Arbejdsgivere i regioner drøfter mulig lockout onsdag

Fagforeninger har varslet strejke fra 4. april. Arbejdsgiverne kan svare igen med lockout, hvor de sender store dele af de ansatte hjem uden løn.

Arbejdsgivere i regioner drøfter mulig lockout onsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En mulig lockout af de ansatte er på dagsordenen på et møde hos Danske Regioner onsdag eftermiddag.

Stat og kommuner er formentlig er tæt på at trykke afsend på et varsel om lockout, der vil sende store grupper offentligt ansatte hjem uden løn. I regionerne, der blandt andet driver landets sygehuse, overvejer arbejdsgiverne samme mulighed.

Det siger regionernes topforhandler ved overenskomstforhandlingerne, Anders Kühnau.

- Vi overvejer fortsat muligheden for lockout i forhold til det meget omfattende strejkevarsel, som vi har modtaget, hvor meget store del af vores sundhedsvæsen er omfattet.

- I det lys skal vi selvfølgelig overveje, i hvilket omfang det giver mening at lockoute, siger Anders Kühnau.

Netop en mulig lockout er på dagsordenen i et møde hos Danske Regioner onsdag eftermiddag.

Overenskomstforhandlinger for alle de offentligt ansatte er brudt sammen. Parterne skal forsøge at nå en løsning i Forligsinstitutionen.

Fagforeninger har varslet strejke fra 4. april. De har udtaget omkring 10-15 procent af medlemmerne til konflikt i både stat, regioner og kommuner.

Det betyder blandt andet, at for eksempel skoler og daginstitutioner må holde lukket. Også for eksempel togtrafikken kan blive indstillet, hvis konflikten bliver en realitet.

Ifølge Politiken forbereder innovationsminister Sophie Løhde (V) en omfattende lockout af statens ansatte som modsvar. Ministeren er topforhandler for statens arbejdsgivere. Hun holder pressemøde onsdag klokken 11.

Hos kommunernes forening, KL, ventes man onsdag eftermiddag at tage den formelle beslutning om at varsle lockout.

Kommunernes topforhandler, Michael Ziegler, har på forhånd sagt, at man har en politik om at svare igen på strejkevarsler med lockout.

FAKTA: Det er forskellen på strejke og lockout
Forhandlingerne om en overenskomst for de offentligt ansatte er brudt sammen, og der forhandles nu i Forligsinstitutionen i forsøget på at nå en aftale i 11. time.

Sker det ikke, kan det ende med en konflikt, der udløses af enten arbejderne i form af en strejke eller arbejdsgiverne i form af en lockout.

På arbejderside er der allerede afsendt strejkevarsler, og onsdag ventes KL's bestyrelse at træffe deres beslutning om lockout på det kommunale område.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) gør ifølge Politiken klar til en lockout "på hele statens område". Ministeren, der er chefforhandler for staten som arbejdsgiver, har kaldt til pressebriefing onsdag klokken 11.

Læs her om forskellen på strejke og lockout:

* En konflikt skal varsles 30 dage før, den kan træde i kraft. En konflikt i forbindelse med de aktuelle forhandlinger kan tidligst varsles med start fra 1. april. Det er dagen efter, de nuværende overenskomster udløber.

* De offentlige ansatte i kommuner, regioner og staten har varslet strejke fra 4. april.

* Det ventes, at strejkevarslet vil blive mødt af et varsel om lockout fra arbejdsgiverne.

* Ved en strejke har fagforeningerne udvalgt arbejdspladser, som skal strejke.

* Ved en lockout er det arbejdsgiverne, der sender de ansatte hjem - uden løn.

* Lønnen under en konflikt afhænger af ens fagforening, og om der er tale om lockout eller strejke.

* Nogle vil blive fuldt kompenseret, nogle får tilbudt lån, mens andre får konfliktstøtte, der er et fastsat kollektivt beløb.

* Enkelte medlemmer af fagforeningerne vil være helt undtaget fra at blive ramt af både strejke og lockout. Det gælder blandt andet tjenestemænd, visse ledere og ansatte på områder, som kræver nødberedskab.

Kilder: FOA samt Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.

Arbejdsgivere i regioner drøfter mulig lockout onsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce