1970 startups på et år: - Lav et iværksætterkit til nye firmaer

Iværksættere fra en lang række af Odenses mange arbejdsfællesskaber var samlet til møde med borgmester Peter Rahbæk Juel forud for Gaffa-eventen i Odeon torsdag aften. Foto: Birgitte Carol Heiberg

1970 startups på et år: - Lav et iværksætterkit til nye firmaer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense fik 1970 nye virksomheder i 2017 - mange etablerer sig i fællesskaber som Coworking, Stjerneskibet og den nye foodhall i Arkaden. Forleden satte borgmesteren iværksættere stævne forud for Gaffaprisen i Odeon for at få input til, hvodan kommunen kan hjælpe endnu mere.

1970 nye virksomheder så dagens lys i Odense Kommune alene sidste år, og selv om det ikke placerer kommunen i topti over iværksætterkommuner, så er det et stort spring fremad i forhold til for blot få år siden, hvor Odense var blandt de kommuner, som klarede sig ringest, når det handler om drive iværksættere frem.

Det viser en opgørelse, som firmaet Dinero har lavet med baggrund i tal fra cvr-registret og Danmarks Statistik.

Mange af de nystartede iværksættere og startups etablerer sig i arbejdsfællesskaber i enten privat regi som Coworking Plus eller offentlige som Stjerneskibet på havnen, og torsdag aften havde Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel sat 50 iværksættere fra en række forskellige miljøer stævne i mødelokale 107 i Odeon.

- Vi vil gerne have input til, hvordan vi kan gøre det endnu bedre, så vi sammen kan skabe endnu bedre forhold for jer. Det er fedt, at I i stigende grad etablerer jer i fællesskaber rundt omkring, men vi vil også gerne have forslag til, hvordan vi kan hjælpe jer med at udvikle jer, sagde borgmesteren.

Fakta
1970 nye virksomheder så dagens lys i Odense Kommune i 2017.Antallet af nye virksomheder svarer til, at der i kommunen kom 12,0 nye virksomheder per 1.000 indbyggere på over 18 år.

På landsplan var det tilsvarende antal nye virksomheder 12,7.

Det viser tal fra CVR og Danmarks Statistik, som regnskabsprogrammet Dinero har trukket og behandlet.

Bruger hinandens erfaringer

Der var sat drikkevarer og sandwich frem til gæsterne, som også fik billet til det efterfølgende uddeling af Gaffapriser i den store sal i Odeon. Flere af de fremmødte har etableret sig i Odense de senere år, og nogle indgår sågar i de 1970 fra sidste års statistik. Blandt de nyeste er Jacob Christensen Larsen, som er en af idémændene til det nye foodmarket i Arkaden. På rekordtid har de skabt et nyt madsted og samtidig et fællesskab for 26 forskellige iværksættere med mad og drikkevarer på menuen.

- Det giver os utroligt meget, for vi har både små helt nye iværksættere og etablerede virksomheder, som har valgt at udvide med en bod hos os. Det giver et dejligt miks, hvor vi kan bruge hinandens erfaringer og kan hjælpe med at udvikle hinandens virksomheder, sagde iværksætteren, som også sendte roser til kommunens erhvervskontakt under opstarten.

Svenske Sofie Woge fra robotstartuppen Tendo, som står bag en meget omtalt robothandske til personer med gigt eller andre udfordringer med svage fingre, fortalte også om sine oplevelser med at etablere virksomhed i robotfællesskabet i Odense Robotics robothub - og i Odense Kommune.

- Vi har fået virkelig meget støtte fra kommunen og fra Odense Robotics, men det har også været svært. Det var svært at finde en lejlighed og få lov til at etablere en virksomhed, når vi kommer som tre udlændinge. Det er også en udfordring, når alle hjemmesider og de aftaler, man skal indgå, er formuleret på dansk. Måske man skulle overveje at lave engelske udgaver også, lød nogle af Woges erfaringer til Peter Rahbæk Juel.

Starterkit til iværksættere

Han fik også gode råd fra en virksomhed, som er etableret længe før 2017 - og altså ikke er med i den nye iværksætterstatistik. Dacapo har siden 1995 hjulpet virksomheder til forandring gennem alt fra ledertræning til medarbejderudvikling med hjælp af skuespillere og brug af "scener". Titi Astono har været med på rejsen, som siden årsskiftet har ledt Dacapo til arbejdsfællesskabet i Coworking Plus, hvor virksomheden både er blandt de mest erfarne og de største.

Kommunen bør gøre endnu mere for at lede iværksættere i retning af de mange gode miljøer, sagde Titi Astono.

- I skal sørge for at kanalisere de nye virksomheder og iværksættere ud i de mange coworking-miljøer, som er skabt i Odense.

Det bakkede Tine Gudrun Petersen, direktør for food-festivalen Spis i Odense, op med et konkret forslag:

- I kunne blive meget bedre til at synliggøre de mange gode tilbud, der er i Odense. Måske I kunne lave en form for starterkit til iværksættere.

Test i kommuneregi

Nikolaj Boe, adm. direktør og stifter i The Right People, beboer i kommunens eget iværksættermiljø i Stjerneskibet, opfordrede borgmesteren til at åbne op for mere samarbejde med iværksættere.

- Det kan være en kæmpe hjælp for virksomheder at få lov til at teste og prøve prototyper af i et "rigtigt" miljø, så min opfordring til dig, Peter, er, at du opfordrer dine institutionsledere og andre til at prøve noget nyt og åbne for samarbejde med iværksættere, sagde han.

Et forslag som Peter Rahbæk Juel tog med sig videre, før han sendte deltagerne ned i salen for at overvære prisfesten hos Gaffa.

- Det er allerede noget, vi prøver på. Robotudviklerne fra Kubo har bl.a. testet deres læringsrobot i vores folkeskoler, så det vil jeg tage med, som noget af det, vi skal prøve mere af, sagde han.

- Byen sprudler af liv, der bliver skabt mange nye virksomheder, og der en helt ny generation af iværksættere, som bevæger sig i et andet miljø end de mere traditionelle industrivirksomheder. På den her måde kan vi skabe kontakt til dem, og det er klart, at vi skal hjælp dem så meget, som vi kan, sagde han.

1970 startups på et år: - Lav et iværksætterkit til nye firmaer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce