Arbejdsløse bliver til grin

- Men når man så får at vide, at flere stillinger har været besat på forhånd, så føler man sig selvfølgelig snydt, siger Michael Borup, der selv har prøvet at få et afslag, dagen efter en stilling på slået op på jobnet.dk.
Foto: Carsten Bundgaard

Arbejdsløse bliver til grin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ledige tvinges til at søge fire stillinger om ugen, men 30 pct. af de fynske jobopslag er forældede, viser Fyens Stiftstidendes undersøgelse.

Fynske ledige bliver gjort til grin, når de bruger tid på at søge de lovpligtige fire job om ugen, fordi op mod 30 procent af de opslåede stillinger slet ikke eksisterer.

Det viser en undersøgelse, som Fyens Stiftstidende har foretaget ved at ringe til 50 virksomheder på Fyn, som har en eller flere stillinger opslået på den offentlige jobportal www.jobnet.dk.

Heraf måtte 15 med bedrøvelse i stemmen konstatere, at stillingen allerede var besat for flere dage og uger siden - til trods for, at ansøgningsfristen endnu ikke var udløbet.

Det er ifølge Johnny Eslykke, som er leder af 3F's A-kasse i Odense, dybt forkasteligt, fordi antallet af opslåede job på jobnet.dk ofte bliver regnet som toneangivende for det danske arbejdsmarked.

For dårligt

- Det er for dårligt, fordi regeringen laver rådighedsregler og stramninger over for de ledige på baggrund af jobopslag på jobnet.dk. Derfor er det jo et alvorligt problem, at der i virkeligheden slet ikke er så mange job at søge, siger han og tilføjer, at Fyens Stiftstidendes undersøgelse blot forstærker hans tro på, at manglen på arbejdskraft i Danmark er stærkt overdrevet i den politiske debat.

Også Egon Madsen, der er afdelingschef for Kristelig Fagbevægelses A-kasse på Fyn, kritiserer jobnet.dk.

- Det er selvfølgelig et problem, når disse stillingsannoncer er grundlag for den statistik, der hele tiden fortæller, at virksomhederne skriger på arbejdskraft.

Vi spilder tiden

Arbejdsløse Michael Borup har flere gange fået beskeden om, at en stilling allerede var besat, selv om ansøgningsfristen ikke var udløbet.

- Jeg forstår slet ikke, man vil være bekendt at have de annoncer liggende. Vi spilder jo tiden på ligegyldige ansøgninger, siger han.

Alene i Odense kæmper cirka 2300 ledige om 362 opslåede job på jobnet.dk. Heraf er mange opslag vikariater og deltidsstillinger, hvis de altså ikke allerede er besat.

Et af problemerne i systemet er, at det er virksomhedernes eget ansvar at fjerne opslag, der er forældede, før ansøgningsfristen udløber.

- Vi kan ikke styre, hvis virksomhederne ansætter uden at fjerne opslaget eller give os besked, siger Ib Thime Rasmussen, souschef i Jobcenter Odense.

Det sker ifølge Fyens Stiftstidendes undersøgelse ofte, at virksomhederne har glemt at fjerne opslaget, og derfor kan man stille spørgsmålstegn ved, hvor effektivt systemet i virkeligheden er.

Fyens Stiftstidende ville gerne have haft en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, men han henviser til Arbejdsmarkedsstyrelsen, der står bag jobnet.dk.

Her er sekretariatschef Erik Holck Hansen langt fra overrasket.

Et luksusproblem

- Jeg vil kalde det et luksusproblem, når stillingerne bliver besat inden fristen udløber, siger han.

Og selv om det vrimler med jobopslag, der reelt allerede er besat, så mener Erik Holck Hansen ikke, at de ledige bliver snydt.

- Det kan godt være, der kun er 362 stillinger i dag, og nogen af dem allerede er besat. Men i morgen er der måske 362 nye opslag, og det samme dagen efter igen. Der er stillinger nok, det er bare med at komme i gang med at søge.

Arbejdsløse bliver til grin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce