Apples dyre nye iPhones sælger dårligere end ventet

Forventningerne til salget af iPhone X var større, end telefonen kunne leve op til.

Apples dyre nye iPhones sælger dårligere end ventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To nye og dyrere iPhone-modeller lever i første omgang ikke op til forventningerne.

Det er ikke så nemt for Apple at komme af med sine nye telefoner. Der er simpelthen solgt færre iPhones end forventet i det sidste kvartal. Det viser Apples eget regnskab ifølge nyhedsbureauet AP.

Regnskabet var ventet med spænding, fordi det vil afsløre, hvordan salget går med to seneste skud på iPhone-stammen: iPhone 8 og iPhone X.

Kvartalet var det første fulde kvartal med salg af iPhone 8. Desuden giver regnskabet de første tal for salget af iPhone X.

Begge telefoner er dyrere, end Apples tidligere modeller. Det var derfor forventet, at salget ville falde som følge af prisændringen. Spørgsmålet var, om faldet i salg kunne udlignes af den stigende pris.

Analytikere holder øje med, hvor meget Apple tjener for hver iPhone, der sælges, uanset hvilken model der er tale om. Det beløb har ligget henholdsvis 475 og 1700 kroner under, hvad de to nye modeller koster.

Økonomidirektør i Apple Luca Maestri forklarer ifølge AP, at Apple har tjent omkring 4500 kroner per solgt iPhone.

Salget af iPhones udgør over halvdelen af Apples indtægter. Efter regnskabet kom ud torsdag aften dansk tid, satte Apple forventningerne til næste kvartal lavere, end analytikere ifølge AP havde ventet.

Selv om Apples iPhone-salg løber med overskrifter, er der tegn på, at andre produkter kan levere lidt økonomisk dækning, hvis telefonsalget bliver værre.

Eksempelvis voksede den del af Apples forretning, der laver tjenester såsom dataopbevaring på internettet og musiksalg gennem iTunes, med 18 procent.

Derudover voksede salget af produkter som Apple Tv og Apple Watch.

Som ventet bød kvartalet på et rekordstort salg. Perioden indeholdte både julesalg og handelsdagen black friday.

FAKTA: Sådan tjener Apple sine penge
Mange kender det efterhånden ikonisk logo af et æble med et bidemærke i den ene side. Apple er siden introduktionen af sin første iPhone vokset stødt målt på omsætning og indtjening.

Med over 120.000 ansatte og en omsætning nord for 1365 milliarder kroner er selskabet i dag en gigant.

Her kan du læse, hvordan forretningen er skruet sammen, og hvad Apple tjener sine penge på:

* Apples største indtægtskilde er salg af telefoner - de såkaldte iPhones. De seneste modeller, der skal trække det tunge læs, hedder iPhone 8 og iPhone X.

* Apple tjener omkring 4175 kroner per iPhone 8 samt 6000 kroner per iPhone X. Dette er mere end Apple tidligere har taget for sine telefoner. I sidste kvartal tjene Apple eksempelvis 3686 kroner per solgt telefon.

* Salget af iPhones gav i sidste kvartal af 2017 28,8 milliarder kroner. Det tal varierer fra kvartal til kvartal. Apple har lagt sin finanskalender, så første kvartal af 2018 indeholder julesalget. Det er i dette kvartal, Apple sælger mest.

* Telefonsalget er dog kernen i Apples salg. I sidste kvartal sidste finansår stod salg af iPhones for 55 procent af omsætningen.

* Apple producerer også bærbare computere under navnet Mac. De står for 14 procent af selskabet omsætning.

* Af fysiske produkter sælger Apple også tablets (iPads), tv-tilbehør (Apple TV), ure (Apple Watch), musikafspillere (iPods) og tilbehør såsom høretelefoner.

* Bortset fra salget af iPads er det ikke produkter, der rykker det store i regnskabet. Ipads står for omkring hver tiende krone, som Apple tjener.

* Det sidste ben i Apples forretning er de servicer, som Apple leverer. Dels laver Apple sine egne styresystemer til sine apparater.

* Derudover er der Apples datasky, iCloud. Her kan brugere gemme og tilgå data via internettet. Det er også et alternativ til, at eksempelvis arbejdspladser har egne servere, som forbinder computerne.

* Apple leverer også service i form af en betalingsapplikation (Apple Pay) og en virtuel musik- og filmbutik (iTunes), en virtuel boghandel (iBooks) og en butik for applikationer (App Store).

* Apple ejer også selvstændige applikationer såsom Shazam, der hjælper brugere til at genkende musik, de ikke kan huske titel og/eller kunstner på.

* I alt står Apples forskellige servicer for 16 procent af koncernens omsætning.

* I spidsen for Apple står Tim Cook, der har taget over efter Apples ene stifter, Steve Jobs.

Kilder: Apple

Apples dyre nye iPhones sælger dårligere end ventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce