280 skal arbejde strejkedage af

- Det er noget, vi drøfter internt, men som udgangspunkt er det jo sådan, at har man betalt for lidt i skat, så kommer der efterfølgende en regning, siger personalechef Jørgen Hauge Laursen til spørgsmålet, om de timelønnede skal betale en halv million kroner tilbage i for meget betalt bonus. Foto:Nils Mogensen svalebøg

280 skal arbejde strejkedage af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PRØVEKLUD: Uro på Wittenborg sætter nye overenskomstbestemmelser på en første prøve

Ændringer i bonussystemet har ført til uro på automatfabrikken Wittenborg i Odense, hvor 280 timelønnede i sidste uge strejkede onsdag og torsdag.

Arbejdsnedlæggelsen er dømt overenskomststridig, og lørdag i den forlængede store bededags weekend blev medarbejderne af ledelsen beordret på arbejde for at hente det tabte ind.

Dermed har en arbejdsgiver for første gang brugt den nye industrioverenskomsts bestemmelser, som ud over bod giver virksomhedsledelsen mulighed for at kalde medarbejderne ekstraordinært ind for at arbejde strejkedage af - og uden nogen form for genebetaling.

Det var med kort varsel torsdag aften kun muligt for tillidsmændene på Wittenborg at mobilisere 79 kolleger til at møde lørdag, oplyser Dansk Metals tillidsmand på virksomheden, Claus Jørgen Madsen.

Bonus med regnefejl

Men konflikten kunne måske være undgået, hævder CO-Industri, som nu har rejst en sag mod arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri for overenskomstrbrud.

Overenskomsten indeholder nemlig som noget nyt også en konfliktløsningsparagraf, som forpligter parterne til "omgående" at holde møde, hvis bare en af dem beder om det med henvisning til risikoen for arbejdsuro.

Den forpligtelse svigtede DI, da man 23. april ikke reagerede på en telefax, hævder CO-Industri.

På det tidspunkt havde Wittenborgs fabrikschef Finn Schlitterlau på et fællesmøde orienteret de timelønnede om, at der ville blive ændret ved bonusudbetalingen, og han begrundede det med, at virksomheden havde lavet en beregningsfejl, som også omfattede hele 2003.

- Den nye udregningsform vil betyde en forringelse af timelønnen med fire-fem kroner, og samtidig oplyste Finn Schlitterlau, at der i sidste kvartal 2003 og første kvartal i år var blevet udbetalt ca. en halv million kroner for meget, som han forventede skulle tilbagebetales, siger Claus Jørgen Madsen.

Spørgsmålet er nu af de timelønnede indbragt som en sag om brud på lokalaftalen.

Det var ikke i går muligt at få en kommentar fra Finn Schlitterlau, som var på vej til Wittenborgs ejere i Italien, men personalechef Jørgen Houge Laursen bekræfter, at der på grund af en beregningsfejl er udbetalt en halv million kroner for meget i bonus.

- Tallet passer godt nok, men kun hvis man regner hele 2003 med, siger han.

Måske tilbagebetaling

Det, der af fabriksledelsen betegnes som en beregningsfejl, blev ifølge Jørgen Houge Laursen opdaget, da Wittenborg for nylig ansatte en snes nye medarbejdere.

Personalechefen vil hverken be- eller afkræfte, at de timelønnede medarbejdere skal tilbagebetale en halv million kroner.

- Det er noget, vi drøfter internt, men som udgangspunkt er det jo sådan, at har man betalt for lidt i skat, så kommer der efterfølgende en regning, siger han.

De ansatte på Wittenborg er omvendt stærkt overraskede og fortørnede over ledelsens diktat om forringelser af bonussystemet.

Og på den baggrund havde de forud for arbejdsnedlæggelsen i sidste uge bedt hovedorganisationerne om et konfliktløsningsmøde i henhold til industrioverenskomstens nye bestemmelser.

- Det ønske lod vi gå videre til DI, og det er ikke noget, man gør for sjov.

- Når vi beder om et møde, ønsker vi det selvfølgelig med det samme, som overenskomsten foreskriver, men vi fik ikke noget svar, siger John Jeppesen, som er faglig sekretær i Dansk Metal Odense.

Fejl med telefaxen

Personalejuridisk chef i Dansk Industri, Sanne Stadil, siger, at der er sket en fejl i forbindelse med henvendelsen i Wittenborg-sagen.

- Normalt reagerer vi med det samme, når der kommer en telefax ind.

- I denne sag kom der til at gå nogle timer, og det er en fejl, men der er ikke tale om noget brud på overenskomsten.

- Vi sidder netop i øjeblikket og laver faste procedureregler med CO-Industri om disse forhold, og da vi blev opmærksom på henvendelsen, tilbød vi straks, at der kunne holdes møde, men på det tidspunkt var de ikke længere interesserede, siger hun.

Også sag fra Lindø

Blandt hidtil ganske få sager om konfliktløsningsmøder for at undgå egentlig arbejdsuro har også Lindøværftet for kort tid siden aktiveret hovedorganisationerne, oplyser Sanne Stadil.

I Lindøsagen var det værftets ledelse, som trykkede på knappen.

280 skal arbejde strejkedage af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce