Nationalbanken advarer regeringen mod en finanspolitik, der stimulerer væksten næste år: Det kan få betydelige samfundsøkonomiske konsekvenser.
Nationalbanken løfter en advarende pengefinger overfor regeringen om ikke at slække på tøjlerne i finanspolitikken.

- En økonomisk politik, der har som sin forudsætning at fastholde den nuværende lave ledighed, vil være i overhængende risiko for at mislykkes med betydelige samfundsøkonomiske og personlige omkostninger til følge, skriver Nationalbanken i sin nye kvartalsoversigt.

Med andre ord, må finanspolitikken ikke puste til den økonomiske vækst. Årsagen er, at der fortsat er kapacitetspres i økonomien og det skaber risiko for en skadelig løn- og prisspiral.

- På sigt kan det føre til en unødvendigt stor og langstrakt stigning i ledigheden. Den risiko forøges, hvis finanspolitikken stimulerer efterspørgslen i 2009, lyder det fra Nationalbanken.

Advarslen kommer op til forhandlingerne om næste års finanslovpå Christiansborg.

Som Nationalbanken ser det, er dansk økonomi er i slutningen af en højkonjunktur, men presset på arbejdsmarkedet vil fortsætte. Det kræver reformer at skaffe det nødvendige arbejdsudbud, især da aldringen af befolkningen trækker flere ud af arbejdsmarkedet.