100 indsatte på Guantanamo-basen nægter at spise


100 indsatte på Guantanamo-basen nægter at spise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fangerne sultestrejker med påstande om blasfemi og mod mangeårig tilfangetagelse uden at komme for en dommer.

Antallet af sultestrejkende fanger på den amerikanske Guantanamo-base i Cuba er steget til 100 ud af 166, siger en talsmand fra militærfængslet.

Blandt de 100 sultestrejkende er 20 blevet tvangsfodret ved hjælp af et rør gennem næsen, siger oberstløjtnant Samuel House i en udtalelse.

Fem personer har måttet indlægges på basens hospital, men ingen er ifølge udtalelsen i fare for at miste livet.

Den hastigt voksende protestbevægelse blandt fangerne begyndte den 6. februar med påstanden om, at de ansatte på Guantanamo-basen har krænket muslimernes helligste skrift, Koranen.

Det skulle have sket under en rutinemæssig ransagning af cellerne efter smuglergods. Påstande, som på det kraftigste er blevet afvist af USA.

Strejken er i sin tredje måned vokset til en større og mere generel protest mod fangernes indespærring på ubestemt tid uden nøjagtige tiltaler eller retssager.

Fredag meddelte Det Hvide Hus, at man nøje overvåger sultestrejken, og at præsident Barack Obama stadig er "forpligtet til at lukke" Guantanamo-basen.

Da Obama kom til magten i 2009, lovede han at lukke basen i løbet af et år.

- Visse fremskridt er blevet gjort i denne embedsperiode og under den foregående, sagde talsmand fra Det Hvide Hus Jay Carney.

Han tilføjede, at "en grundlæggende forhindring mod at lukke basen forbliver i Kongressen".

Advokater for de indsatte siger, at ikke bare 100 indsatte sultestrejker - nærmere 130.

Guantanamo-basen åbnede i 2002, efter at USA's præsident George W. Bush erklærede krig mod terror på grund af angrebet mod World Trade Center i New York i 2001.

Lejren havde til formål at huse fanger, der var mistænkt for at have forbindelse til terrorbevægelser som al-Qaeda og Taliban.

100 indsatte på Guantanamo-basen nægter at spise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce