Vinteren dræber dine dimser


Vinteren dræber dine dimser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fugt og kulde er gift for mobiltelefoner, kameraer og anden elektronik.

Når det sner eller regner, skal du tænke dig om en ekstra gang, inden du hiver mobiltelefonen op af lommen.

Et enkelt snefnug kan være dræbende, hvis det trænger ind i elektronikken. Det samme gælder mp3-afspillere, kameraer, lommespil og andre digitale dimser.

Mobilen er bare ekstra udsat, fordi vi tager den med overalt - og ofte glemmer at behandle den med passende respekt.

Indbygget sladrehank

Du hænger selv på regningen, hvis det går galt. For reklamationsret og garanti er intet værd, hvis apparatet rammes af en fugtskade. Flere afgørelser fra Forbrugerklagenævnet viser, at disse skader ikke betragtes som en mangel ved produktet - men derimod som et udslag af forkert brug eller opbevaring.

Problemet er så udbredt, at nogle producenter er begyndt at udstyre apparaterne med sensorer, der "sladrer", når produktet har været udsat for fugt. Sådan en sladrehank findes blandt andet i iPod og iPhone.

Man kan tjekke sensoren ved at lyse ind i apparatets åbninger med en lommelygte - som beskrevet på dette link: Kortlink.dk/7fbn.

Hvis den hvide prik er blevet rød, kommer du selv til at betale, hvis elektronikken strejker.

Undgå inderlommen

Det hjælper ikke at pakke mobilen ned i frakkens lune inderlomme. Her er den ganske vist beskyttet mod sne og regn. Men til gengæld opsuger den en masse af den fugt, der afgives fra kroppen og ophobes under frakken. Det gælder også, selv om du ikke ligefrem er på en svedig løbetur.

I bukselommen kan mobilen både være udsat for fugt indefra og udefra - afhængig af vejr og påklædning. Det bedste er derfor at opbevare mobilen og anden elektronik i en vandtæt yderlomme. Er lommen ikke helt vandtæt, kan du supplere med en lille plasticpose.

Hvis du absolut skal telefonere i det våde vintervejr, kan du med fordel bruge en håndfri løsning. Enten med kabel eller bluetooth. Øresneglen har heller ikke godt af fugt. Men den er i det mindste billigere at erstatte end mobiltelefonen, hvor man måske endda hænger på et dyrt abonnement.

Flere trusler

Når du kommer ind fra kulden, og brillerne dugger til, skal du passe på, at elektronikken ikke gør det samme. Sluk apparatet og pil batteriet ud, hvis det er muligt. Tænd først elektronikken, når den har samme temperatur som omgivelserne. Så får kondensen mulighed for at fordampe.

Kulden i sig selv er sjældent et problem. Men det flydende krystal i lcd-skærme bliver langsommere i frostvejr, hvilket kan sløve betjeningen af apparatet. For en sikkerheds skyld kan du tjekke manualen, der ofte har et afsnit om anbefalede temperaturer. Og tro ikke, at faren fordufter med foråret og sommerens komme. Svedigt tøj, saltholdig strandluft, solcreme, strandsand ... Hver årstid har sine egne trusler mod den følsomme elektronik.

Vinteren dræber dine dimser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce