Vi tester de to nye Ipad'er - plus de gamle, som ofte giver mere for pengene

For mange er Ipad en selvfølgelig del af hverdagen. Men faktisk er det kun godt fire år siden, den første Ipad kom frem. Siden kom toeren, som blev fulgt af et par nummerløse varianter, før Apple gik over til de to modeller, vi kender i dag: Ipad Air og Ipad Mini.

De nye udgaver af disse to er netop landet i Danmark, og vi har brugt dem siden lanceringen - præcis som vi har med de foregående modeller. Og det er nok værd at skue lidt bagud, før man svinger dankortet . I hvert fald hvis man vil have mest muligt for pengene. Men lad os lægge ud med den spritnye topmodel:

Dyr og dejlig: Ipad Air 2

3799-6399 kroner

Den nye Air er tyndere og lettere end den gamle, men vi taler altså om 1,4 millimeter og 32 gram. Forskellen bemærkes kun i en direkte sammenligning. Her mærker man også, at den nye Air vibrerer mere end den gamle, når højttaleren giver lyd fra sig. Selve klangen er uændret: Altså klar og tydelig - men ikke nær så dynamisk, som man kunne forvente fra et apparat, der i så høj grad bruges til spil og film.

Det er på tide, at Apple følger HTC og Sonys eksempel med frontvendte stereohøjttalere. Skærmen har samme størrelse som før, og selv om opløsningen får baghjul af flere konkurrenter, har vi intet at udsætte på skarpheden. Billedet står så flot som altid - om ikke en smule flottere. Apple har nemlig indført en ny skærmteknik, der giver færre spejlinger. Det anes som et let blåligt skær, der dæmper de værste reflekser. Igen er gevinsten dog knap så dramatisk, som Apple giver indtryk af.

Fysisk minder den nye Air faktisk så meget om den gamle, at det er svært at se forskel - med mindre du står med den nye guld-variant, som vi testede (den er ikke så vulgær som frygtet).

De nye Ipad-modeller kan dog kendes på, at den runde knap under skærmen ikke har nogen påtrykt oval. I stedet huser knappen den fingeraftrykslæser, vi er så glade for på Iphone. I praksis er fingerlæseren dog knap så værdifuld på Ipaden, som man typisk tænder færre gange i løbet af en dag - og måske slet ikke fjerner fra hjemmet. Desuden bruges Ipad ofte af hele familien, så det kan være bøvlet at sætte op.

Et andet kendetegn ved Air 2 er, at den mangler den lille skydeknap øverst til højre, der normalt bruges til at låse skærmroteringen. Dette klares dog lige så let fra skærmmenuen.

De store forbedringer i den nye Air viser sig først, når man bruger den. Trods den uændrede batterilevetid er der langt flere muskler i motorrummet, især når det gælder grafikydelsen, der i nogle målinger tager et spring på 250 procent.

Kameraet (der ikke stikker ud fra bagsiden) er gået fra 5 til 8 megapixel, og videokameraet har fået slowmotion. Så hvis du bruger spil og andre krævende apps og tager billeder med din Ipad, er den nye Air bestemt pengene værd.

De nævnte kritikpunkter rokker heller ikke ved, at Air 2 er den hidtil bedste Ipad. Og dermed også - synes vi - den hidtil bedste tablet.

Dårligste køb: Ipad Mini 3

2999-5599 kroner

Den nye Mini 3 kræver langt færre ord - desværre. Den er nemlig identisk med sin forgænger - bortset fra fingeraftrykslæseren, der som nævnt har tvivlsom værdi på en tablet. Her får du altså ingen slankere profil eller lavere vægt. Ingen forbedringer i kameraet. Ingen opgradering af den basale teknik. Bare førnævnte fingerlæser - og så en merpris på 700 kroner. Det var godt nok en dyr fingerlæser ...

Selvfølgelig er dette stadig en Ipad - med alle de kvaliteter, det nu engang indebærer. Og man kan vel sige, at tre stjerner er et imponerende bundniveau.

Problemet er, at mange vil se Mini 3 som "en af de nye Ipads" - og vælge efter størrelsen. Det kunne man med tidligere Ipad-modeller, og det kan man med de nye Iphones. Men hvis man vælger Mini 3 i den tro, at man får "den nye Ipad - i lille format", så snyder man sig selv.

Meget for pengene: Ipad Air

2999-4399 kroner

Så vidt de to nye Ipad'er. Nu kommer vi til de tre ældre modeller, som stadig er på markedet - og kan købes direkte fra Apples hjemmeside. I nogle butikker vil man nok fortsat finde endnu ældre modeller, men de er så tunge og langsomme, at de ikke kan anbefales.

Den "gamle" Ipad Air virker derimod ikke spor forældet. Tværtimod er den et år gamle tablet stadig påfaldende slank og let, i hvert fald så længe man ikke sidder med 2'eren i sin anden hånd.

Teknisk er den gamle Air identisk med Mini 2, men den større skærm er en fordel i mange situationer. Kan du leve med tanken om, at fremtidens mest krævende spil vil køre bedre på topmodellen? Og bruger du ikke din Ipad som kamera (mange mener alligevel, at det ser tåbeligt ud)? I så fald kan du lige så godt købe (eller beholde) den gamle Air i stedet for at købe den nye.

Den bedste Mini: Ipad Mini 2

2299-3699 kroner

Med Mini 2 får du reelt den gamle Ipad Air - bare i mindre format og til lavere pris. Sidste års Mini er stadig lettere og mere handy end den nye topmodel. Til de fleste opgaver er den i praksis lige så kvik. Og så fås den altså fra 2299 kroner. Så hvis du kan undvære den store skærm og ønsker maksimal værdi for pengene, er Mini 2 lige nu det stærkeste Ipad-køb.

Billigst - men forældet: Ipad Mini

1899-2899 kroner

Den allerførste Mini fremstod grovkornet, allerede da den kom frem. Og i dag må skærmen betegnes som forældet - i hvert fald hvis man har kig på en af de nyere modeller, der alle har langt højere opløsning. Billeder og tekst står langt mere uldent på denne model.

Teknikken er også forholdsvis sløv, hvilket især mærkes med den nye udgave af IOS-styresystemet. Og så er den gamle Mini altså kun 400 kroner billigere end den tilsvarende Mini 2, som også fås med større lagerplads. Så nok er dette den hidtil billigste Ipad. Men hvad hjælper det, når den ikke er pengene værd.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

To ekstra valg

Oppustet: Derfor er Ipad bedst