Advokater scorer bestyrelseshonorarerne


Advokater scorer bestyrelseshonorarerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ETIK: Advokater har flest bestyrelsesposter. Svært at skaffe erhvervsfolk, siger topscorer

Otte advokater på de første 10 pladser.

14 advokater blandt de 20 personer, der sidder i flest bestyrelser på Fyn.

Mere tydeligt kan det ikke siges. De fynske advokater sidder tungt på bestyrelsesposterne på Fyn viser en analyse, som analysebureauet BIQ har foretaget for Fyens Stiftstidende.

Den massive dominans i toppen af fynsk erhvervsliv, der også indebærer et ikke ubetydeligt antal formandsposter, overrasker ikke branchen selv.

Advokater er en efterspurgt rådgiver i bestyrelsessammenhæng.

- Advokater er gode til strategi og til at følge en strategi, siger Uwe Teichert fra Focus Advokater. Han er selv topscorer på listen med 24 bestyrelsesposter.

Listen skal dog tages med forbehold. Renser man for koncernforbundne selskaber, repræsenterer Focus-advokaten "kun" 11 firmaer.

Men der er tunge fynske virksomheder imellem - bl.a. OBH-Gruppen, SAPA-koncernen og Arkitektgruppen.

Uwe Teichert er dog ikke overrasket over, at han og advokatkollegerne gør næsten rent bord i top 10.

- Jeg har selv søgt efter bestyrelsesmedlemmer, men det er svært at få aktive erhvervsfolk. De har for travlt og får problemer med deres egen bestyrelse, hvis de involverer sig. Det er trist, for de kunne tilføre meget og lære noget, som kunne komme deres eget firma til gode, siger Uwe Teichert.

Hans kollega i Svendborg Henrik Nørkær mener, det er en styrke at have advokater i de danske bestyrelser.

Han har selv været tæt på at have 70 bestyrelsesposter, men har valgt at skære ned i forbindelse med sygdom. I dag sidder han i 19 fynske bestyrelser omregnet til 13 selskaber, men tager man de udenøs med, ville Nørkær givetvis toppe listen. Han sidder på tunge poster i Parken, ejendomsselskabet Nordicom og Haugsted Spedition - et af Europas største speditionsfirmaer.

- Mange advokater har en kommerciel uddannelse ved siden af juraen. Den kombination, synes jeg, er uhyre velpassende i en bestyrelse. Det giver et overordnet juridisk syn på tingene fra starten, så bestyrelsen ikke kører ud af en tangent, siger Henrik Nørkær.

Han tror, at stadig flere erhvervsadvokater vil påtage sig bestyrelsesarbejde, men han vil ikke blande sig i, hvor mange bestyrelser den enkelte advokat gaber over.

- Da jeg havde flest, var der mange passive poster imellem. Jeg vil tro, man kan have 10-15 bestyrelsesposter, hvis man skal udøve en kontrollerende funktion og en aktiv rolle som formand, siger Henrik Nørkær.

Ifølge Kielberg-advokat Jørn Frølich, som er medlem af Advokatrådet, må advokater ifølge branchens egne etiske regler ikke påtage sig mere arbejde, end de kan udføre. Men det regulerer markedet i høj grad.

Tantebestyrelser passé

- Konkurrencen i dag er så stor, at man skal præstere noget i bestyrelsen. Tantebestyrelser er passé, siger Jørn Frølich.

Umiddelbart mener han, at advokater bør overveje, om nye bestyrelsesposter er forenelige med den øvrige forretning, og om der kan være dobbeltroller og interessekonflikter.

Nørby-udvalget fokuserer på, at der kan opstå en interessekonflikt, hvis samme firma har både et medlem i bestyrelsen og udfører rådgivningsarbejde, fordi bestyrelsen i princippet skal forholde sig kritisk til ledelsen og den rådgivning, den bruger.

- Men hvis der er tale om en virksomhed, der er ejet af en hovedaktionær, kan jeg ikke se, at der er et habilitetsproblem ved både at sidde i bestyrelse og være rådgiver, siger Jørn Frølich.

Uwe Teichert vil ikke tage stilling til, hvor mange bestyrelsesposter, der er passende.

- Jeg håber, folk selv sætter en grænse. Men der er stor forskel på, hvad arbejdet kræver. Nogen selskabers bestyrelsesmøder tager to timer, andre en hel aften. Tilsvarende har jeg haft 15 bestyrelsesposter i KC Storkøb, men her blev der kun holdt et enkelt bestyrelsesmøde for alle selskaber, siger Uwe Teichert.

Han bruger i gennemsnit 20 procent af sin tid på bestyrelsesarbejdet. Aflønningen er ifølge Teichert tættere på 50.000 end 25.000 kroner, når det gælder mindre, mellemstore virksomheder, men ofte kombineres honoraret med advokatydelser.

Selv om Nørby-udvalget netop fraråder den blanding, påvirker det hverken Henrik Nørkær eller Uwe Teichert.

- Det er anbefalinger til børsnoterede virksomheder. Faktisk er det mange gange en fordel, at jeg bidrager med rådgivning. Jeg kender virksomhedernes politik, ved hvor langt man vil gå osv., siger Uwe Teichert.

Han hilser til gengæld Advokatrådets skærpelse af reglerne om interessekonflikter velkommen.

De træder i kraft 1. maj. Herefter skal alle større advokatfirmaer have etiske regler på området.

- Vi har senest set problemer i forbindelse med Bilka-sagen i Horsens, hvor Bech-Bruun Dragsted var rådgiver både for Dansk Supermarked og De Samvirkende Købmænd og i forbindelse med Elsam, hvor det samme advokatfirma både rådgav Elsam og modparten DONG. Det er skidt, når store firmaer, lader sig styre af pengene, og det er godt, at der strammes op, siger Uwe Teichert.

Advokater scorer bestyrelseshonorarerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce