Arlas fabrik i Kina stopper produktionen

Mælkepulver i 900 grams dåser, som Arla sælger sammen med sin partner Mengniu, Kinas største mejeriselskab. Skandalen i Kina risikerer at få den følge, at kineserne mister tilliden til stort set samtlige mælkeprodukter.
Foto: ritzau/polfoto

Arlas fabrik i Kina stopper produktionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arlas topchef, Peder Tuborgh kalder fødevareskandalen i Kina en national katastrofe

Arla Foods er meget uheldig. Først ramte Muhammed I og II krisen i Mellemøsten, og nu er selskabet hvirvlet ind i fødevareskandalen i Kina, hvor forurenede mælkeprodukter har gjort spædbørn syge med nyresten.

Koncernchef Peder Tuborgh, der tilfældigvis selv er i Kina, mens fødevareskandalen har udviklet sig fra kun ét selskab, Sanlu, til nu mindst 22 selskaber, siger, at der er tale om en national katastrofe.

- Det er forfærdeligt og dybt tragisk, det vi oplever, sagde Peder Tuborgh i går på et pressemøde i Hohhot, hvor Arla driver en mælkepulverfabrik sammen med sin kinesiske partner, landets største mejeriselskab, Mengniu.

Produktionen på pulverfabrikken blev i går morges indstillet, efter at Mengniu-ledelsen hele natten havde holdt videokonference for at håndtere den fuldstændig uoverskuelige situation, hvor forbrugerne risikerer at miste tilliden til alle slags mælkeprodukter.

Det er dog kun mælkepulverproduktionen, der er indstillet.

Selvom det drejer sig om et nichemarked i Kina har det dansk-svenske selskab gennem sit samarbejde med Mengniu store forventninger og planer om at udvide produktionskapaciteten i løbet af et par år. Om det vil ske nu er uvist.

I de samme dage, hvor den nye fabrik skulle åbnes med pomp og pragt, startede fødevareskandalen, idet det konkurrerende selskab, Sanlu, blev beskyldt for at have sendt forurenet mælkepulver på markedet. Arlas fest med sin kinesiske parter Mengniu blev aflyst, og tirsdag eksploderede krisen, da det stod klart, at også Arla-selskabet var involveret sammen med 21 andre selskaber.

Over 6000 børn syge

Tre prøver fra hovedselskabet Mengniu var testet positive for indhold af det forbudte stof melamin i mælkepulver. I de seneste fem-seks dage er mindst 6244 spædbørn blevet syge af stoffet, tre børn er døde og 158 er i kritisk tilstand, fordi de har udviklet nyresten, oplyste sundhedsminister Chen Zhu i går.

Nyresten findes normalt aldrig blandt små børn. 1327 børn bliver hospitalsbehandlet på grund af nyreproblemer.

Sundhedsmyndighederne oplyste tirsdag, at produkter fra 22 kinesiske mejeriselskaber er blevet undersøgt, og der er fundet mindre eller større mængder melamin i prøver fra alle selskaber. I tre af 28 prøver fra Mengniu var der spor af melamin. Det drejer sig om tre forskellige produkter til spædbørn og børn op til tre år, alle produceret i januar i år.

Ifølge koncerndirektør Jais Valeur har Mengnui-koncernen onsdag udsendt en uforbeholden undskyldning til forbrugerne.

- Det er i sig selv usædvanligt i kinesisk sammenhæng, siger Valeur.

Alle de positivtestede Mengnui-produkter blev onsdag morgen tilbagekaldt, og selskabet dækker alle omkostninger. Samtidig vil mejeriet udbetale det dobbelte i kompensation i forhold til det, som myndighederne fastsætter, over for de skadelidte. Det gælder fem år frem.

Peder Tuborgh oplyser, at selskabet hidtil ikke har modtaget reklamationer fra kunder, men hvad der sker den kommende tid kan ingen vide.

Mengnui beder myndighederne om at bruge den næste uge på at teste samtlige selskabets produkter, ikke blot mælkepulver, men også drikkemælk, yoghurt og is. Endelig forpligter Mengnui sig til at modtage og betale landmændenes mælk, selvom pulverfabrikken er midlertidigt lukket.

Trods den særdeles alvorlige situation for hele den kinesiske mejeriindustri siger Jais Valeur, at valget af Mengnui som partner har været det rigtige.

- De har reageret helt rigtigt i den ubehagelige situation, vi er i. Hvad det kommer til at betyde kommercielt, ved vi ikke. Lige nu drejer det sig om forbrugernes sikkerhed og tillid, siger Jais Valeur.

Peder Tuborgh deltog tirsdag aften i en middag med borgmesteren i millionbyen Hohhot i Indre Mongoliet, hvor det nye mejerianlæg til 230 millioner kroner netop er taget i brug.

- Fem minutter før middagen sluttede, ændrede stemningen sig pludselig. Jeg kan jo ikke kinesisk, men da jeg åbnede min mobiltelefon i bilen på vej til hotellet lå der mange opkald og ventede, sagde Peder Tuborgh. På det tidspunkt var skandalens omfang sluppet ud fra en statslig tv-station.

Tilsvarende blev et lignende aftenarrangement for journalister og repræsentanter for Mengnui Arla pludselig afbrudt, da nyheden sprang.

Politiet har anholdt fire personer, som menes at have solgt melamin til landmænd. Stoffet er forbudt at bruge i fødevarer. Stoffet kan give mælken et højere proteinindhold og dermed en højere pris. De anklagede risikerer dødsstraf.

Både danske og kinesiske mejerifolk holdt onsdag morgen vejret. De første meldinger om, at investorerne nu også har mistet tilliden til mælkemarkedet, kom, da aktierne i selskabet Synutra faldt med 60 procent.

Mengnui havde en børsværdi på Hong Kong-børsen på omkring 30 milliarder kroner, inden børsen åbnede onsdag. Straks fra morgenstunden faldt aktien med 7,5 procent, og efter et kvarter blev handelen med Mengnui-aktier suspenderet.

/ritzau/

Arlas fabrik i Kina stopper produktionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce