Super-mobilen

Allerede på låseskærmen ser man Samsungs fine nyskabelser.

Super-mobilen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fritid tester øjeblikkets hotteste Android-mobil: Samsungs Galaxy S II

Der går ikke en måned, uden at nye mobiltelefoner rammer markedet. Men ofte er der en bestemt model, som kræsne mobil-entusiaster ser frem til med særlig spænding. I flere måneder har denne model været Samsungs Galaxy S II. Nu er den her - og vi har brugt den dagligt i et par uger for at teste, om den lever op til forventningerne.

Selv om telefonen er stor, virker den ikke klodset. Formen er flad og rektangulær. Og selv på det tykkeste sted er profilen under en centimeter. Den helstøbte front, hvor skærm og ramme går ud i et, leder tankerne hen på den sorte monolit fra Kubricks 2001-film.

Samsung har i årevis haft en træls forkærlighed for blanke plastskaller, som tiltrækker fedtfingre og ridser, men her har bagklappen en riflet overflade, der føles behagelig og virker elegant og ”kulfiberagtig”. Vægten er påfaldende lav (115 gram). Det skyldes, at apparatet er lavet af plast - i modsætning til flere af konkurrenterne. Men her er intet, der knirker eller giver sig, uanset hvor man trykker.
Måske verdens bedste ”lomme-weblæser”. Og flash-indhold vises uden problemer.
Måske verdens bedste ”lomme-weblæser”. Og flash-indhold vises uden problemer.

Fantastisk skærm

Den oplagte hovedattraktion er skærmen, der måler 4,3 tommer. Opløsningen slår ingen rekorder (800 x 480), men skærmen nyder godt af den fine amoled-teknik, hvor klare farver funkler på en bund af dyb, dyb sort. Farveladen er ikke så overdreven som på tidligere modeller. Og selv fra skæve synsvinkler står billedet så sprødt, at det kunne være malet på. Det er faktisk som at have en lille plasmaskærm med i lommen.

Den dynamiske styring af lysniveauet skifter i lidt for grove ryk, men ellers har vi kun roser til Samsung-skærmen. Den kandiderer til titlen som alle tiders bedste mobil-skærm (sammen med iPhone 4, som vinder på opløsningen).

Under skærmen sidder en enkelt knap, der flankeres af to genvejsfelter til ”menu” og ”tilbage”. De to felter er usynlige, når lyset bag dem slukker. Det understreger den minimalistiske stil - men kræver lidt tilvænning.
Den riflede bagside er en klar forbedring over den sædvanlige Samsungs-plast. Kameraet er også fint.  
Den riflede bagside er en klar forbedring over den sædvanlige Samsungs-plast. Kameraet er også fint.  

Forfinet Android

Styresystemet er Android 2.3.3, men Samsung har lagt sin egen brugerflade ovenpå. Det viser sig allerede på låseskærmen, når man vækker mobilen. Med andre telefoner skal man ramme et ikon og hive det i en speciel retning. Her rører man bare et vilkårligt sted - og hiver hele skærmen ud til venstre, højre - eller hvad man nu foretrækker.

Meldinger om nye beskeder og mistede opkald vises også på denne skærm, så man kan kalde dem frem - og låse mobilen op - med et og samme fingerstrøg.

Samme kvalitet finder vi i kontaktlisten: Et strejf til venstre sender en sms - et strejf til højre ringer op. I længden er denne betjening langt mere ubesværet end at udpege små ikoner på skærmen.

Bevægelses-sensoren udnyttes også på snedig vis: Hvis mobilen ringer ubelejligt, kan du skifte til lydløs ved blot at lægge den med skærmen nedad, ligesom vi kender det fra HTC. En mere original (men måske knap så anvendelig) finesse er muligheden for at zoome i billeder og hjemmesider ved at vippe telefonen med to fingre på skærmen.
Skærmen er markant større end f.eks. iPhone. Uden at mobilen virker klodset.
Skærmen er markant større end f.eks. iPhone. Uden at mobilen virker klodset.

Stærke muskler

Web-læsning er en udsøgt fornøjelse på den lækre storskærm. Ligesom på iPhone ombryder weblæseren ikke teksten, når man zoomer. Men er man utilfreds med dette, henter man bare en anden weblæser ned fra Android-markedet.

Det kontroversielle flash-indhold kan aktiveres ”efter behov”. Indholdet vises så som et lille ikon, man kan pege på, hvis det er en video. Eller holde sig fra, hvis det bare er et reklamebanner. Android giver os her fordelen ved flash - uden ulemperne. Og tager med et enkelt kunstgreb luften ud af Apples argumenter mod at understøtte det udbredte format.

Samsung-mobilen har kraftoverskuddet til at tackle selv de tungeste hjemmesider. Med dobbeltkernet processor og rigelig arbejdshukommelse (lageret kan udvides med SD-kort), flyver betjeningen af sted. Man kunne så frygte for batteriets levetid, men også her ligger mobilen i den bedre ende, selv om det stadig er sikrest at sætte den til opladning hver aften.

Fint kamera

Kameraet har masser af let tilgængelige indstillinger, og kvaliteten imponerer. Den automatiske støjreduktion er mindre aggressiv end hos mange konkurrenter, men det kan justeres på computeren. LED-lampen er ingen fuldgod blitz, men i det mindste gør den nytte som hjælpelys til kameraets autofokus. Og så virker den jo ved video, der indfanges i fuld HD. Der er også kamera på fronten, endda med to megapixel, så du kan forevige dig selv i passende kvalitet. Kvaliteten er ikke på niveau med de allerbedste fotomobiler - men langt over middel. Og der findes næppe nogen Android-mobil, der gør det bedre.

Samme konklusion passer på hovedparten af mobilens øvrige funktioner. Hvis jeg skulle købe en ny Android-mobil i morgen (og gid jeg skulle), blev det denne her.

Super-mobilen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce