- Jeg er ude af business

Konkursramte Leif Bork Christiansen ville have redet stormen af, hvis Roskilde Bank havde overlevet, mener han i dag.
Foto: Brian Karmark

- Jeg er ude af business

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var Roskilde Bank-krakket, der for alvor knækkede den fynske storinvestor

En af de mere spektakulære fynske erhvervskarrierer synes at være definitivt afsluttet. Leif Bork Christiansen, der oprindelig er uddannet tjener, har i årenes løb jongleret med både Vissenbjerg Storkro, Funpark Fyn og et bowlingcenter i Odense. Men de senere år har han mest været kendt for sine gigantiske investeringer i pengeinstitutter. Forleden kortsluttede den lange finanskarriere, da både hans investeringsselskab og ham selv personligt blev erklæret konkurs på begæring af Roskilde Bank.

- I dag er jeg helt ude af business. Det må jeg nok erkende, siger Leif Bork Christiansen til Fyens Stiftstidende.

Reelt blev han allerede sat skakmat i august, da Roskilde Bank krakkede.

På det tidspunkt havde den fynske storinvestor igennem længere tid været i gang med en kontrolleret afvikling af sit investeringsselskab, der på toppen havde aktiver for næsten to mia. kroner.

Men tæppet blev revet væk under ham med konkursen i Roskilde. Her havde Bork Christiansen i 2006 lånt 209 mio. kroner til køb af Roskilde Bank-aktier, og da banken krakkede, var aktierne værdiløse og pengene tabt.

Interessen for at investere i pengeinstitutter fik Leif Bork Christiansen helt tilbage i starten af 1990-erne. Han analyserede dengang en række regnskaber og nåede frem til den konklusion, at aktierne var kursmæssigt undervurderede.

Hans analyse holdt stik. I hvert fald steg kurserne på finansaktier siden hen, og Bork Christiansen begyndte at tjene gode penge på sine investeringer.

Eksplosiv udvikling

Det, der startede som lidt småinvesteringer, udviklede sig dog siden hen eksplosivt. Bork Christiansen begyndte at låne penge for at kunne investere i aktier, og forretningen gik forrygende godt.

I slutningen af 2004 havde han lånt godt 300 mio. kroner til at købe bankaktier for. Men det betød intet, for aktierne kunne på det tidspunkt sælges for 364 mio. kroner, og egenkapitalen i hans investeringsselskab kunne opgøres til 44,5 mio. kroner.

Selv om der løbende skulle betales renter af de store lån, så var kursstigningerne så store, at det var en god forretning,

Da højkonjunkturen for alvor satte ind i 2005-2006, vejrede Bork Christiansen morgenluft. Kurserne på de finansielle aktier bragede fortsat i vejret, og nu begyndte han at investere ganske voldsomt med velvillig assistance fra en lang række lånevillige pengeinstitutter.

I løbet af 2005 steg hans gæld i investeringsselskabet fra 308 mio. kroner til 743 mio. kroner. Men aktierne han købte for pengene steg i værdi, så han i 2005-regnskabet kunne bogføre en egenkapital på 194 mio. kroner.

Leif Bork Christiansen havde en stærk tro på, at akttierne ville fortsætte med at stige i værdi - og han fik ret.

Han var milliardær

2006 skulle vise sig at blive et endnu bedre år, og endnu engang fordoblede Bork Christiansen sin låneoptagning. Ved indgangen til 2007 havde han en gæld på hele 1,277 mia. kroner. Men hvad betød det, når aktierne nu kunne bogføres til 1,8 mia. kroner?

Han ejede på dette tidspunkt aktier i over 30 danske pengeinstitutter, og egenkapitalen lød på 543 mio. kroner, hvortil kunne tilføjes en ikke ubetydelig portefølje, ejet privat af Bork Christiansen og hans familie.

På dette tidspunkt var den tidligere tjener sandsynligvis milliardær, og set i bagklogskabens ulideligt klare lys var det nøjagtig på dette tidspunkt, Leif Bork Christiansen skulle have sat forretningen på frihjul og startet en kontrolleret afvikling af den efterhånden gigantiske portefølje.

Det gjorde han ikke.

Og kursdykket der satte ind i efteråret 2007 kunne tydeligt aflæses i Bork Christiansens næste regnskab.

Nu var gælden vokset til 1,4 mia. kroner, men egenkapitalen var til gengæld indsnævret til 274 mio. kroner, fordi aktierne var dalet i værdi.

Siden gik det som bekendt helt galt.

- Jeg er ude af business

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce