Bandeseminar: Vi skal lære af Sverige om bande-exit


Bandeseminar: Vi skal lære af Sverige om bande-exit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arrangør af bandeseminar opfordrer til gøre som Sverige i bande-exit. Her har de nemlig langt bedre resultater

Når bandemedlemmer i fremtiden vil ud af miljøet, kan det være en fordel, hvis deres exit ikke nødvendigvis sker udelukkende gennem politiet eller offentlige myndigheder. Det har de nemlig haft gode resultater med i Sverige.

Her står en organisation klar til at tage imod kriminelle, som vil ud af bander, men ikke har tillid til politiet. Og det kan vi lære af i Danmark.

- I Danmark kan vi lære af Sveriges erfaringer med at få unge ud af bander uden om politi og myndigheder, siger Søren Lerche, der er projektleder på Grundtvigs Højskole og arrangør af bandeseminarer for professionelle. Han tilføjer:

- I Sverige har man en ngo, der varetager opgaven, og dem har bandemedlemmerne ikke mistillid til på samme måde, som de gennem flere års kriminalitet har oparbejdet til politiet og lært, at man ikke taler med.

Opfordringen kommer, efter at Rigspolitiet onsdag kunne oplyse, at der fra 2010 til 2012 kun er 15 ud af 1700 bandemedlemmer, som er kommet ud af bandemiljøet gennem politiets exitstrategier.

I Sverige har ngo'en Fryshuset i 2012 oprettet den særlige afdeling, Passus, som fokuserer på at få unge ud af kriminelle bander. Og ifølge Passus giver det rigtig gode resultater.

- Fra 2010 til 2012 er 65 unge kommet ud af bander med vores hjælp. Vi tror på, at det er en styrke, at vi ikke er et statsorgan, fordi mange af de unge har ikke haft de bedste oplevelser med systemet, siger Camila Salazar-Atias, leder af Passus og ekspert i bander.

Hun henviser til, at der i bandeverdenen ofte er et kodeks om ikke at tale med politi og systemet generelt. Så selvom Passus samarbejder tæt med myndighederne, er det ikke et lige så voldsomt skridt at tage kontakt til dem, som det er at opsøge politiet om hjælp.

Passus benytter sig af en 15 år gammel exit-strategi, som i starten blev brugt af Fryshuset til at hjælpe unge ud af nazistiske, racistiske eller andre ekstreme grupper. Alle de tilknyttede i Passus, som hjælper de unge, har selv været i bandemiljøet tidligere.

Søren Lerche arrangerer i øjeblikket en studietur for politikere, PET og praktikere til Fryshuset i Sverige og arbejder på at lave en tilsvarende organisation i Danmark.

- Rigspolitiets tal viser, at der er et problem med exit-programmerne i dag. Danmark har ikke været klædt på til det her, og vi har måske været lidt lang tid om at tage det alvorligt. Det kan være en af årsagerne til, at vi halter lidt efter udlandet, siger han.

Bandeseminar: Vi skal lære af Sverige om bande-exit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce