3500 nye job: Jobboom i datacenter, letbane og supersygehus

Facebook kommer til Odense

3500 nye job: Jobboom i datacenter, letbane og supersygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Letbanen i Odense, det nye supersygehus og Facebooks datacenter skaber op mod 3500 nye job i byggebranchen, som ikke findes i Odense i dag, når de tre projekter kommer helt i gang de næste år.

Der er allerede heftig aktivitet i Tietgenbyen, hvor Facebooks kommende datacenter bygges, forarbejdet til Letbanen skaber omvæltninger i bymidten og Nyt OUH venter lige om hjørnet.

Når først de tre kæmpe byggeprojekter kommer i fuld gang vil de med et slag øge behovet for arbejdskraft til byggebranchen i Odense med mellem 3000 og 3500 ansatte til alt fra projektledelse til arbejdsmænd.

Sådan lyder det fra både byggearbejderne i 3F Odense, Dansk Byggeri på Fyn og Byg Til Vækst-projektet, hvor de fynske kommuner i fællesskab bl.a. arbejder på at omskole og opkvalicere ledige til et job i byggebranchen.

- Græsset er ved at blive grønnere i branchen. Så meget at det kan blive et problem at finde folk nok til at løse alle byggeopgaverne i Odense, når der på en gang bliver skabt så mange job, som ikke er her i dag, siger Søren Folkersen, formand for byggeridelen i fagforeningen 3F i Odense og for Byg Til Vækst-initiativet mellem de fynske kommuner.

Senest har Facebook indkaldt til indledende byggemøde på Odense Rådhus den 30. marts, hvor interesserede firmaer fra Odense, Fyn og resten af landet kan møde de entrepører, som står for det overordnede ansvar med at bygge datacentret i Tietgenbyen frem mod 2020.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at blive klar til opgaverne, bl.a. ved at flytte folk over i branchen via Byg til Vækst, og jeg tror nu nok, at de store opgaver skal få folk nok, for det er dem, der er mest fokus på og det er opgaver, som folk gerne vil arbejde på, siger han.

- Til gengæld tror jeg, at manglen på arbejdskraft vil ramme de mindre håndværksmestre, siger han.

- Græsset er ved at blive grønnere i branchen. Så meget at det kan blive et problem at finde folk nok til at løse alle byggeopgaverne i Odense, når der på en gang bliver skabt så mange job, som ikke er her i dag.
Søren Folkersen, formand for byggeridelen i fagforeningen 3F i Odense og for Byg Til Vækst-initiativet mellem de fynske kommuner.

Vi skal nok løse opgaverne

Han mener ikke, at firmaerne i byggebranchen har lyttet godt nok efter, når han selv og andre har påpeget, at der vil blive brug for endnu flere hænder i byggeriet.

- Branchen har som sådan ikke været god til at turde kigge ind i krystalkuglen - ligesom industrien i øvrigt. Det er, som om man bliver meget overrasket, selv om vi i årevis har efterlyst klare meldinger om, hvor mange folk firmaerne får brug for, og det er ærgerligt, syntes jeg.

Hos Dansk Byggeri på Fyn er næstformand Claus Larsen, direktør i bl.a. entrepenørfirmaet Hans Jørgensen & Søn, enig i, at de tre projekter alene vil kaste tusindevis af arbejdspladser af sig. Men han er ikke bekymret for, om Fyn kan løse dem.

- Vi skal nok klare de store opgaver, og der findes store landsdækkende entrepenører, som vil komme hertil med egne folk og de vil også ansætte folk lokalt til at løse opgaven. Men det bliver ikke kun fynboer, som kommer til at løse opgaverne, siger han.

Fynboerne skal have chancen

For Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) handler det først og fremmest om at arbejde for at give fynboerne chancen for at komme med på projekterne, men han erkender også, at der er så store byggeopgaver forude, at det kan blive nødvendigt at hente arbejdskraft ind udefra.

- Det vigtigste er, at fynboer og odenseanere får chancen for at prøve kræfter med projektet. Har vi sikret dem den mulighed, så må vi leve med, at der også kommer arbejdskraft udefra. Har vi ikke hænder nok, så skal der stadig bygges, men der er en stor gruppe af ledige, som er værd at beskæftige sig med for at få dem ind i byggeriet og desuden skal vi også arbejde for at få flere unge ind i byggebranchen, hvor vi har store byggeaktivitet de næste otte til 10 år frem, siger borgmesteren.

.

3500 nye job: Jobboom i datacenter, letbane og supersygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce