Tre fynske gartnere er tilsammen blevet hædret som Årets Gartner af deres kolleger, der torsdag mødtes i Nyborg.

Tre fynske blomstergartnere gennemførte i 2013 en omvæltning i den danske gartneribranche - for første gang fusionerede gartnerier med hinanden. Og det er stadig noget særligt, for selv om Nicolai Abildgaard, Preben Damm og Claus Petersen fik succes med deres fælles firma By Growers, er der ikke andre, der har gjort det samme.

Til gengæld fik de tre pionerer torsdag aften hæder fra deres kolleger, da Dansk Gartneri tildelte dem den traditionelle hæder, Årets Gartner, i forbindelse med foreningens generalforsamling på Hotel Nyborg Strand.

I motivationen for valget skrev Dansk Gartneri blandt andet, at de tre havde udviklet en unik samarbejdsmodel mellem flere gartnerier, at de har en imponerende evne til at indsluse arealer og medarbejdere fra flere gartnerier, og at de evner at fastholde et stort sortiment i produktionen.

Pænt overskud

I løbet af sine fire leveår er By Growers vokset voldsomt - blandt andet ved at opkøbe drivhuse og lukkede gartnerier. I dag er det et af landets største gartnerier med et samlet drivhusareal på 200.000 kvadratmeter og en årlig produktion på 27 millioner planter.

Økonomisk har samarbejdet også været en succes. I 2017 steg bruttofortjenesten med 16 procent, og overskuddet før skat steg fra 2,1 til 2,7 millioner kroner. Egenkapitalen er nu oppe på 5,8 millioner kroner. Det viser selskabets regnskab for 2017, der netop er offentliggjort.

Ifølge regnskabet var der i gennemsnit 112 ansatte i 2017, firmaet oplyser, at der nu er flere end 130 medarbejdere.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.