- Jeg lever drømmen ud hver dag

Inge Skovdal i sit es. - Jeg elsker fotografere, siger hun.
Foto: Kim Rune

- Jeg lever drømmen ud hver dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Inge Skovdal er drevet af en meget stærk passion for sit job som reklamefotograf. Hendes store ambitioner har gjort, at hun i dag driver et af landets største foto-studier sammen med sin mand.

Det er ikke tilfældigt, at Inge Skovdal er blevet selvstændig. Hun kunne simpelthen ikke lade være.

Den nu 35-årige reklamefotograf var kun 16 år, da hun vandt sin første præmie i en fotokonkurrence.

I dag er hun blandt landets dygtigste, og kundelisten tæller kendte mærkevarevirksomheder som Georg Jensen Damask, Bolia, Odense Marcipan og Lipton Tea.

- Jeg tror, jeg er født selvstændig. Jeg er så glad for at være fotograf, og jeg udlever i den grad min passion, siger Inge Skovdal, som er den ene halvdel af firmaet Skovdal & Skovdal.

Selv om hun i 10 år har drevet virksomheden, der i dag har 20 ansatte, sammen med sin mand Jakob Skovdal, så er der ingen tvivl om, hvem der er drivkraften bag.

- Jeg har altid sagt, at jeg ikke skulle giftes med en fotograf, fordi jeg er et konkurrencemenneske. Men jeg er meget mere ambitiøs end Jakob, og det er en stor fordel, når vi arbejder sammen, siger hun.

De mørke øjne stråler, når hun med hænderne former og fortæller om sine arbejdsopgaver i det store flotte studie på havnen i Odense.

Det er skabelsen af noget smukt, der fascinerer og tænder hende.

- Jeg synes, det er fantastisk at skabe smukke billeder, og jeg bliver ved, indtil jeg er tilfreds, siger hun.
Foto: Kim Rune

Studie til 11 millioner

Parret købte og renoverede for et par år siden et gammelt pakhus for 11 millioner kroner.

Resultatet indbragte sidste år firmaet Realkredit Danmarks pris "Kloge kvadratmetre" for bedste istandsættelse på Fyn.

De store sprossevinduer og utallige kvadratmetre skaber rammen om det største dagslysstudie i provinsen.

- Jeg er aldrig træt af at gå på arbejde, og jeg tænker hver dag på, at det er fantastisk, at vi har kunnet købe det her sted. Det får mig til at føle mig rig, siger hun.

Foruden basen i Odense, som blev udvalgt for 10 år siden, har Skovdal & Skovdal også et studie i Århus, hvor Inge Skovdal oprindeligt er fra.

Men det er ikke nok for den ambitiøse iværksætter. Hun satser på, at firmaet snart bliver repræsenteret i København og Hamburg.

Det er heller ikke tilfældigt, at firmaet kom til at ligge i Odense.

- Vi tænkte, at hvis vi tager til Fyn, så kan vi starte med at blive de bedste der. I København er selvstændige reklamefotografer ofte kun sig selv og en assistent.

- Jeg ville have kollegaer - medarbejdere - så jeg kunne få et modspil. Desuden kan jeg rigtig godt lide at lære fra mig, siger hun.

Men det er ikke altid, at medarbejderne er lige så lidenskabelige omkring deres job, som hun selv, og det kan give problemer.

- Nogle gange bliver jeg lidt skuffet, når medarbejderne ikke gider fotografere i deres fritid for at blive endnu bedre. Men det kan jeg jo heller ikke forlange, siger hun.

Fotograf og stylist

Til gengæld forventer hun, at alle medarbejdere og elever i firmaet har deres ønskejob.

- Når vi ansætter folk, skal det være det, de allerhelst vil, siger hun. Selv er Inge Skovdal uddannet madfotograf, og Jakob Skovdal er uddannet møbelfotograf. Alligevel braser hun fra tid til anden ind på hans domæner.

Han trækker på skuldrene og glæder sig tilsyneladende over sin kones store engagement.

For eksempel er det Inge Skovdal, der har fotograferet den seneste reklameserie for det fynske firma Cane-Line, som producerer eksklusive havemøbler. Men ellers holder hun sig mest til maden.

Danisco Foods var en af de første kunder, der kom til for 10 år siden, og selvom virksomheden har fået nye belgiske ejere, så bliver Inge Skovdal ved med at få opgaver.

Selv er hun ikke i tvivl om, hvorfor.

- Jeg har en enorm vilje til at lave det bedste, og folk vil gerne købe den passion, siger hun.

Det kræver et særligt talent at få frosne ærter og hindbær til at se lækre ud på emballagen i frysedisken, og det har Inge Skovdal.

Hun kan nemlig andet og mere end at fotografere mad.

Kogebøger på stribe

De seneste år er hun også begyndt at style de fødevarer, som hun eller andre kollegaer fotograferer.

Det er for eksempel Inge Skovdal, der har bestemt, hvilken farve tæppe, der er på gulvet under boligkæden Smag & Behags nye sofabord og, hvilken reol, der hænger i baggrunden, når den skal fotograferes til katalog og hjemmeside.

Inge Skovdal har også udgivet sine egne kogebøger. Den første hed "Glad mad" og udkom i første oplag i 2002. Hendes 9. bog - "Bålmad" udkommer den 1. maj på Gyldendal.

Ud over hendes egne opskrifter på god og nem familiemad, så har hun fotograferet til bøger for kunder som Amo og Landrover.

"Glad mad" er netop udkommet i 2. oplag med hendes yngste isspisende datter Anna på forsiden.

- Vi var jo nødt til at lave et oplag til, så hun kunne komme på forsiden også, siger Inge Skovdal, der ved siden af sin travle karriere har nået at få tre børn.

Og nej, det var heller ikke tilfældigt.

- Jeg er nok typen, der sætter mig nogle mål og når dem. For eksempel ville jeg gerne have børn, inden jeg blev 30 år, og det fik jeg , siger hun.

Et andet eksempel på hendes målrettethed er, at hun for et år siden besluttede at tabe sig.

De tre fødsler og prøvesmagningen af al den gode mad, hun fotograferede, kombineret med for lidt motion, gjorde, at hun havde taget på.

I dag er hun 20 kilo lettere og har ændret sine spisevaner. Blandt andet ved at skære ned på de overflødige kulhydrater i brød, pasta og ris, som hun ikke får forbrændt.

Lidt dårlig samvittighed

Hun er ikke bange for at indrømme, at hendes passion for jobbet, går ud over tiden med hendes børn. Dårlig samvittighed kan hun heller ikke sige sig fri for.

Men den bliver opvejet af glæden ved arbejdet.

- Jeg elsker mine børn, men jeg elsker også mit arbejde. Jeg ved godt, at det er mere politisk korrekt at sige , at man vil tilsidesætte alt for sin familie, siger Inge Skovdal, der aldrig har holdt en hel barsel, men altid har arbejdet mellem bleskift og amning.

Dog prioriterer hun altid at gå hjem, når studiet lukker klokken 16.30 og arbejder først igen, når børnene er gået i seng. Desuden bruger familien mange weekender i sommerhuset ved Vesterhavet.

- Jeg synes, det er skønt at have et sted at være lille, så bliver problemerne pludselig også små. Man er jo så lille og ubetydelig, når man står overfor Vesterhavet, siger hun.

Inge Skovdal fungerer også som en slags mor for sine medarbejdere. Ikke mindst for eleverne, som hun vil have skal være de bedste på deres årgang.

Det kræver optimale betingelser, og dem forsøger hun at skabe ved at dele ud af de "fede opgaver".

- Jeg tager ikke alle de sjove opgaver selv, men forsøger at få dem med, der viser initiativ, så de har muligheden for at lære noget.

Det er nemlig kunderne, der tiltrækker de dygtigste medarbejdere og gør Skovdal & Skovdal til en attraktiv læreplads.

Inge Skovdal har netop ansat en handicappet lærling, som har muskelsvind og derfor har brug for forskellige hjælpemidler for at håndtere det tunge fotoudstyr.

Årsagen er, at hun gerne vil udvise social ansvarlighed som virksomhedsejer. Men mest af alt, at hun gerne vil bakke op om et menneske med en drøm.

- Hvis hans største drøm er at blive fotograf, så vil jeg gerne give ham den mulighed.

- Jeg ved ikke, hvad jeg selv skulle gøre, hvis jeg ikke fik lov til at udleve min drøm hver dag, siger hun.

- Jeg lever drømmen ud hver dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce