- Strejker skader os alle

- Vi har vore meninger og holdninger. Det ændrer sig ikke. Det er den måde, som vi når vores resultat på, der har ændret sig, siger tillidsmand Kim Laursen.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Strejker skader os alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STREJKE: Vejen til færre strejke går gennem mere samarbejde og mere ansvar til de ansatte

Antallet af strejker er faldet markant i Danish Crown.

Men det har hverken gjort slagteriarbejdene til fagbevægelsens artige drenge eller ledelsens dikkende lammehaler, mener tillidsmanden på slagteriet i Odense.

- Vi har vore meninger og vores holdninger. Det ændrer sig ikke. Det er den måde, som vi når vores resultater på, der har ændret siger, siger Kim Laursen.

- Vi er blevet bedre til at få fat i frustrationerne og småproblemerne, før de vokser sig så store, at folk smider kniven og går hjem.

- Strejker skader os alle - både ansatte, ledelse og virksomheden.

"Værdibaseret adfærd"

Også fra ledelsen i Danish Crown er der taget initiativer, der skal være med til at begrænse antallet af strejker.

- Vi har gennemført projektet "værdibaseret adfærd", der handler om, at medarbejderne skal være med til at tage ansvaret både for kvaliteten af arbejdet og for det indbyrdes forhold mellem kollegerne, siger Danish Crowns informationschef Gudrun Andreasen.

- Projektet indebærer for eksempel, at hver enkelt afdeling skal tage stilling til, om man er god nok til at modtage nye medarbejdere, om omgangstonen er i orden, om man er tilfredse med arbejdet - og der skal være en procedure for, hvad man gør, hvis man er utilfreds med et eller andet, siger informationschefen.

Den korte lunte

Det, der ofte har tændt den korte lunte hos de hurtigtarbejdende slagteriarbejderne er maskinstop.

Tidligere udløste det en almindelig timeløn fremfor den lagt højere akkord.

Nu har overenskomsten sikret de ansatte en gennemsnitsaflønning i tilfælde af nedbrud.

- Jeg tror, at den positive holdning, som NNF nu udviser i bestræbelserne på at begrænse strejkerne sammenholdt med den ny overenskomst og de initiativer, ledelsen har sat i gang vil føre til at vi får begrænset irritations-momenterne og dermed kan begrænse arbejdsnedlæggelserne siger Gudrun Andreasen.

Risikozone

Men bag de venskabelige tilnærmelser mellem ledelse og fagforbud ligger risikoen for at miste masser af arbejdspladser, hvis strejkerne ikke stopper.

- Jeg er ikke i tvivl om, at ledelsen har kig på de afdelinger, der har flest strejker, når der skal spares. Oven i købet ligger vi i en særlig risikozone her i Odense, fordi vores slagteri ligger midt i byen, siger tillidsmand Kim Laursen.

Informationschef Gudrun Andreasen lægger da heller ikke skjul på, at strejkerne er ødelæggende for forretningsforbindelserne i udlandet.

- I dag har kunderne jo ikke store lagre, de kan trække på i tilfælde af en arbejdsnedlæggelse.

- De har den aftale, at vi leverer de varer, der skal bruges, når der er brug for dem - derfor forstår udenlandske kunder ganske enkelt ikke, at vi kan være nødt til at sige, at vi alligevel ikke kan levere varen på grund af en strejke, siger Gudrun Andreasen.

Danish Crown har cirka 170 ansatte på de to afdelinger i Tyskland.

De tjener væsentligt mindre end de danske slagteriarbejdere - blandt andet fordi de ikke som danskerne er underlagt krav om udbeningsindsats og jobrokering, som er fordyrende, men som har til formål at skåne slagteriarbejdernes helbred.

Billigere tyskere

- Det er korrekt, at de tyske slagteriarbejdere er billigere end de danske.

- Det er nu ikke den væsentligste årsag til, at Danish Crown har valgt at åbne de to afdelinger i Tyskland, siger informationschef Gudrun Andreasen.

- Vi har haft problemer med at skaffe dansk arbedskraft nok til de opgaver, der nu ligger i Tyskland.

- Meldingen fra Danish Crowns ledelse er da også, at aktiviteterne i Tyskland ikke kommer til at betyde fyringer i Danmark.

Der er dog ingen tvivl om at for meget uro i leverancerne fra de danske slagterier på grund af strejker kunne få Danish Crown til at lægge endnu flere arbejdspladser i Tyskland.

Nyttesløst

- Vi er nødt til i fællesskab at få sat en stopper for de nyttesløse arbejdsnedlæggelser.

- Det gør vi ikke ved at blive siddende i de gamle skyttegrave - derfor er jeg glad for at se den positive holdning, som både tillidsfolk og NNF lægger bag det her, siger Gudrun Andreasen.

- Strejker skader os alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce