- Det kunne ikke ske her

Lars Jørgen Rasmussen, aktiestreg hos Fionia Bank: Troværdighed og tillid er altafgørende i det her marked.
Foto: Thomas yde

- Det kunne ikke ske her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynsk aktieanalytiker lægger afstand til kursmanipulation: - Det er uhørt at opkøbe lige før en anbefaling

Den 26. april 2008 skrev Fionia Banks aktiestrateg, Lars Jørgen Rasmussen, i sin klumme i Fyens Stiftstidende, at Genmab-aktien var den mest undervurderede på OMX-C20-indekset. Og han anbefalede et køb med tidshorisonten 3-6 måneder.

Havde man fulgte hans råd, var der penge at tjene. I dagene umiddelbart efter steg kursen på Genmab-aktien nemlig fra 250 til 270 - eller cirka otte procent.

- Det var jeg også meget stolt over, men det kan jo være et sammentræf af flere tilfældigheder. Fionia Banks anbefalinger påvirker jo nok desværre kun en lille del af markedet, siger han.

Faktisk har Fionia Bank haft en købsanbefaling på Genmab-aktien siden november 2007, hvor kursen var 325. Og ja, Lars Jørgen Rasmussen har også selv penge investeret i Genmab-aktier og har den stadig i sin portefølje.

Eksemplet er relevant, fordi økonomisk redaktør på bladet Penge & Privatøkonomi, Claus Forrai, torsdag blev politianmeldt for at have bedrevet kursmanipulation i sin egenskab af bladets aktieanalytiker. Ifølge Finansstyrelsen har han tjent 2,3 mio. kroner på at anbefale aktier, som han forud havde opkøbt større portioner af.

Stor forskel

Men ifølge Lars Jørgen Rasmussen er der afgørende forskelle på det, Claus Forrai beskyldes for, og det der til daglig foregår i Fionia Bank.

- For det første har Fionia Bank en regel om, at hvis jeg køber aktier, må jeg ikke sælge dem, før der er gået en måned, med mindre der er tab. Så kan jeg søge om dispensation til at få lov til at sælge, siger han.

Denne regel forhindrer dog ikke en analytiker i at "tale" en aktie op til egen fordel, men den gør det næsten umuligt at spekulere i hurtige gevinster.

En anden faktor er ifølge Lars Jørgen Rasmussen, at Fionia Bank sjældent anbefaler køb af aktier i små selskaber, hvor kursen er let påvirkelig.

- Der er meget stor forskel på at anbefale køb af små illikvide aktier - altså aktier der handles meget lidt og derfor er følsomme for pludselig interesse - og så en anbefaling af en stor likvid aktie som Genmab, der er blandt de mest omsatte på Børsen, siger han.

Kursen på Genmab kan kun rykkes opad for alvor, hvis der er flere og meget store investorer, der samtidig begynder at købe op.

- Men hvis vi f.eks. gik ud og anbefalede at købe en lille illikvid aktie som Scandina-vian Brake Systems i Svendborg, så ville vi formentlig kunne påvirke markedet. Men generelt anbefaler vi kun de store likvide aktier, siger han.

Det er uhørt

For det tredje er det en gylden og ufravigelig regel for aktieanalytikere, at de ikke opkøber aktier, umiddelbart før de går ud og anbefaler dem.

- Det gør man altså bare ikke. Troværdighed og tillid er jo altafgørende i det her marked, understreger Lars Jørgen Rasmussen.

- Men Claus Forrai bliver beskyldt for at have handlet aktier i de selskaber, han selv har anbefalet. Kan man overhovedet stole på aktieanalytikere?

- Det kan man godt, og det skal jeg selvfølgelig også sige. Men generelt mener jeg altså, at der både er stramme kontrolforanstaltninger og en meget høj moral indenfor den finansielle branche, siger Lars Jørgen Rasmussen.

Fyens Stiftstidendes erhvervsredaktion har ingen formulerede regler, når det gælder aktieejerskab. Den medarbejder, der beskæftiger sig med det finansielle stof, har investeringsbeviser/aktier for under 3000 kroner.

- Det kunne ikke ske her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce