Akademikere skal være videnpiloter


Akademikere skal være videnpiloter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De små og mellemstore virksomheder skal have øjnene op for akademikeres fortræffeligheder, og derfor lancerer videnskabsminister Helge Sander (V) nu en slags arrangeret ægteskab, som gerne skulle udvikle sig til spirende kærlighed.

Fra 10. februar kan virksomheder med op til 100 ansatte søge Sanders ministerium om penge til at ansætte en akademiker til en konkret udviklingsopgave i den pågældende virksomhed i 6-12 måneder. Akademikeren, som i projektet er blevet døbt "videnspilot", må ikke have samme uddannelsesbaggrund som andre i virksomheden, for tanken er, at vedkommende skal være isbryder i forhold til den akademiske verden ude på virksomheden. Ministeriet kvitterer med et tilskud på 9.400 kroner om måneden til løn, og desuden kan virksomheden få op til 25.000 kroner til at hente supplerende viden eller rådgivning fra et universitet.

- Det helt afgørende er at få den første akademiker ansat, for tit er det en selvlært, som står i spidsen for den lille virksomhed, og vedkommende er måske i tvivl om, hvad sådan en akademiker kan, og hvordan man kommer i kontakt med dem, forklarer Helge Sander.

Der er afsat knap 60 millioner kroner over de næste fire år til projektet, og ifølge Helge Sander skulle det gerne resultere i mindst 400 videnpiloter.

Hvor der i virksomheder i Københavns- og Frederiksberg kommune i 2001 var ansat 23 procent højtuddannede medarbejdere, var det tilsvarende tal for Fyns amt 10,9 procent.

Tilbudet er primært rettet mod virksomheder uden for storbyerne for at optimere vidensniveauet regionalt, og ministeriet lancerer nu en informationskampagne sammen med amter, kommuner og organisationer.

Formanden for Akademikernes Centralorganisation, Sine Sunesen, glæder sig over initiativet.

- Det er fantastisk vigtigt, at man samtænker regional politik med videnspolitik og binder det sammen med, at der er mange unge ledige akademikere, som kan komme ud og prøve kræfter med vidensarbejde i virksomhederne, siger hun.

Styrket innovation

Også Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, hilser Videnskabsministeriets nye ordning velkommen.

- Det er afgørende, at vi får styrket innovationsaktiviteterne i de mindre virksomheder rundt omkring i landet. Her gør de højtuddannede en forskel. Derfor er det et velkomment initiativ, at videnskabsministeren nu gør det mere overkommeligt for mindre virksomheder at ansætte en højtuddannet medarbejder, siger formanden for IDA, Lars Bytoft Olsen, og henviser til en undersøgelse, som IDA har deltaget i.

Undersøgelsen viser, at mindre virksomheder, der ansætter for eksempel en ingeniør, har to til tre gange så stor sandsynlighed for at udvikle nye produkter og services som virksomheder, der ikke ansætter deres første ingeniør. Samtidig viser undersøgelsen, at ansættelsen af en ingeniør typisk skaber job til fem nye medarbejdere.

Akademikere skal være videnpiloter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce