Sonys Z3 er den bedste mobil, vi endnu har testet. Og så fås den i to størrelser

Når man vurderer produkter, er det nyttigt at have en reference, man kan holde de andre op imod. I snart to år har de fleste anmeldere, inklusive undertegnede, haft HTC One på tronen som markedets bedste mobiltelefon. Men udviklingen går nu så hurtigt, at det er farligt kun at opdatere sin topmodel én gang om året.

Sonys nye Z3 lander blot seks måneder efter Z2. Og den mindre variant, Z3 Compact, afløser faktisk Z1 Compact, fordi der slet ikke blev tid til en 2'er.

Vi har brugt begge de nye Z3-modeller i tre uger, og det kniber stadig med at få armene ned.

Vælg efter størrelsen

Lad os begynde med det mest subjektive, nemlig størrelsen. Der findes jo utallige kombinationer af hænder, øjne og bukselommer. Jeg testede de to Z3-modeller sideløbende med de to nye Iphones, og det er påfaldende, at Sony-mobilerne lægger sig lige midt imellem Apples telefoner, når det gælder størrelsen: Den mindste i firkløveret er Z3 Compact, der er på størrelse med den gamle Iphone. Så kommer Iphone 6, dernæst Z3 og til sidst den enorme Iphone 6 Plus.

Sony (og til dels Apple) skiller sig ud fra andre producenter ved, at deres "mini-mobiler" er lige så stærke som storebror. Her har vi altså fire fremragende top-telefoner, der dækker hele spektret inden for telefon-størrelser. I mine hænder er Iphone 6 et nummer for klejn, mens Plus-varianten er for stor og tung. Så for mig leverer Z3 det helt perfekte format, mens Iphone-brugere med små hænder nok bør se nærmere på den lille Z3 Compact, før de køber en Iphone 6.

Elegant og vandtæt

Sony holder fast i det kendte designsprog med glas på begge sider og helt plane flader. Ingen udstående kameralinser her. Kanterne er mere afrundede end før, så telefonerne ligger fint i hånden. Knapperne sidder, hvor de skal, men mini- modellens vippeknap til lydstyrken er lovlig kort til mine fingre.

Farvevalget byder på flere dristige varianter. Vores Z3 Compact var grøn som en gletsjer-sø, mens den store havde en støvet og stilfuld kobbertone. Den kompakte Z3 har plastliste langs hele rammen, mens den store nøjes med små plastpuder i hjørnerne. Det lyder vildt kikset, men faktisk er det flot på den lille (hvor kantfarven changerer) og nærmest usynligt på den store. Og så er det jo rart med en "kofanger", hvis man taber telefonen.

Skulle den lande i wc-kummen, kan man glæde sig over, at Z3-mobilerne er vandtætte (IP68). Hvis man altså husker at lukke de små flapper, der dækker indgangene til strøm, hukommelse og sim-kort. Flapperne er flot integreret, så de ikke skæmmer designet, og stikket til hovedtelefoner er tætnet indvendigt. Det er en kæmpe fordel, at man trygt kan hive mobilen frem i al slags vejr, svede på den under løbeturen, bruge den som kogebog i køkkenet - eller hvad man nu finder på at udsætte den for.

Smuk og sejlivet

Begge modeller er slankere og lettere end forgængeren - og alligevel er skærmene vokset. Farverne står flot og naturligt, også fra skæve vinkler, hvor de tidlige Xperia-modeller havde problemer. Også skærmlyset har fået en ekstra tand, og ifølge Sony er her nu tale om verdens mest lysstærke mobilskærm. I hvert fald er den let at aflæse, også i direkte sollys.

Skærmen på den store Z3 er lidt skarpere end på Compact-udgaven, men som med de nye Iphones skal man nærmest have lup frem for at se forskellen. Omvendt er den store skærm jo en kæmpe gevinst, når du ser film, spiller - eller for den sags skyld bare læser bøger, mails og hjemmesider.

Sonys grafiske brugerflade er mere diskret og afdæmpet end det, vi kender fra Samsung og LG. Vi slipper ikke for apps og widgets af tvivlsom værdi, men de slettes let, og vi er ikke så langt fra den "rene" Android-oplevelse. Med teknik fra øverste hylde er betjeningen kvik og flydende, også i de mest krævende apps. Lageret er begrænset til 16 GB (med ca. 12 GB fri), men pladsen udvides let og billigt med mikroSD-kort (op til 128 GB).

Den store Z3 har det største batteri - men også en mere strømkrævende skærm. Begge modeller lover op til 10 timers video eller 920 timers standby. Det sidste er yderst teoretisk - mest fordi ingen vil holde deres telefon i standby så længe. Vi taler altså om 38 dage uden en stikkontakt.

Sonys software giver suveræn kontrol over telefonens strømtyve, og selv ved flittig brug var batteriet ofte kun halvt tomt, når jeg lagde mobilen til opladning på natbordet.

Foto og finesser

Kameraet kan prale med en opløsning på 21 megapixel til billeder (i manuel indstilling) og muligheden for at optage video i 4K (men ikke for længe ad gangen). Det afgørende er dog billedkvaliteten, og her klarer Sony sig som vanligt rigtig flot under de fleste lysforhold. Fokuseringen er knap så kvik, og fotolyset knap så pålideligt, som på de bedste konkurrenter, men vi er tæt på toppen.

En ekstra fordel er udløserknappen, som gør det let at starte kameraet og stille skarpt med et let tryk, før man tager billedet. Højttalerne er frontvendte og i stereo som på HTC One - og de spiller næsten lige så magtfuldt, selv om de små sprækker ikke syner af meget.

Som tilbehør fås et par hovedtelefoner (MDR-MC31EM), der udnytter telefonens teknik til at levere aktiv støjreduktion. Ved forudbestilling følger disse gratis med, og selv om fristen er udløbet, er det nok værd at spørge i butikken, om de har flere tilbage.

Z3-telefonerne virker også med Sonys smart-ur, så du for eksempel kan få gps-navigation på håndleddet. Og har du en PlayStation 4, kan du tage spillene med dig på mobilen, når PS4 Remote Play lanceres til november.

Listen med finesser bliver ved og ved. Her er ikke trådløs opladning, men hvis du bliver træt af at åbne en flap for at fylde strøm på mobilen, kan du købe en magnetisk lader til de små kontakter på kanten (Sony DK48 - fra 256 kroner).

Det eneste, vi ellers kunne finde på at savne, er en infrarød sender, men efterhånden kan de fleste nye fladskærme og afspillere betjenes via netværket. Netværket udnyttes også af Sonys nye transfer-app, som gør det let at overføre indholdet fra sin gamle Android-mobil eller Iphone, når man opgraderer til Z3. Den bør rigtig mange få glæde af.

Jeg overgiver mig og uddeler samtlige seks stjerner. Det er den højeste vurdering af en mobiltelefon, siden vi testede den første HTC One for over halvandet år siden. Og det bliver da bare endnu bedre af, at der nu er to konger på mobiltronen, så du kan vælge den størrelse, der passer dig bedst.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Fakta om Sony Xperia Z3

Fakta om Sony Xperia Z3 Compact