Indsigt

Susanne Toftager, sekretariatschef i Byg til Vækst, forklarer, hvorfor Lars Tjørnvig er så vigtig for projektet.

- Hvordan kan der gå 50 unge faglærte fynboer rundt og være langtidsledige, når der bliver skreget på faglært arbejdskraft?

- Ja, det undrede vi os også over, for det var besynderligt. Det viste sig, at der blandt andet var tale om unge dimmitender, som havde fået deres svendebrev efter at have været i skolepraktik. I skolepraktik opbygger man ikke det særlige netværk, man skal have i byggebranchen, og så er de ikke kommet i job. Og så var der mange af de unge, som ikke havde et særligt højt selvværd.

- Hvad er det, Byg til Vækst kan gøre for de unge, som et jobcenter ikke kan?

- Et jobcenter kender ikke og har ikke adgang til sjakkene på byggepladserne og kender heller ikke den specielle rekrutterings-struktur, der er i byggebranchen. Byg til Vækst er en netværks-organisation, der har aftaler med byggherrer på hele Fyn, og de aftaler giver adgang til byggepladserne. Netværk er altafgørende.

- Og hvorfor er Lars Tjørnvig den rette mand til der her projekt?

- Lars kom direkte fra byggepladsen, og han kender i dén grad virkeligheden derude. Han er tømrer og har et meget stort netværk, kendskab til byggebranchen og et stort hjerte, der banker for de her unge. Lars' netværk er guld værd, han holder tæt kontakt til de unge, og det er med til at fastholde dem i det job, de har, og skabe det netværk, de har manglet. Det beviser bare, at man skal ud i virkeligheden og ikke henvende sig fra et kontor. Håndværksmestre bliver trætte af henvendelser fra alle mulige offentlige mennesker.

- Tror du, I får alle i job?

- Ja, bestemt - og det er målet. Vi får ikke 50 unge igennem, fordi en del af dem havde fundet arbejde, inden projektet gik i gang i maj, men af de første 16 på det første hold, er der kun to, der mangler et arbejde, og dem skal Lars nok også finde arbejde til. Efter sommerferien kommer der endnu et hold - det er unge ledige faglærte på kontanthjælp. Dem har vi brug for, og dem skal vi ikke tabe på gulvet.

- Projektet løber året ud, og så er der ikke flere lønkroner til Lars Tjørnvig, som er så vigtig for fastholdelsen. Hvad sker der så med de unge?

- Det er noget, vi helt bestemt skal tale om i løbet af vinteren, når vi evaluerer projektet.

 

 

 

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.