Albani-oprøret der udeblev

Foto: Thomas Yde Jensen

Albani-oprøret der udeblev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERTAGELSE: Småaktionærerne afgør Albani-salg, men hidtil har de været tavse

Er de fynske småaktionærers opbakning til Albani en myte?

Spørgsmålet melder sig uvilkårligt oven på sidste uges købstilbud fra Carlsberg. På Stiftstidendes debatsider har det mest markante forsvar for at bevare bryggeriet på fynske hænder været fra Bjarne Jacobsen, der bor i Viby i Århus!

Men hvad med de aktionærer, der med under fem procent af aktiekapitalen må kaldes småaktionærer og udgør over halvdelen af bryggeriets kapitalbase?

Har de ladet sig købe af Carlsbergs overkurs og løftet om at bevare den årlige aktionærfest? Er det det, tavsheden er udtryk for?

- Det er svært at svare på, men spisebilletten til generalforsamlingen er meget populær. På den anden side tror jeg også, at de mindre aktionærer ser realistisk på, at det under alle omstændigheder er svært at overleve som lille bryggeri, siger aktieanalytiker Kent Hother Nielsen fra Amtssparekassen. Pengeinstituttet seejer små fem procent af aktiekapitalen i Albani.

Han mener, at Carlsbergs tilbud er fornuftigt, og han tror ikke på, at Carlsberg får problemer med at opnå over halvdelen af stemmerne og de totredjedele af aktiekapitalen, der er en forudsætning for, at det nye ejerskab bliver en realitet.

- Man kan imidlertid spørge sig selv, om der er noget, der hedder Albani om 10 år. Min bedstefar drak kun Albani, men de unge i dag er ikke særligt loyale over for mærkevarer. De går efter billigste tilbud, siger Kent Hother Nielsen.

Også Svend Laursen, partner i fondsmæglerselskabet CNS i Odense, mener Carlsberg har givet en god overkurs for Albani-aktien.

- Målt efter Albanis indre værdi er tilbudet måske ikke så imponerende, men man får trods alt næsten en overkurs på 200 kroner. Det, man også skal vurdere, er, hvad Albani på længere sigt kunne have skabt af værdier for aktionærer og medarbejdere, siger Svend Laursen.

Han mener, at Carlsbergs løfte om at udnytte Albanis moderne produktionsskapacitet til mindre serier har været med til at sælge tilbudet til de mindre aktionærer.

- Men man skal nok heller ikke undervurdere følelserne omkring det sociale element. Det fremgår jo klart af Carlsbergs tilbud, at man opfordrer aktionærerne til at beholde en aktie eller to, så de kan deltage i den årlige generalforsamling, siger Svend Laursen.

Revisor Axel Gram tilhører gruppen af småaktionærer under fem procent, selv om han ejer en anseelig andel A- og B-aktier sammen med den øvrige familie.

Lånt tid

Han opfordrede på den ekstraordinære generalforsamling i januar bestyrelsen til at samarbejde med Bryggeri-gruppen under sloganet om at overleve som samarbejdspartner fremfor at dø som nostalgisk lokalpatriot.

- Men dengang havde jeg nu ikke forestillet mig, at man ville sælge hele butikken. Sammen med Bryggerigruppen havde vi været en ligeværdig samarbejdspartner fremfor et datterselskab. Nu gør Carlsberg groft sagt det, at de siger til Albani-aktionærerne: "Hvis vi får øllet, må I beholde gøglet" - nemlig generalforsamlingen, siger Axel Gram.

Han forstår godt, at B-aktionærerne føler sig fristet af tilbudet.

- De får en rimelig kurs. Derimod er overkursen meget beskeden for A-aktionærerne, der har 10 gange så mange stemmer pr. aktie. Det er klart, at man har strikket tilbudet sådan sammen for at spare penge, siger Axel Gram.

Han mener, at Albani vil leve på lånt tid under Carlsberg.

Albani-oprøret der udeblev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce