Bank-økonom: Vækstplan giver kun 5000 job på langt sigt


Bank-økonom: Vækstplan giver kun 5000 job på langt sigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vækstplanen går i den rigtige retning, men på den lange bane vil den højest skabe 5000 job, mener bankøkonom.

Selvom der er positive takter i regeringens storstilede vækstplan, så er dens evne til at skabe arbejdspladser i Danmark ikke overvældende, mener cheføkonom i Danske Bank, Sten Bocian.

- På den korte bane vil vækstplanen stimulere den økonomiske vækst og beskæftigelse - men der er ikke tale om en stor beskæftigelseseffekt, lyder det fra Sten Bocian om vækstplanens første del, som faldt på plads søndag aften.

Blandt andet er politikerne enige om at genindføre boligjobordningen, som giver skattefradrag for renovering og rengøring hos private, og at afskaffe afgiften på sodavand for at bremse grænsehandlen.

- Når beskæftigelseseffekten topper i 2014, så taler vi måske i størrelsesordnen 5000-10.000 ekstra arbejdspladser. Der er ikke de store strukturforbedringer i dagens aftale, og den langsigtede beskæftigelseseffekt er derfor langt under 5000 personer, skriver han.

Sten Bocian mener ligefrem, at nogle af tiltagene kan risikere at skade mere, end de gavner, i det store billede.

- Man kan godt diskutere om specifikke indgreb i bestemte sektorer a la boligjobordningen ikke i sidste ende forvrider økonomien mere, end de gavner, men det er i hvert fald glædeligt, at usikkerheden nu er fjernet.

- Det betyder, at de danskere, der har udskudt deres boligrenoveringsprojekter på grund af usikkerheden, nu har mulighed for at komme i gang. Det vil givetvis stimulere beskæftigelsen i byggeriet på kort sigt, siger han.

Sten Bocian er dog overordnet positiv over den første del af vækstplanen.

- Som nævnt er der makroøkonomisk set ikke tale om en stor reform, men det er dog et lille skub fremad til en økonomi, som ellers har stået stille de seneste to til tre år.

- Det er ikke nok til i sig selv at hive dansk økonomi op af den økonomiske sump, men en vis positiv vækst-effekt synes sandsynlig, siger han.

Bank-økonom: Vækstplan giver kun 5000 job på langt sigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce