Banker scorer på dankortet


Banker scorer på dankortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PENGE: Med det nye dankort kan bankerne trække 200 millioner ud af forbrugerne
Det nye dankort kan komme til at koste hver dansk familie godt 100 kroner om året i ekstra gebyrer.

Fra 1. januar har pengeinstitutterne mulighed for at opkræve en betaling på 50 øre for en transaktion med dankort. Det betyder en samlet gevinst på op imod 200 millioner kroner hvert år.

Forbrugerne benyttede dankortet en halv milliard gange i fjor. Hvert kort blev i gennemsnit brugt 153 gange .

Gebyret er en sag mellem banken og butikken, men det vil direkte eller indirekte blive læsset over på kunderne. Dansk Supermarked er ifølge informationschef Poul Guldborg gået i tænkeboks - omvendt har konkurrenten Coop Danmark allerede besluttet at opkræve det nye bankgebyr direkte hos kunderne. Gebyret vil simpelthen stå på kassebonen.

Coop Danmark lægger op til en styrkeprøve med sine bankforbindelser Nordea og Danske Bank for at få gebyret ned under de 50 øre.

Den store dagligvarekoncern har taget fat på forhandlingerne, og udfaldet kan blive afgørende for prisniveauet på dankortgebyret efter 1. januar 2005.

- Vi er meget utilfredse med at blive blandet ind i forholdet mellem bankerne og deres kunder. Derfor kommer gebyret til at stå på kassebonen, for det er mest regulært. Det ville også være helt urimeligt, hvis kontantkunderne skulle betale, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen fra Coop Danmark.

Fri konkurrence

Bankerne kan undlade at kræve gebyr af deres forretningskunder, men en rund-spørge, som Fyens Stiftstidende har foretaget, viser, at det næppe bliver tilfældet.

- Vi vil helt klart opkræve gebyret. Det er jo netop det, vi har kæmpet for at få igennem i lovgivningen, fastslår direktør Jørgen Klejnstrup fra Danske Bank.

Men gebyrerne kan blive forskellige fra kunde til kunde.

- Vi har ingen faste gebyrer og forhandler individuelt med alle vores forretningskunder - også de store. Lovgivningen opererer med et maksimumgebyr, og inden for den ramme er området nu genstand for fri konkurrence, siger Jørgen Klejnstrup.

Vicedirektør Klaus Willerslev-Olsen, Finansrådet, bekræfter, at det er op til det enkelte pengeinstitut at lave konkrete gebyraftaler.

Han slår samtidig fast, at selv et maksimumgebyr på 50 øre for hver transaktion ikke dækker omkostningerne ved at drive bankernes dankortsystem.

- Jeg kan ikke tro, at mange vil undlade at opkræve gebyr, siger Klaus Willerslev-Olsen.

Banker scorer på dankortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce