Æbler får 30 sekunder ved 54 grader

Poul Rytter (tv) og Carsten Sørensen kører de første hold æbler gennem det nye anlæg, der - hvis det sættes i produktion - vil kunne bruges i mindre produktioner og pakkerier.
Foto: Peter Leth-Larsen

Æbler får 30 sekunder ved 54 grader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

30 sekunder ved 54 grader.

Det er opskriften på den "æblevask", frugtavler Poul Rytter i øjeblikket udfører på sine økologiske æbler i Harndrup Skov Frugtplantage.

Den vestfynske frugtavler deltager i et omfattende forskningsforsøg, der går ud på at teste, om æblevasken kan forhindre, at æbler rådner så snart, de lander hos forbrugeren.

Poul Rytters økologiske frugter bliver i modsætning til konventionelle frugter ikke sprøjtet med svampemidler, men forsøg tyder på, at et halvt minuts vandbad i 54 grader varmt vand kan forhindre svampesporer i at sætte sig på æblet - eller tricke frugtens eget immunsystem, så æblet selv bekæmper den råd, der ofte viser sig hos forbrugeren.

- Svampesporer er usynlige, og derfor kan jeg ikke gøre noget ved dem. Ofte er det kunden, der får en dårlig oplevelse, fordi æblet får råd, når det kommer fra køl, siger Poul Rytter, som med 26 sorter æbler og seks sorter pærer er en af Danmarks største økologiske frugtavlere

Forud for æblevasken i Harndrup er gået flere års forskning i Årslev, hvor Århus Universitet har Institut for Fødevarer. Forsøget ledes af seniorforsker Marianne G. Bertelsen.

- Vi har testet længe temperaturen og varigheden af badet - og grænsen er hårfin. Hvis temperaturen i vandet bliver for høj eller lav, eller badet varer for længe, så bliver æblet skadet, siger Marianne G. Bertelsen til Fyens Stiftstidende lørdag.

Æbleanlægget er udviklet af firmaet Innotheque, der drives af Carsten Sørensen, og tanken er, at det skal kunne produceres til en pris, som små produktioner kan overkomme at investere i.

Læs mere i Fyens Stiftstidende lørdag.

Æbler får 30 sekunder ved 54 grader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce