30 procent mindre. Vores resultat er bedre, end vi frygtede under og efter den tørre og lille høst, hvilket ikke mindst skyldes en fortsat stram styring af vores omkostninger. Vi betegner derfor vores resultat som tilfredsstillende, siger Lars Thorø, detaildirektør hos DLG Fyn.

Thorø siger videre til Fyens Stiftstidende, at det lykkedes at holde igen med timeforbruget og udgifterne til vedligehold i løbet af året, hvilket var med til at kompensere for den ringe høst.

- 30 millioner er et fint udbytte på Fyn, hvor vi er i hård konkurrence på grovvaremarkedet, og når vi så samtidig mangler nogle af indtægerne på grund af den dårlige høst, så er det tilfredsstillende, siger Lars Thorø.

Fakta
DLG-koncernen er ét af Europas største landbrugsselskaber med aktiviteter i 18 lande og 6.000 medarbejdere. I 2018 havde DLG en omsætning tæt på 49 mia. kr., hvilket er på niveau med året før. DLG er dermed én af Danmarks største virksomheder målt på omsætning. DLG leverede på trods af den lille høst et driftsresultat (EBITDA) på over 1,5 mia. kr. i årsregnskabet 2018. Resultatet før skat blev på 560 mio. kr. og efter skat 401 mio. kr.Kilde: DLG
DLG Fyns direktør Lars Thorø er godt tilfreds med resultatet af 2018, hvor omsætningen lå på samme niveau som i rekordåret 2017. Arkivfoto
DLG Fyns direktør Lars Thorø er godt tilfreds med resultatet af 2018, hvor omsætningen lå på samme niveau som i rekordåret 2017. Arkivfoto

14,7 millioner retur

Mens resultatet faldt, så var omsætningen stort set den samme som året før på Fyn, hvilket bl.a. skyldes, at det lykkedes DLG at øge salget af foderblandinger.

Trods en historisk dårlig høst for DLG's andelshavere udgør det samlede resultat ifølge koncernen da også det fjerdebedste nogensinde på et år, hvor der samlet set blev betalt 92 millioner kroner tilbage til andelshaverne.

- På Fyn har vi 2350 andelshavere, men det er jo langt fra alle, der er lige aktive. Samlet set betalte vi 14,7 millioner kroner tilbage til vores fynske ejere, siger han.

De største kunder i DLG-butikken fik op mod 200.000 kroner i overskudsdeling, fortæller direktøren.

Bygning til salg for 30 millioner

De 2350 fynske andelshavere i korn- og foderstofgiganten skal fremover ringe til Fredericia, når de skal bruge rådgivning eller service, for DLG bygger nyt hovedkontor i det jyske. De tilbageværende fynske ansatte flytter også med i 2020, når DLG flytter til det nye regions - og hovedkontor, man tog første spadestik til i 2018, fortæller den lokale regionsdirektør, som understreger, at serviceniveauet bliver det samme, selv om adressen flytter til Trekantsområdet.

- Da vi flyttede ind i 2007, var vi 40 ansatte på Hvidkærvej, men i dag er vi blot 15 DLG-ansatte tilbage herude ud af de ialt 130, der arbejder i bygningen, men langt størstedelen er ansatte i de andre virksomheder, som har lejet sig ind, så nu sælger vi, siger Lars Thorø.

Bygningen på Hvidkærvej er sat til salg for 30 millioner kroner, og udover pengene fra salget af bygningen, vil flytningen også betyde, at DLG sparer penge på administration og effektivisering, lyder det fra Thorø.

- Det er ubetinget det største forandringsprojekt, vi har kastet os over i DLG's snart 50-årige historie. Det betyder, at vi vil klippe den røde snor i sommeren 2020 til 300 medarbejdere inklusive medarbejderne her på Fyn, men vi vil naturligvis fortsætte med at servicere vores fynske landmænd på samme høje niveau, siger han.

Trods den historisk lille høst på landsplan sender DLG altså 14,7 millioner og samlet set 92 mio. kr. retur i overskudsdeling til ejerne, som de enkelte landbrugsmedlemmer får tilbage på deres andelskonti. Samlet set har DLG dermed udloddet 439 mio. kr. de seneste fire år.

- Det er flot, at vi kan overskudsdeklarere et så højt beløb i et vanskeligt år. Vi er tilfredse med at have bidraget til årets resultat, som er båret af effektiviseringer, omkostningsreduktioner og fremgang på både foderområdet og planteavlsprodukter, siger Lars Thorø.

Bedre end frygtet på Fyn: Tør sommer kostede korngigant millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce