Test: Sonys nye Z2 er en af markedets allerbedste mobil-telefoner

rbTeknikken har nået et niveau, hvor de fleste nok kunne nøjes med en mobiltelefon i mellemklassen. Alligevel er der mere rift om topmodellerne, der koster mindst det dobbelte.

Ofte er mobilen det redskab, vi bruger allermest i det daglige, og så vil mange altså have det bedste af det bedste. Når man betaler 5000 kroner for en telefon, har man lov at kræve lidt ekstra - også af designet. Desuden er det en fordel, at telefonen ikke lider druknedøden, første gang man overraskes af et regnvejr.

Begge krav indfris af Sony Xperia Z2, som kan købes i danske butikker fra mandag 5. maj. Vi har testet mobilen i en god uges tid - og er svært begejstrede. Ganske vist er telefonen stor, tung og kantet - faktisk lidt af et skrummel. Men Sonys stramme formsprog med metalramme og glas på begge sider betyder, at den alligevel fremstår let og elegant. Den gedigne indpakning får Z2 til at virke lige så dyr, som den er. Et elegant skrummel, altså.

Så dykker vi

Designet er ekstra imponerende, fordi mobilen samtidig er vandtæt. Det er vel de færreste, der har behov for at fotografere under vandet, men flere kan nok se fidusen ved en telefon, der kan bruges i regnvejr, tabes i toilettet - og skylles ren under vandhanen. Eller bare parkeres i en fadøl, hvis du vil imponere vennerne. Mobilen har papir på, at den kan overleve en halv time på halvanden meter dybt ferskvand.

Men tjek lige først, at du har lukket de små flapper, der dækker åbningerne til simkort, sd-kort og ladestik. Hvis du bliver træt af at åbne og lukke, hver gang telefonen oplades, kan du købe en bordlader, der i stedet udnytter de små synlige kontakter på kanten af telefonen.

Skærmen er vokset til 5,2 tommer, hvilket mest er en gevinst, når man spiller eller ser film. Billedet er skarpt med naturlige farver, der også står flot fra skæve vinkler. Det sidste er en stor forbedring i forhold til ældre Sony-modeller.

Et andet fremskridt er, at Sony omsider har droppet den beskyttende plastfilm på skærmen, som i det daglige bare tiltrak støv og ridser. Vores eneste anke mod skærmen på Z2 er, at man kan savne lidt ekstra blus på lyset, når mobilen bruges i solskin.

Skru ned for støjen

En smal sprække over og under skærmen skjuler højttalerne, som er en glædelig overraskelse. Klangen er ikke på niveau med HTC One, men Z2 har uden tvivl den næstbedste lyd, vi endnu har hørt fra en mobiltelefon. Også med (gode) hovedtelefoner er lydkvaliteten over middel.

Helt usædvanligt har Sony bygget aktiv støjreduktion ind i selve telefonen, så man undgår klodsede vedhæng på hovedtelefonerne. Med denne teknik kan man skrue markant ned for omgivelserne, så man bedre kan nyde musikken. Teknikken er velprøvet - og et kæmpehit i toget, flyet og andre støjramte steder. Desværre er det stadig nødvendigt at investere i et sæt ekstra hovedtelefoner (Sony MDR-NC31EM), da de medfølgende ikke understøtter denne finesse.

Et andet spændende stykke tilbehør er armbåndet Smartband, der måler din fysiske aktivitet - selv når du sover. Hvis du køber telefonen som en af de første, er der ifølge Sony en god chance for at få et gratis Smartband med i købet.

Fitness-delen fylder ellers ikke så meget her som hos Samsung. Til gengæld har Sony indbygget en telefonsvarer, som faktisk kan være et praktisk alternativ til den fra teleselskabet. Som det efterhånden er standard, kan du vække mobilen fra dvale ved at pege et par gange på den slukkede skærm. Ellers ligger betjeningen tæt på den "rene" Android-oplevelse, som mange sætter pris på.

Den forholdsvis slanke overbygning er med til at sikre en kvik og flydende bruger-oplevelse. Godt hjulpet af bomstærk teknik med firekernet processor og hele 3 GB ram.

Film til fremtiden

Et kamera med 20,7 megapixel lyder som den sikre vej til grumsede billeder. På HTC One har vi set, hvordan færre (men større) pixels er en fordel, når mørket falder på. Men Sony kan trække på stor ekspertise fra selskabets kameradivision, og det mærkes både i betjening og billedkvalitet. Her får du både sprøde detaljer i sollys - og imponerende gengivelse af mørke motiver. Dette er en af markedets bedste kamera-mobiler, i hvert fald hvis du har mod på at udnytte de manuelle indstillinger.

Video kan indfanges i 4K-opløsning, så minderne matcher fremtidens fladskærme. Optagelserne fylder en del, men heldigvis kan lageret udvides med helt op til 128 GB. Batteriets levetid er også mere end godkendt, og vi kom let gennem en hel dags flittig brug. Udsætter vi Iphone for samme behandling, giver den op længe før fyraften. Strømspare-funktionen er knap så ekstrem som på Galaxy S5 og HTC One - men stadig praktisk, hvis du får brug for at holde kontakten med lav batteristand.

To konkurrenter

oLige nu er der to oplagte alternativer til Z2, nemlig Samsung Galaxy S5 og HTC One (M8). Så lad os tage dem ganske kort:

S5 er også godt sikret mod vand og støv. Den vejer langt mindre, og det afrundede design gør den mere handy. Skærmen, kameraet og den øvrige teknik er omtrent på niveau med Z2, men Samsung har pakket vidunderet tarveligt ind i billig plast.

Omvendt fremstår den nye HTC One endnu mere gedigen end Z2 med sine strømlinede kurver i børstet aluminium. Men HTC'en er ikke vandtæt, og på nogle punkter (f.eks. kameraet) får den baghjul. For mange vil Xperia Z2 derfor være det bedste valg - selv om den stiller betydelige krav til størrelsen af din hånd, lomme og pengepung.

  • Af: