10 banker på Fyn har sagt nej til at hjælpe ny brændehandel i gang - og det er selv om kunderne står i kø for at købe træ
- I skal kunne vise et halvårsregnskab, før vi vil hjælpe, lød beskeden fra den ene bank.

- I kan få en kassekredit på 200.000, hvis I altså har 400.000 i kontanter, sagde en anden bank.

Og sådan kan 27-årige Christian Conradsen og 36-årige Claus Baran Andersen blive ved med at komme med eksempler på afslag fra banker. I februar startede de to uddannede skov- og landskabsingeniører virksomheden Fyns Træ op med hovedsæde lidt uden for Odense. Men virksomheden har ingen bankkonto i nogen bank, for ingen banker vil involvere sig i det nye projekt.

- Vi har været hos 10 banker på Fyn, og de har alle sagt nej, siger Claus Baran Andersen.

Han ønsker ikke at sætte navn på bankerne af hensyn til fremtidige forretninger.

Nej på trods af omsætning

Afslagene kommer, selvom Fyns Træ her to måneder efter start har en omsætning på 200.000 kroner.

- Nogen steder har vi fået tilbudt en kassekredit på 100.000 kroner. Men når vi har skrabet vores budget helt ned til det minimale, så skal vi mindst bruge 300.000 kroner, og det kan vi ikke få, siger Christian Conradsen.

Han startede for to år siden planteskolen Fynske Dækrodsplanter, og dengang stod bankerne med åbne arme for iværksætteren:

- De ville hellere end gerne give mig en kassekredit på en million kroner dengang, selvom jeg slet ikke skulle bruge så meget. Og i dag kan vi ikke engang få under halvdelen, siger en ærgerlig Christian Conradsen.

Fyns Træ har også en web-shop, men kunderne bliver nødt til at overføre penge til Christian Conradsens og Claus Baran Andersens private konti, fordi ingen banker vil åbne en konto til brændehandlen.

Ingen bank - ingen fremtid

Fyns Træ er kommet på benene uden bankernes hjælp på grund af en privat investor, som har skudt 300.000 kroner ind i virksomheden. Men hvis en bank ikke snart kommer til undsætning, så vil Fyns Træ dø en hurtig død.

- Vi kan nok køre et par måneder endnu uden en bank, men så må vi med det samme stoppe med at købe brænde og bare sælge fra vores lager, og det er ærgerligt, siger Christian Conradsen.

Hos Fyns Træ kan private kunder købe brænde, som er fældet i de fynske skove. For kunderne kan ifølge Christian Conradsen og Claus Baran Andersen godt lide, når træet til pejsen og fyret kommer fra lokalområdet.

- Og så sparer vi en masse CO2. For vores træ kommer fra naboskoven og er ikke blevet sejlet og kørt fra de baltiske lande herop, fastslår Claus Baran Andersen.

Fyringssæsonen er lige rundet af og starter igen til efteråret, men alligevel ringer telefonen et par gange om dagen hos brændehandlen.

- Selv om træet ikke er tørt nok til at blive brændt nu, så vil kunderne gerne købe nu og have træet hjem og ligge til tørre, så vi kan sagtens sælge uden for sæsonen, fastslår Christian Conradsen.

Dommedag i denne uge

I denne uge venter de to ejere svar fra deres sidste mulighed - SparBank i Skanderborg.

- Hvis vi ikke får en bank i ryggen, så kan vi ikke købe mere træ. Og det er en rigtig ubehagelig situation. Vi ved, vi har en solid forretning, for kunderne står i kø, og vi har en god omsætning, men vi kan bare ikke få hjælp, siger Claus Baran Andersen.

Odenses borgmester, Jan Boye (K), holder på torsdag møde med Fyns fem største banker omkring deres manglende vilje til at låne penge til iværksættere.
  • Fyens Stiftstidende