OPFINDSOMT: Jules Colding har udviklet banebrydende software, men uden hjælp fra en mentor havde han aldrig fået virksomheden op at stå
Der er ikke det mindste strejf af tvivl eller tror-jeg-nok-attitude over it-direktøren Ole Petter Fjellstad, når han sætter ord på fremtiden for den fynske iværksætter Jules Colding.

- Den første januar 2006 har han mindst 10 ansatte. Det er med garanti, siger Ole Petter Fjellstad med en overbevisning, der fjerner enhver grund til at stille spørgsmålstegn ved det udsagn.

Jules Coldings virksomhed hedder OMC, den 38-årige fysiker er eneste mand på sin egen lønningsliste og pengene går stadig mere ud end ind.

Men gennembruddet for hans banebrydende software er i sigte. Ikke mindst takket være den hjælp han har fået fra Ole Petter Fjellstad.

Som nystartet iværksætter fik Jules Colding for godt et år siden tilbudt en mentor igennem Odense Erhvervsråd. Den odenseanske mentorordning, der begyndte for halvandet år siden, går ud på at sætte en garvet virksomhedsleder sammen med en ung iværksætter, som står over for det bjerg af problemer, mentoren for længst har besteget. Og Mercell-direktør Ole Petter Fjellstad har været den helt rigtige mentor for Jules Colding.

- Uden Ole var det her aldrig kommet i jorden. Man kan godt sidde i en kælder og lege Georg Gearløs, men man har ingen mulighed for at lægge strategier og finde investorer på egen hånd. En god mentor er nok mere uundværlig end produktet selv. For hvad skal man med et godt produkt, hvis ikke man kan sælge det, siger Jules Colding.

Brutus

Nu er der ingen tvivl om, at Jules Colding har det rigtige produkt. Det ved både han og mentoren.

Det er et softwareprogram, der hedder Brutus, Jules Colding har udviklet. Det kan få alle programmer til at tale sammen med den såkaldte Exchange-server fra Microsoft på lige fod med mailprogrammet Outlook. Som det er nu, kan kun Windows med mailprogrammet Outlook fuldt ud bruge Exchange-serveren, som er meget kostbar at skifte ud for de mange virksomheder og offentlige kontorer, der har investeret i den. Det har tvunget virksomheder til at holde sig til Win-dows og Outlook, men ved hjælp af Brutus kan de skifte til lige så gode, men meget billigere systemer som for eksempel Linux. Det kan virksomhederne spare flere tusind kroner på per computer. Alene ved hjælp af Brutus.

- Jeg har valgt at gøre det til et program, der kan downloades gratis som såkaldt Open Source. Mit håb er så, at få kommercielle kunder, som gerne vil indbygge Brutus i deres programmer eller som har brug for support, forklarer Jules Colding. En strategi, som mentoren har været med til at lægge.

- Hvis tingene for alvor lykkes, bliver det en af de største teknologiske udviklingsvirksomheder i Danmark i mange år, siger Ole Petter Fjellstad.

Den udmelding kommer vel at mærke fra manden, der selv iværksatte it-virksomheden Mercell i 1999. En virksomhed, som han startede i sit hjemland Norge, og som hvert eneste år har haft en vækst på mere end 100 procent. I dag har Mercell 65 ansatte i hele Skandinavien - 17 af dem på kontoret i Slotsgade i Odense, hvor Ole Petter Fjellstad selv er direktør.

I Mercells kontorlokaler, sidder også Jules Colding og arbejder med Brutus. Lokalet er bare en af de ting, Ole Petter Fjellstad har hjulpet med ud over alt fra strategiplaner til netværk.

Da Ole Petter Fjellstad selv startede Mercell op i Danmark, sad han alene på 12 kvadratmeter i Dronningensgade.

- Det var lidt svært, fordi jeg ikke havde nogen netværkskontakt. Det kan jeg være med til at give Jules, men jeg får jo også netværk ud af det selv, fortæller Ole Petter Fjellstad, der sagde ja med det samme, da Odense Erhvervsråd bad ham om at være mentor.

Han blev koblet på Jules Coldings projekt i sommeren 2003, og per definition blev han færdig som mentor 1. april i år. Her blev OMC stiftet som selskab med sin egen bestyrelse, som i princippet overtager mentorens rolle.

- Men jeg har jo fået mere arbejde med Jules, end jeg havde regnet med, siger nordmanden og smiler.

- Så jeg fungerer egentlig stadig som mentor, siger han. Forklaringen ligger i, at Ole Petter Fjellstad selv har skudt penge i OMC.

- Så jeg regner med at komme til at arbejde med Jules i mange år endnu, siger han.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Sparring skal sikre iværksætterne

Nydanskere stoppes af banken

Fætter-økonomi bag indvandrer-butikker

Fætter-økonomi bag indvandrer-butikker