Skuespiller, instruktør og journalist, Erik Bent Svendlund, Aarup, er død efter kort tids sygdom. Han blev 78 år.

Erik Bent Svendlund var født i Århus og begyndte som elev ved Aarhus Teater og Det Kgl. Teaters elevskoler i 1948. Efter nogle år på de skrå brædder kastede han sig over journalistikken, hvor han for Morgenavisen Jyllands-Posten var sportsjournalist og teateranmelder i årene fra 1957 til 1967. Teaterlivet trak dog i ham, så i 1967 vendte han tilbage til skuespillet, denne gang i instruktørrollen på Odense Teater.

Og det var som instruktør, at Svendlund for alvor slog sit navn fast. Han blev døbt Kongen af Friluftsspillene, og det var ikke uden grund. Flere end 300 forestillinger fik den energiske, højtråbende og ivrigt artikulerende ildsjæl instrueret gennem sine flere end 60 år i scenekunstens tjeneste.

Startskuddet til livet som friluftsinstruktør var en telefonopringning i 1967 fra Nyborg Voldspil, der manglede en ankermand til opsætningen af Champagnegaloppen. Erik Bent Svendlund sagde ja tak, og dermed blev kærligheden til friluftsspillene grundlagt. Han elskede arbejdet med både professionelle og amatører, og for ham var amatørerne ofte de ægte stjerner.

- Amatører er professionelle, der bare ikke er opdaget endnu, yndede han at fremføre, og Betty Glosted, Jørgen Klint, Kiki Brandt, Arne Lundemann, Trine Gadeberg, Trine Dyrholm og Maria Lucia Rosenberg er blot nogle af nutidens kendte profiler, der har trådt deres første spæde sceneskridt hos netop Erik Bent Svendlund.

Udover de i alt 32 år, han nåede at instruere i Nyborg, fik Erik Bent Svendlund stab­let Vilhelmsborg Festspil på benene i Århus. Her stod han i spidsen for festspillene gennem ti år. Varde Sommerspil nåede han at instruere igennem 25 år, ligesom han også fik børn til at spille, synge og danse gennem 25 år i H. C. Andersen spillene i Den Fynske Landsby. Derudover instruerede Erik Bent Svendlund forestillinger på blandt andet Røde Kro Teater, i Musikhuset i Århus, I Falkoner Teatret, på Det Ny Teater og ikke mindst i Herning Kongrescenter, hvor især forestillingen Les Miserable fik topkarakterer af anmelderne, der mente, at hverken opsætningerne i New York eller London kunne stå mål med det, der blev præsteret på scenen i Herning.

I midten af 1980’erne etablerede Erik Bent Svendlund Fameskolen på Brandts Klædefabrik i Odense. Flere hundrede børn dansede, sang og spillede skuespil, og blandt andre skuespillerne Ulrich Thomsen, Therese Glahn og Kim Henriksen fik her grundlagt lysten til de skrå brædder. Det var også her tv-værten Puk Elgaard for alvor lærte at stå i rampelyset.

Den kommende sommer kunne Erik Bent Svendlund have fejret 25 års jubilæum som instruktør på Frøbjerg Festspil, ligesom han skulle have instrueret West Side Story på Odense Musical Teater, som han stiftede sammen med instruktørkollega og kronprins, Carsten Friis, i 2004.

Erik Bent Svendlund har ikke kun instrueret teaterforestillinger gennem sin karriere. Han har også selv skrevet adskillige skuespil, musicals, kabaretter og eventyr, ligesom han har oversat og bearbejdet flere end 50 skuespil, musicals og operetter til dansk.

Gennem årene har han også udgivet flere bøger. "Halvanden meter krig" omhandler den århusianske barndom under krigen, mens "Lykkelig voldtaget gennem 25 år" beskriver de mange oplevelser som instruktør i Nyborg. I forbindelse med sit 60-års jubilæum i 2008 udgav Erik Bent Svendlund sin biografi "Blir’ jeg da aldrig voksen? En glad gadedrengs historie", og i 2009 fik han sin debut som skønlitterær forfatter med bogen "Skøge nr. 7".

Erik Bent Svendlund var kendt og elsket for at være netop en glad gadedreng, og det var gadedrengens ukuelige mod og optimisme, der bidrog stort til hans eget talent.
  • Fyens Stiftstidende