Efter en ballade-konkurs sidste efterår er den kendte fynske brygger, Anders Coisbo, i gang igen med ny virksomhed, ny investor og nyt navn.

Anders Coisbo er igen i gang med det han allerhelst vil: At brygge øl - og at gøre det i sit eget firma.

- Jeg vil bare gerne være selvstændig, det ligger i mig, siger han.

Den tidligere politibetjent er blevet et af de mest kendte navne i den kraftigt voksende verden af mikrobryggerier og spændende danske øl og har blandt andet fået en række af denne verdens mange priser. Derfor vakte det kraftigt genlyd, da den virksomhed, som han selv havde etableret, Coisbo Beer, gik konkurs i september 2016.

En bitter stemning mellem bryggeren og hans forretningspartner, Michael Sandal, var med til at sætte fokus på konkursen. Enden på det hele blev, at Michael Sandal, som også ejer Bryggeriet Flakhaven, nu har retten til at kalde sine øl for Coisbo.

Flad og arbejdsløs

Selv var Anders Coisbo helt flad og arbejdsløs efter konkursen. Men efter et par måneder fik han arbejde for tyske Kones, som sælger udstyr til mikrobryggier.

- Jeg rejste rundt til kolleger i Norden og Baltikum, det har jeg lært meget af, siger han i dag.

Men i sommer var det slut med rollen som lønmodtager efter seks måneder. Nu er Anders Coisbo igen selvstændig brygger.

Men hvorfor kaste sig ud i det igen efter at have mistet både navn og penge og været igennem en opslidende, personlig strid?

- Det er det, jeg gerne vil. Jeg har fået enorm opbakning og støtte fra tidligere kunder og mange andre, og det fik mig til at træffe beslutningen, siger han.

- Jeg elsker at få ting til at ske, det ligger dybt i mig. Enkelte dage kan være rigtig dårlige, men efter en nattesøvn er jeg fuld af gå på-mod igen. Det er rigtigt, at det har været hårdt, men jeg har også lært en masse, derfor tror jeg, at det bliver langt sjovere denne gang.

Morud-forretningsmand kom med penge

Pengene til den nye virksomhed kommer fra forretningsmanden Bjørn Smidt, Morud. Dermed er der visse ligheder med Anders Coisbos tidligere partner, Michael Sandal, der fik penge til rådighed efter salget af sin it-virksomhed, Team Online.

Bjørn Smidt og Anders Coisbo har kendt hinanden i længere tid - blandt andet fra Morud, hvor Anders Coisbo tidligere boede og hvor han startede sin brygger-karriere.

- Jeg havde grundigt forberedt en plan for, hvad jeg ville med virksomheden, så jeg havde noget at vise mulige investorer. Der var mange interesserede, men jeg fik kun behov for at vise den en gang - til Bjørn, siger Anders Coisbo.

Advokaterne Morten Søndergaard Olsen og Morte Einshøj Petersen, Odense, har også en mindre aktiepost i virksomheden.

Men hvad skulle øllene og bryggeriet hedde, når nu det kendte Coisbo-navn ikke var en mulighed? Svaret blev The Man Behind (Manden Bag), som spiller på, at Anders Coisbo ofte omtales som manden bag Coisbo Beer.

Rolig start

Penge og navn er klar, og Anders Coisbo arbejder fuld tid på det nye projekt. Men det går ikke hurtigt, og målet er ikke at skabe kraftig vækst. For efter hans mening var det jagten på en forceret vækst, der kostede Coisbo Beer livet.

- Denne gang skal det være mere velovervejet og realistisk. Det må gerne gå godt, men vi skal ikke presse os selv og økonomien med overdrevne vækstplaner, siger brygmesteren, som regner med at henvende sig til de kunder, som han kender i forvejen, og som har sagt, at de står bag ham.

Foreløbig har The Man Behind midt i sommeren lanceret en gastronomi-øl sammen med den kendte tv-kok Thomas Herman. Om få uger følger endnu en, som er lavet med en anden - foreløbig hemmelig - kok.

Men ellers kan der godt gå et stykke tid, inden man hører mere til virksomheden. Anders Coisbo er i gang med at koordinere planer med de bryggerier, som skal lægge udstyr til hans øl, og først når de har plads, kan han komme i gang.

Det ligger dog fast, at der kommer en juleøl fra The Man Behind. Julebryggen er danske mikrobryggeriers største salgssucces, og det er netop på dette område, at Anders Coisbo især er blevet hædret med priser.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Fynbo tjente stort på firmasalg: Investerer i øl og racerbiler

Fynbo tjente stort på firmasalg: Investerer i øl og racerbiler