Test. Hvis livet som lastbilchauffør er så tilfredsstillende som i dette spil, burde flere af os nok skifte karriere

Fra Hollywood ved vi, at lastbilchauffører er moderne cowboys, der nyder friheden på landevejen - højt hævet over færdselsregler og andre trafikanter. I virkeligheden er det sikkert et hårdt job.

Men så er det jo godt, at vi andre kan udleve drømmen i film - og ikke mindst: spil. "American Truck Simulator" bygger på "Euro Truck Simulator 2", der overraskede positivt for tre år siden. Vi roste blandt andet spillet for den hverdagsagtige grafik med europæiske landskaber og vejskilte.

Nu ruller vi rundt i det vilde vesten, nærmere bestemt Californien, Nevada og (med en gratis udvidelse) Arizona. Det er knap så genkendeligt, men man skal ikke underkende udsigten på den berømte "Route 1" langs Californiens kyst. Eller den terapeutiske fascination ved en bred motorvej, der strækker sig gennem ørkenen, så langt øjet rækker.

Grænseoverskridende

I starten kører du for andre vognmænd, men snart får du råd til at investere i din egen lastbil. Efterhånden som du selv hyrer chauffører, får spillet mere strategisk dybde. Men glæden ved at sidde bag rattet er nu den største. Du bestemmer selv, hvor svært det skal være. Her er "skydespil-modellen", hvor man styrer med tasterne og ser sig omkring med musen. Eller hardcore-udgaven med mekanisk rat og manuelt gear. Vi foretrak mellem-løsningen, hvor man styrer med musen.

Alligevel er det en kæmpe udfordring at parkere med de store læs. Du kan springe over med et klik, men så mister du vigtig indtjening. Og man lærer hurtigt at holde et lige så vagtsomt øje på bundlinjen som på motorvejen.

Spillet kører ikke i realtid, så du tilbringer trods alt ikke fire-fem timer på en enkelt transport. Men selv 10 minutter kan være grænseoverskridende, hvis man er vant til et klimaks hvert halve minut.

Dette spil er laaaangsomt - og derfor en velkommen kontrast til så meget andet. Jeg var selv overrasket over at blive indfanget af den uvante rytme - kombineret med den kompromisløse sværhedsgrad, hvor fejl straffes øjeblikkeligt. Alene det at køre baglæns er en udfordring, som maner til respekt for alle dem, der dagligt bakker mælk og hakkekød ind til det lokale supermarked.