600 nye job på et år: Robotklyngen fortsætter vild vækst

Hardwareansvarlig Michael Estrup Hansen og udviklingchef Søren Nielsen fra Mobile Industrial Robots er to af de seneste ansatte i den fynske robotbranche, som de er hverken de eneste eller de sidste, for klyngen på Fyn har igennem de seneste år udviklet sig hurtigere end selv branchen, som er kendt for meget store ambitioner, ellers havde forudset. Michael Estrup Hansen kom til MIR i oktober og Søren Nielsen er netop tiltrådt 1. januar - men der er for længst kommet nye ansigter i flokken af MIR-ansatte. MIR forventer at ansætte 50 nye medarbejdere i år. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

600 nye job på et år: Robotklyngen fortsætter vild vækst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På mindre end et år er antallet af job i robotklyngen i Odense og på Fyn vokset med 600, så der nu arbejder 3200 personer i 120 fynske robotvirksomheder - ni ud af 10 ansatte i klyngen bor på Fyn, viser de nyeste tal fra Odense Robotics. Branchen har overgået egne forventninger og forventer nu 4300 ansatte i 2019.

I går kunne Odense Kommune og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) glæde sig over, at regeringen flytter 465 statsjob til Odense, men en af byens mest driftige klynger kan sagtens matche det tal.

De fynske robotvirksomheder har på blot et år skabt 600 job i en branche, hvor der for blot to år siden blev talt om "imponerende" 2200 job, hvilket skabte overskrifter også på Fyens.dk. Dengang - hvilket altså er i 2016 - var der blot 80 virksomheder ifølge klyngens egne opgørelser. Det tal er steget med 50 procent ifølge den nyeste opgørelse.

Dermed fortsætter væksten, som forrige år gav en tilvækst på 400 job.

I dag er der ifølge den nyeste optælling fra Odense Robotics altså 3200 job i de 120 virksomheder som Jorgensen Engineering, Mobile Industrial Robots, Effimat og naturligvis Universal Robots. Der til kommer mindst 150 virksomheder i den underskov af underleverandører, som er kortlagt af Udvikling Fyn de seneste to år.

Rødder i industrien og Lindøværftet
Odense RoboticsOdense Robotics er navnet på en guldcertificeret klynge, bestående af robot- og automationsvirksomheder, uddannelse og forskning, investorkapital og offentlige aktører - i og omkring Odense.

Organisationen bag Odense Robotics arbejder for at udvikle og støtte den samlede klynge ved at drive og facilitere konkrete indsatser inden for: rekruttering, forretningsudvikling, startups, markedsindsigt, investor relations, international tiltrækning og markedsføring af klyngens styrker inden for den internationale robot industri.

- Der er 120 virksomheder og 3200 medarbejdere inden for robot- og automationsbranchen i og omkring Odense

- 115 underleverandører med speciale i pladebearbejdning, elektronik, støbning, montage, rådgivning osv.

- Flere end 10 forsknings- og udviklingsaktører (GTS-institutter)

- Der findes mere en 40 uddannelsesretninger med relation til robotteknologi i Odense

Stærke rødder Odenses robotmiljø har rødder mere end 25 år tilbage, da byens store industrivirksomheder begyndte at efterspørge automatiserede produktionsmetoder. Blandt andet ønskede Odense Stålskibsværft (Lindø) at få maskiner til at udføre komplicerede svejseopgaver og indledte samarbejde med Odense Universitet. Det førte siden til oprettelsen af Mærsk McKinney Møller Instituttet for robotteknologi på SDU, Innovationsnetværket RoboCluster og Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Organisering og finansiering Odense Robotics er finansieret af Udvikling Fyn og Odense Kommune og er organisatorisk forankret i Udvikling Fyn.

Kilde: Odense Robotics

Klynge på størrelse med Lindø

Netop borgmester Peter Rahbæk Juel bruger dagens nytårskur i Odense Kommune til at løfte sløret for tallene, som netop er blevet offentliggjort af Odense Robotics, som i sig selv også blot har tre år på bagen. Tre år, hvor der er sket en rivende udvikling i branchen.

- Det er ret vildt. Vi taler om de mange job i Miljøstyrelsen, som kommer til Odense, men det her viser, at vores klynger er helt ekstraordinære, og nu er den klynge jo i samme størrelse, som Lindø var, da værftet lukkede. Der er ikke nogen andre klynger i Odense eller i Danmark, som vokser med samme hast, siger borgmesteren.

Tallene fra Odense Robotics viser desuden, at ni ud af 10 medarbejdere i branchen bor i Odense eller en af de andre fynske kommuner - og samtidigt viser undersøgelsen, at der er både højtuddannede og personer med en erhvervsfaglig baggrund ansat i de mange robotvirksomheder. Faktisk er der 42 procent med en erhvervsfaglig baggrund og 40 procent højtuddannede i branchen.

Unge firmaer i stor vækst

Samtidigt viser tallene fra Odense Robotics, at det ikke er så underligt, at det først er i de senere år, at der for alvor er kommet fart i klyngen. Mange af virksomhederne var nemlig ikke stiftet for bare få år siden. Ifølge opgørelsen er 43 procent af virksomhederne etableret efter 2010 - blandt dem er Effimat, On Robot og Mobile Industrial Robots, som alene i år forventer at ansætte 50 yderligere i virksomheden, som i dag tæller 70 ansatte.

Hos Odense Robotics har man svært ved at få armene ned, ikke mindst fordi mange af virksomhederne gør noget, som de mange små- og mellemstore fynske virksomheder traditionelt har haft svært ved. Nemlig sælger til udlandet.

Ifølge opgørelser eksporterer halvdelen af robotvirksomhederne og netop den strategi og ambition er afgørende for at mange af virksomhederne tre, fire eller 10-dobler deres væksttal hvert år.

- Vækstpotentialet er langt fra indfriet for robot- og automationsvirksomhederne. Vi ser adskillige virksomheder med stærke vækstambitioner, der opererer på et globalt marked med høje vækstrater. Samtidig vokser klyngen med en masse startups, der står på tærsklen til spændende udvikling og meget store vækstmuligheder. Tallene viser med al tydelighed, at hvad angår vækst i robotvirksomhederne har vi kun set toppen af isbjerget, siger Mikkel Christoffersen, forretningschef i Odense Robotics.

89 ledige stillinger

Den helt store udfordring for virksomhederne er og har længe været rekruttering af kvalificeret arbejdskraft og det har også fået flere af de toneangivende virksomheder til at tale om at flytte dele af enten udviklingen eller produktion væk fra Odense.

- Den fælles udfordring kræver en fælles indsats, siger Henrik Anker, formand for Odense Robotics advisory board og CEO i Gibotech A/S. - Vi har brug for mange forskellige kompetencer, især erfarne udviklere og folk med teknisk og håndværksmæssig baggrund. Udfordringen kræver en fælles indsats at løse og virksomhederne bærer et stort ansvar. Derfor er mit store ønske for i år, at vi virksomheder får mere fokus på de unge og begynder at tager flere lærlinge og praktikanter, så vi løbende uddanner fremtidens arbejdskraft.

I øjeblikket vidner 89 ledige stillinger på jobbanken på Odense Robotics hjemmeside om netop den udfordring.

600 nye job på et år: Robotklyngen fortsætter vild vækst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce