Bankaktier er ingen gavebod


Bankaktier er ingen gavebod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De billige bank- aktier i øjeblikket er en illusion, mener analytiker

Hvis man udelukkende kigger på de traditionelle nøgletal, ligner banksektoren i øjeblikket et rent slaraffenland af gode tilbud.

Aktier i banker som Amagerbanken, Fionia Bank, Forstædernes Bank o.s.v. er så billige, at det næsten virker mistænkeligt. Og det er det også, konkluderer Aktieugebrevet i sit seneste nummer.

De meget lave nøgletal for specielt bankaktierne udtrykker nemlig stor mistillid til selskabernes evne til at fastholde deres overskud de kommende år.

Og falder overskuddet, så bliver afkastet af investeringen også lavere.

Det er sådanne spekulationer, som i øjeblikket får nogle aktier til at give et helt forkert billede, hvis man udelukkende vurderer dem på baggrund af de traditionelle nøgletal, skriver Ugebrevet.

Broget billede

Blandt de fynske bankaktier ser man et broget billede i øjeblikket, hvis man f.eks. kigger på nøgletallet K/I, der udtrykker forholdet mellem en akties kurs (K) og selskabets egenkapital (I=indre værdi).

Svendborg Sparekasse, Nordfyns Bank og Vestfyns Bank ligger alle lige over de 1,0.

Investorerne har altså tilsyneladende en vis tillid til, at disse banker nogenlunde er det værd, de selv mener, de er.

Større skepsis er der omkring Fionia Bank (K/I=0,69) og Totalbanken (K/I=0,83), mens Sparekassen Faaborg (K/I=1,62) fortsat er i relativ høj kurs. Går man lidt uden for regionen, så er der nærmest ophørsudsalg i nogle af de banker, der i øjeblikket hyppigt nævnes i forbindelse med de store kollaps indenfor ejendomsbranchen.

Forstædernes Bank (K/I=0,50) og Amagerbanken (K/I=0,49) har begge ligesom Roskilde Bank, været kraftigt eksponeret på ejendomsmarkedet. Danske Bank, der er landets største, må med en K/I på 0,93 også leve med en betydelig mistillid i øjeblikket.

Kig langt tilbage

Overvejer man at investere i nogle af de mere usikre bankaktier i øjeblikket, er det ikke nok med en flygtig gennemgang af nøgletal to-tre år tilbage.

Man bør gå grundigt til værks og vurdere, hvordan selskabets udvikling har været over en 10 eller 15 års periode, lyder anbefalingen fra aktieanalytikerne.

Det giver et billede af, hvordan det pågældende selskab klarer sig i både gode og dårlige tider.

Og dermed også et billede af hvad der ligger bag aktien m.h.t. nogle mere fundamentale forhold som f. eks. ledelsens kvalitet.

En anden mulighed er at se på, hvordan aktiekursen har ændret sig i forhold til selskabets resultater. Eksempelvis fortalte Roskilde Bank i årsregnskabet 2007, at bankens aktie gennem de forudgående fem år var ottedoblet, hvilket var en væsentligt større stigning end markedet generelt. Hvis ikke bankens indtjening voksede i samme tempo, bør man stille sig selv spørgsmålet, om der er tale om en boble, som før eller siden sprænger.

Grimme overraskelser som Roskilde Bank kan man aldrig beskytte sig helt imod, men ved at kigge lidt bag tallene og f.eks. sammenligne aktiekursens udvikling med udviklingen i selskabets overskud, så kan man få nogle advarselssignaler, som ikke fremgår af de officielle regnskaber og nøgletal.

Bankaktier er ingen gavebod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce