Test. Vi tester den eksotiske Yoga Book - og holder den op mod "det fornuftige" alternativ.

Sexet eller sikker? Eksotisk eller effektiv? Pæn eller praktisk? Det mest fristende valg er ikke altid bedst i længden. Det gælder også inden for bærbare computere.

Her har vi fat i to modeller fra samme producent: Lenovos nye Yoga Book fik os til at tabe underkæben, da vi første gang så den på efterårets IFA-messe i Berlin. Den har profil og vægt som en tablet (9,6 mm - 690 g.) - men klappes ud til en bærbar pc med unikke finesser.

Fakta

Lenovo Yoga Book:Tre stjerner ud af seks

Pris: Fra 3999 kr. (kortlink.dk/pqmm)

PLUS: Fantastisk let og lækker pc med touchskærm og tegneplade til lav pris.

MINUS: Begrænsede kræfter - og intet fysisk tastatur.

 

Lenovo Thinkpad T460s

Fem stjerner ud af seks

Pris: Fra 9495 kr. (kortlink.dk/pqmh

PLUS: Robust bærbar med glimrende tastatur, gode kræfter og fine forbindelser.

MINUS: Prisen er høj.

Som modstykke har vi valgt Thinkpad T460s, der ved siden af Yoga Book ligner en dinosaurus. Og så koster den over det dobbelte.  

 

Fortid og fremtid

T460s er dog tynd og let i forhold til andre 14-tommer-bærbare. Den er solidt konstrueret, og mange elsker den rå æstetik ved det klassiske Thinkpad-design, som ikke har ændret sig stort siden IBM-dagene.

Omvendt ligner Yoga Book en åbenbaring fra fremtiden med sin ekstremt slanke profil, det smykkeagtige hængsel og touch-skærmen på 10,1 tommer, som kan åbnes 360 grader, så computeren trylles om til en tablet.

Vores udgave af T460s har større skærm (14 tommer) - men uden touch, og farvegengivelsen er set bedre. Til gengæld vinder den klassiske Thinkpad stort, når det gælder tastaturet. I hvert fald hvis du vælger modellen med lys i tasterne, som har den delikate sprødhed, der i årtier har fået mange til at sværge til Thinkpad-serien. Pegepladen fungerer også fint, men garvede Thinkpad-fans bruger hellere den lille gummidut midt på tastaturet, så de undgår at fjerne fingrene fra tasterne.  

 

Skriv og tegn i hånden

Med Yoga Book får du altid lys i tasterne, for dette tastatur består kun af lys! Du slår i en plade med lysende bogstaver, og det er præcis så ubehageligt, som det lyder. Man kan ikke hvile fingrene på tasterne, og skrivefornemmelsen er som at hamre i en bordplade. Men det flade tastatur har et trick i baghånden. Det fungerer nemlig også som en stor tegneplade i den kendte Wacom-kvalitet. Med den medfølgende pen kan du skrive og tegne, uden at håndfladen kommer i vejen.

Og der er mere: Pennens spids kan skiftes ud med en blækpatron, så du har en klassisk kuglepen. Der medfølger endda en blok papir, som fæstnes magnetisk til tegnepladen. Alt det, du skriver og tegner, kopieres straks til digital form. Det er guld værd i tegneprogrammer og værktøjer som OneNote.  

 

To systemer

Yoga Book fås med enten Windows eller Android, og vi testede sidstnævnte. Teknisk er de to identiske, og her er stik til USB, HDMI og microSD. Hastigheden er dog begrænset, men den beskedne teknik (Atom-processor, 4 GB RAM og 64 GB lager) rækker til Android-apps, og batteritiden på 10-12 timer er mere end godkendt.

Thinkpad T460s er en klassisk Windows-pc, som fås i mange flere konfigurationer. Vores i7-model har en middelmådig batteritid på fem-seks timer. Til gengæld er den kraftig nok til Photoshop og andre krævende programmer. Og så har den altså klassens bedste tastatur.

Den største svaghed ved Yoga Book er, at den reelt slet ikke har noget tastatur. Til gengæld har den så meget andet. Så hvis du alligevel helst skriver og tegner i hånden, og ikke har brug for at indtaste længere tekster, kan du prise dig lykkelig over at tilhøre den snævre målgruppe, Yoga Book synes skabt til. Langt de fleste vil dog - som undertegnede - være bedre tjent med det konservative, kedelige og kostbare alternativ.  

  

  • fyens.dk