Barroso gentager bekymring for Ungarns demokrati


Barroso gentager bekymring for Ungarns demokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommissionsformand anmoder på det kraftigste, at Ungarn løser problemerne med menneskerettighederne i landet.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, har fredag sendt et brev til Ungarns premierminister, Viktor Orbán. Heri udtrykker han alvorlig bekymring i forhold til landets seneste forfatningsændringer, der er ude af trit med dem, der gælder for en retsstat.

På grundlag af en foreløbig analyse udtrykker kommissionen alvorlig bekymring over menneskerettighedssituationen i landet.

Ændringerne indskrænker præsidentens og forfatningsdomstolens magt, og flere mener, at de er i strid med menneskerettighederne.

- Jeg anmoder på det kraftigste dig og din regering om at løse de problemer og at tackle dem på en beslutsom og entydig måde. Dette er uden tvivl i den bedste interesse for Ungarn og EU som helhed, skriver José Manuel Barroso i brevet.

Når analysen er færdig, kan kommissionen være nødt til at tage de nødvendige skridt i forhold til at starte en sag, skriver Barroso. I yderste tilfælde kan det betyde, at Ungarn får frataget stemmeretten i EU gennem Lissabontraktatens artikel syv.

Forfatningsændringerne betyder også, at definitionen af en familie som et ægteskab mellem en mand og en kvinde bliver skrevet ind i forfatningen.

Lovændringerne gør det forbudt at sove på gaden og binder studerende, der har modtaget offentlig studiestøtte, til at blive i Ungarn i en vis periode efter endt uddannelse.

Artikel syv har endnu aldrig været brugt, selv om flere partier i EU-Parlamentet sidste år luftede tanken om at bruge den mod netop Ungarn. Da det er en meget vidtgående konsekvens, savner flere medlemsstater andre værktøjer til at tøjle lande som Ungarn.

I marts skrev fire EU-landes udenrigsministre, deriblandt danske Villy Søvndal, et brev til Barroso, hvor de foreslog, at kommissionen som traktatens vogter skal spille en større rolle, og at man i yderste konsekvens skal kunne suspendere udbetalinger til landet fra EU.

På et pressemøde i Bruxelles forsikrede Orbán, at han "handlede i overensstemmelse med det, vi kalder europæisk".

Sagen ventes igen at blive et varmt emne i pressen, da Orbán, ifølge EU-kilder, dukker op ved et af parlamentets møder i Strasbourg i næste uge. Desuden vil brevet fra de fire ministre sandsynligvis blive diskuteret, når EU's udenrigsministre mødes om halvanden uge.

Barroso gentager bekymring for Ungarns demokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce