Mobiltest. Galaxy S7 og søstermodellen Edge slår lige nu alt andet på markedet

Der kommer hele tiden nye Android-mobiler, men én gang om året rettes alle blikke mod Samsungs nye S-modeller, fordi netop disse telefoner har tradition for at ligge helt i top - i hvert fald rent teknisk. Designet var i mange år en kedelig plast-affære, men med sidste års S6 blev indpakningen omsider lige så lækker som indmaden. Samtidig ofrede Samsung dog et par vigtige kvaliteter: S6 er ikke vandtæt, og man kan ikke udvide lageret.

Samsung Galaxy S7 Edge

Pris: fra ca. 6400 kr. (www.kortlink.dk/krns)

Mål: 151 x 73 x 8 mm (157 g)

Skærm: 5,5 tommer (534 ppi)

Kamera: 12 megapixel (4K video)

Lager: 32 GB (kan udvides)

Mere information: www.kortlink.dk/km4g

Begge dele rettes der op på med de nye S7-modeller, som også er forbedret på andre punkter. Som før findes der to udgaver: Den "flade" S7 er nydelig og en smule anonym, mens den større S7 Edge skiller sig ud med dramatisk afrundede skærmkanter. Vi testede begge, men brugte flest dage med Edge-modellen, som har vist sig at være den mest solgte af de to.

For denne anmelder endte testen med en købsbeslutning - men vi venter lige med at afsløre, om valget faldt på den ene eller den anden. Eller noget tredje.

Samsung Galaxy S7

Pris: fra ca. 5500 kr. (www.kortlink.dk/krnr)

Mål: 142 x 70 x 8 mm (152 g)

Skærm: 5,1 tommer (577 ppi)

Kamera: 12 megapixel (4K video)

Lager: 32 GB (kan udvides)

Mere information: www.kortlink.dk/km4g

Tveæggede tvillinger

Begge modeller virker slanke, skønt de er en anelse tykkere end forgængerne. Som før er der hærdet glas på begge sider, men overgangen mellem glas og alu-ramme er finere end før. Samtidig er bagkanten nu afrundet, så telefonerne ligger bedre i hånden. Vi slipper også for trælse flapper foran stikkene, selv om telefonen overlever 30 minutter på halvanden meters dybde.

Det betyder ikke, at du kan tage den med i havet til sommer, for telefonen er hverken sikret mod saltvand eller bølger. Derimod kan du trygt bruge den i al slags vejr, og skulle du tabe den i toilettet, klares det med en efterfølgende tur i håndvasken.

Edge er klart den mest sexede af de to. Den afrundede skærm giver illusionen af, at billedet næsten flyder ud over kanten. Modsat sidste års modeller er Edge-skærmen også større end den "flade" model. Med 5,5 tommer får du samme skærmplads som i den store Iphone Plus - men i en langt mere håndterbar form.

Edge-udgaven har ekstra genveje i skærmkanten, så man med et svirp fra højre får adgang til sine mest brugte kontakter, udvalgte app-funktioner, nyheder og meget mere. Det er smart nok, men genvejene ville fungere lige så godt uden afrundede kanter, så de burde være en option på begge modeller.

Skærmen er altid tændt

Ellers er de to S7-søstre så godt som identiske. Det gælder også skærmens opløsning, så den større skærm i Edge-modellen har ringere skarphed. Forskellen ses ikke med det blotte øje, men hvis mobilen skal bruges til virtual reality i Samsungs Gear VR-brille, har Edge-modellen her et handicap (www.kortlink.dk/ks9e).

Den fine amoled-teknik betyder, at sort gengives kulsort. Samtidig er her skruet op for blusset, så skærmen også tåler dagens lys. I en direkte sammenligning er Iphone 6s dog lettere at aflæse i direkte solskin. Omvendt kan S7 skrue længst ned for lyset, når man læser i sengen. En smart nyskabelse er, at skærmen kan holdes tændt hele tiden. Som standard vises ur, dato og batteristatus. Så når mobilen ligger på natbordet, kan man løbende følge sit søvnunderskud - uden at rumstere rundt og måske vække sin bedre halvdel.

Og i mødelokalet afslører et diskret blik, hvor meget tid man nu har spildt - uden at man behøver rode utålmodigt og fraværende med mobilen.

Den tændte skærm betyder ikke det store for batteriets levetid, som langt overgår både Iphone og de fleste Android-mobiler. Levetiden er en anelse længere på Edge-modellen, hvor det større batteri kun delvist opvejes af den større skærm. To dages aktiv brug er dog vel optimistisk, så mobilen ryger stadig til opladning hver aften. Trådløs opladning er standard, men ladestationen skal købes separat.

Fantastisk kamera

Frontkameraet skyder selfies i fem megapixel, mens bagside-kameraets opløsning er sænket fra 16 til 12 megapixel. Linsen er knap så udstående som på S6, men optikken er usædvanlig lysstærk (f/1,7). Sammen med den lavere opløsning giver det fremragende billeder i svagt lys. I en direkte sammenligning med Iphone 6s indfanger S7-kameraet langt flere detaljer i mørket, og man skal tæt på for at bemærke den uundgåelige billedstøj. Den store blændeåbning giver også fin mulighed for smukt slørede baggrunde.

Alt i alt stiller S7'erne med et formidabelt kamera, der cementerer Samsungs førerposition på dette vigtige område. Her hjælper også den optiske stabilisator og lynhurtige fokusering, som både udnyttes til foto og video (dog ikke når man optager i 4K). HD-video kan omsættes til silkeblød slowmotion, og foto-entusiaster kan optage i RAW, som giver udstrakt kontrol med eksponeringen. Det sidste kræver, at billederne gemmes på det interne lager, som er begrænset til 32 GB. Det burde dog række, når lageret kan udvides med microSD-kort, også selv om langtfra alle apps kan udnytte dette.

Fart over feltet

Med ottekernet processor og hele fire GB RAM er S7 en af markedets hurtigste telefoner. Den udgave, der sælges herhjemme, bliver ganske vist indhentet af Iphone 6s i visse målinger, men det er en ret teoretisk sammenligning. I praksis flyver betjeningen derudaf, og selv krævende spil afvikles uden den mindste hakken.

Samsung forkæler spilfolket med nye værktøjer, så man f.eks. kan slå meddelelser fra, mens man spiller, eller optage højdepunkter med et tryk på skærmen. En anden nyskabelse er muligheden for at fjerne applisten, så alle apps vises på skrivebordet. Det giver mindre forvirring, hvis man kommer fra Iphone. Her er også fin mulighed for at tilpasse brugerfladen, så der bliver plads til flere ikoner på skærmen.

Styresystemet (Android 6.0) er tilpasset, men Samsung har skruet ned for de ligegyldige apps og widgets, som tynger selskabets ældre modeller. Fingeraftryks-læseren i den ovale knap på fronten virker nu lige så kvik og pålidelig som den i Iphone. Til gengæld savner vi en fuldgod erstatning for stemme-assistenten Siri. I det hele taget er Iphone nok den stærkeste konkurrent til S7, men det er to forskellige verdener, så mon ikke de fleste efterhånden har valgt side i det ræs.

Det sværeste valg

Nok så vanskeligt er valget mellem S7 og S7 Edge. Min kærlighed faldt først på Edge-modellens smækre design. Men i længden blev jeg lidt træt af de spejlinger og den lette forvrængning, der opstår i skærmens buede kanter. Dette er givetvis en smagssag - og et spørgsmål om, hvor meget tekst man læser på telefonen, for fænomenet er mest synligt med små bogstaver på skærmen. Den flade S7 har en mindre skærmflade, som til gengæld er helt regulær.

Den identiske opløsning betyder, at den lille S7 reelt har samme skærmplads som Edge-udgaven. Tilmed er den bedre egnet til virtual reality, og den lavere pris kan faktisk finansiere tilkøbet af Samsungs Gear VR-briller. Tilbage står designet, men den forskel svinder ind, når man monterer mobilen i et omslag. Så valget er truffet for mit vedkommende: Jeg køber "den kedelige". Men ikke endnu. For modsat Iphone falder Samsung-telefoner hurtigt i pris. Ikke fordi de er ringere - men fordi markedet for Android-telefoner er mere konkurrencepræget.

På baggrund af erfaringerne med S6 har Meremobil.dk fremskrevet prisudviklingen for de nye modeller (www.kortlink.dk/ksf8). Ifølge denne analyse vil prisen allerede om et par måneder være reduceret til 4500 kroner for S7, mens S7 Edge vil koste ca. 5400 kroner. Det svarer til et prisfald på 21 og 16 procent i forhold til startpriserne. Så ved at vente et par måneder kan du spare op mod en fjerdedel af udgiften på det, der lige nu ligner markedets bedste smartphone.

Af Søren Bang Hansen,

gear@fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Samsung Galaxy S7 Edge

Samsung Galaxy S7