- Jeg er nødt til at blande mig

Det var ingen let beslutning for 75-årige Knud Rosdahl at gøre datteren Evita Rosdahl til sin efterfølger.
Foto: Yilmaz Polat

- Jeg er nødt til at blande mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

75-årige Knud Rosdahl har svært ved at give slip på sit livsværk. Der er stærke følelser på spil, når arven skal løftes.

Det var egentlig slet ikke meningen, at Evita Rosdahl skulle gå i sin fars fodspor.

Men pludselig er hun så involveret, at hun står som arvtager til den 45 år gamle virksomhed i Ringe.

- Det er en hel anden verden end den, jeg troede, jeg skulle færdes i. Hvor ophidsende er det at være i en produktionsvirksomhed, der sælger opvaskemaskiner, spørger hun grinende.

Det var hendes far, Knud Rosdahl, som i 1963 opfandt den pladerenser til bagerbranchen, som det hele startede med. Senere fulgte de kassevaskere og industriopvaskemaskiner, som har gjort Jeros verdenskendt blandt kunder som burgerkæden McDonald’s og den amerikanske supermarkedskæde Walmart.

Det var mere eller mindre tilfældigt, at Evita Rosdahl ligesom sin søster Marina Rosdahl for snart 15 år siden kom til at arbejde med markedsføring i familievirksomheden. Hun havde absolut ikke planer om at blive hængende i Ringe.

- Det er lysten, der skal drive værket. Det har været vigtigt for mig at have god tid til at mærke efter. Jeg adopterer hans livsværk, siger Evita Rosdahl, som bor i Ringe alene sammen med sine to børn på 7 og 10 år.

Hun har aldrig følt sig presset til at arbejde i virksomheden.

- Far har altid lagt vægt på, at han ikke ville trække noget ned over hovedet på os. Da jeg sagde, at jeg gerne ville, var han lidt tilbageholden. Jeg tror, at han var bange for, at jeg gjorde det for hans skyld, siger hun og ser på sin far.

Han smiler og siger:

- Jeg har forstået at manipulere hende, så hun er stolt af sin far.

En mandeverden

Umiddelbart kunne de to ikke være mere forskellige. Han er 75 år og ingeniør. Hun er 39 år og uddannet reklamefotograf.

Han har en fæl hoste, og lungerne kan ikke helt følge med, når han går op og ned af trapperne i virksomheden.

Men han er fyldt med en vestjysk humor, der røber hans opvækst i Blåvandshuk. Hun er ægte fynbo.

Datteren virker mere alvorlig, men også både ironisk og rap i munden.

Ét har de tilfælles. De kalder begge en spade for en spade. Det er derfor, at Evita Rosdahl befinder sig så godt i mandeverdenen af stål og maskiner, mener hun.

- Som kvinde skal man bevise dobbelt så meget. Men når man først har fat, så får man også meget respekt i den her mandeverden, og det har Evita, siger Knud Rosdahl.

De ryger begge og er i virkeligheden meget ens, siger de.

- Far er jo tænkeren, når hun lige at sige, før han bryder ind.

- Jeg sidder oppe i helikopteren hele tiden og har overblik over de fem skove, der er virksomheden. Sidder man nede i det, kan man ikke se skoven for bare træer, siger han.

Når datteren taler, så afbryder faren, og det er tydeligt, at Knud Rosdahl stadig er administrerende direktør, selv om han kun er fysisk til stede to dage om ugen.

- De ved, at de skal stå tidligt op om morgenen for at klare mig, siger han og griner højt.

Datteren kan ikke skjule, at hun er en anelse irriteret over at blive afbrudt.

- Forudsætningen for et generationsskifte er, at den unge får plads fra den gamle, siger hun.

Mere tid derhjemme

På den ene side glæder Knud Rosdahl siger over, at han har nogle dygtige medarbejdere, som tager mere og mere ansvar. På den anden side har han svært ved at affinde sig med det faktum, at der ikke længere er det samme behov for ham i den virksomhed, han selv har skabt.

- Hver gang de kommer med en løsning, jeg ikke selv har fundet på, så glæder jeg mig. De kan ikke fyre mig, fordi jeg ikke er god nok, siger han og griner.

Men det er ikke altid sjovt at være deltidspensionist hjemme i huset i Nyborg sammen med konen.

- Det mest irriterende ved at arbejde derhjemme er, at min kone kan blande sig, når jeg snakker i telefon, siger han.

Evita Rosdahl har fra starten valgt at gå ydmygt til opgaven. Hun ved, at der altid vil blive kigget mere kritisk på hende, fordi hun er direktørens datter.

- Far er meget karismatisk, og der er selvfølgelig forskel på at bygge det hele op fra en møtrik til en succesfuld virksomhed og så være et afkom, siger hun.

Hendes uddannelse som reklamefotograf er kun relevant et lille stykke af vejen. På den anden side mener hun ikke, at ledelse kun kan læres på en skolebænk.

- Min uddannelse er jo først lige begyndt. Men den menneskelige dimension er den vigtigste. Man skal være ærlig og tro og lytte, siger hun.

Det er også en del af opgaven med at løfte arven. At lytte. Lytte til "manden på gulvet". Det har altid været en af Knud Rosdahls kæpheste.

Evita Rosdahls feminine islæt har sat sit tydelige præg på virksomhedens profil.

Opvaskemaskinernes B&O

Ikke bare i form af et nyt og mere moderne logo på skilte, visitkort og hjemmeside. Hele virksomheden har fået en ansigtsløftning, der allerede møder gæster i receptionen med skilte, der hilser Welcome, Willkommen og velkommen.

- Vi vil være opvaskemaskinernes B&O, og det er fantastisk at se, hvad det har givet af positiv respons at brande vores navn og produkter. Der er ingen, som kan se, at vi er en lille virksomhed fra Ringe, når vi er synlige på de store messer ude i verden, siger Evita Rosdahl, der har en stærk tro på fremtiden til trods for den seneste tids nedgang i salget.

Jeros omsætter for cirka 60 millioner kroner om året og eksporterer 85 procent af produktionen, men er ramt af krisen. Ligesom kunderne.

Virksomheden har netop udvidet produktionen med 1000 kvadratmeter, og det gør ondt, når salget alene i november dykkede 15-20 procent. Derfor har Knud Rosdahl måttet afskedige otte-ni medarbejdere, mens andre er blevet sendt på fordeling og kurser. Der er 55 ansatte tilbage på fabrikken i Ringe. Og dem værner Knud Rosdahl og hans datter om. Ikke mindst, når der skal indføres nye tiltag.

- Man skal have respekt for, hvad det kommer fra. Det er vigtigt, at vi bærer ånden videre. Vi har folk ansat, som har været her i mere end 20 år, siger Evita Rosdahl.

Alle deltager i produktudvikling.

Knud Rosdahl har altid lagt vægt på, at gode idéer kan komme fra alle uanset titel og uddannelse, og det er takke være den indstilling, at virksomheden på trods af sin størrelse altid har ligget i front, når det gælder udviklingen af sine kerneprodukter, mener Evita Rosdahl.

- Vi er altid lidt foran. Ikke mindst i kraft af min far, som er så innovativ og fremme i skoene på nye tendenser, siger hun.

Det var ingen let beslutning for Knud Rosdahl at gøre Evita Rosdahl til sin efterfølger. Ikke fordi han var i tvivl, men fordi der lå mange følelser og interesser i beslutningen.

Det er direktionsmedlemmet H.C. Drost Jensen, som indtil videre har ansvaret for den daglige ledelse, mens Knud Rosdahl bærer titlen som administrerende direktør. Men inden for en overskuelig fremtid overtager Evita Rosdahl styrepinden.

Hun er allerede begyndt at være virksomhedens ansigt udadtil på messer og forretningsmøder i udlandet.

- Det er vigtigt, at jeg er synlig som arvtager udadtil, så vi kan vænne vores samarbejdspartnere til, at jeg er fremtiden ved Jeros, siger hun.

Et generationsskifte tager tid

Det hele startede med, at Knud Rosdahl for tre år siden besluttede at udnævne den ene af sine døtre til bestyrelsesmedlem sammen med den øvrige ledelse.

For at gøre det lettere for sig selv og for døtrene, spurgte han dem, hvem af dem, der selv mente, at de havde evnerne og viljen til på sigt at overtage virksomheden.

- Det forpligter at være medlem af bestyrelsen, så det var en naturlig måde at starte generationsskiftet, siger Knud Rosdahl.

For nyligt stoppede søsteren Marina Rosdahl, som er udlært i Jeros og har været i virksomheden hele sit arbejdsliv. Senest som salgskoordinator.

- Hun ville gerne prøve noget andet, siger Evita Rosdahl.

Arvtageren kommer dog ikke til at stå alene den dag, hendes far ikke længere er engageret i virksomheden.

- Vi har nogle dygtige personer i virksomheden, og det er også det, der skal bære det fremover. De vil ikke kunne mærke, at jeg ikke er her lige med det samme. Men på længere sigt er jeg bange for, at moralen vil ændre sig. Evita er garant for moralen og værdierne i Jeros, siger Knud Rosdahl.

Evita Rosdahl er tydeligvis sit ansvar voksent.

- Det er også blevet mit hjertebarn. Vi skal kunne det her, også når far ikke er her mere, siger hun.

Knud Rosdahl er her stadig, og han blander sig, når det passer ham.

- Jeg blander mig i det omfang, det passer mig. Og det passer mig mindre og mindre. Men jeg føler alligevel, at jeg er nødt til at blande mig. Man har også et ansvar for fabrikken, når man er væk, siger han.

- Jeg er nødt til at blande mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce