Som bestyrelses-formand siden 2006 har Bo Stærmose måttet tage skraldet for bankens kollaps. Det var hans ansvar, og nedturen har været lang og hård - men ikke uden opmuntringer.
Han står op endnu, Bo Stærmose.

Senest haglede kritikken ned over ham på en ekstraordinær generalforsamling i oktober, og igen og igen har han måttet forklare de undrende aktionærer og kunder, hvorfor deres aktier er værdiløse, og deres gamle bank er færdig.

Om kort tid starter så en advokatundersøgelse, der endegyldigt skal afdække, hvad der førte til bankens kollaps, og om Stærmose og andre har begået fejl, som kan være juridisk ansvarspådragende.

Bo Stærmose ryster dog ikke i bukserne over, at bestyrelsesreferaterne og bankens interne korrespondance i de kommende måneder skal granskes af to advokater.

- Som tingene har udviklet sig, synes jeg, en undersøgelse er på sin plads. Den giver også bestyrelsen mulighed for at få renset luften for de løse påstande, der har floreret, siger han.

Kun kommercielle fejl

- Kunne vi gøre det hele om, var der selvfølgelig 10 store engagementer, vi aldrig skulle være gået ind i. Der har været kommercielle fejltagelser - ikke juridiske, siger formanden.

Der er da også nogle grundlæggende forskelle på historien om Fionia Bank, og så dem der i dag kan fortælles om banker som for eksempel Ebh-bank og Roskilde Bank.

De to har været igennem en advokatundersøgelse, og der er efterfølgende kommet nogle meget kritiske rapporter. I begge banker vil navngivne ledere og bestyrelsesmedlemmer formentlig blive retsforfulgt.

Det mareridt forventer Bo Stærmose ikke, han skal igennem.

Barnebarnet

Selv om det efterhånden virker, som om den odenseanske erhvervsmand nærmest er galvaniseret imod kritik, skjuler han ikke, at forløbet har haft en pris. Hårdest har det været at se sig selv så eksponeret i medierne.

- Det var ubehageligt, da mit barnebarn på et tidspunkt konkluderede, at farfar altid er i avisen. Det ville jeg egentlig gerne have været foruden, siger han.

Aldrig igen

I sit stille sind glædede det ham også, at 3500 aktionærer valgte at give bestyrelsen bemyndigelse til at gennemføre den aktieafståelse, som banede vejen for, at Nordea kunne købe selskabet Fionia Bank A/S.

- Det var ikke en begejstret opbakning, men jeg opfattede det alligevel som en slags tillidserklæring, at næsten 98 procent af stemmerne på generalforsamlingen var for bestyrelsens forslag, siger han.

En ting kan han dog i dag love sine kritikere. De vil aldrig vil se ham i en bankbestyrelse igen.

- Det kan jeg godt love. Jeg gør det aldrig mere, siger han.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

10 skarpe til Stærmose

Fionia-formand: Jeg er uskyldig