Senegalesiske pygmæer bruger gps-apparater


Senegalesiske pygmæer bruger gps-apparater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teknologien breder sig - også blandt indfødte

Man tror, der er er tale om en B-film af format.

Rundt omkring i skovene i Senegal vandrer små mænd - eller pygmæer om man vil - rundt med ringe i næserne, lændeklæder, buer på ryggen og gps i hånden. Nej, kære læser, der er ikke tale om en trykfejl.

De knap så teknologikyndige pygmæer har virkelig en af de nymodens gps'er i hånden, og med den i fokus går pygmæerne rundt i skovene og er meget koncentrerede om det område, de bevæger sig rundt i.

De bruger ikke gps for at vide, hvor hurtigt de går, og de bruger heller ikke gps, fordi de er bange for at fare vild.

De bruger dem, fordi de gerne vil overleve.

Træerne bliver nemlig fældet i skovene, hvor pygmæerne bor.

Folk med kommercielle interesser har travlt med at fælde træer i jungler og regnskove, og da der er tale om et meget stort skovområde, hvor pygmæerne bor, kan det være svært at få overblik over, hvem der ejer hvilke områder i skoven.

Eller rettere: det var svært at vide, lige indtil de små satellitstyrede apparater så dagens lys.

Udstyret med denne nyere form for teknologi kan pyg-mæerne nu endelig fastslå, hvilket område, der er deres, og de har dermed fuldt overblik over hvilke områder, de kan gå på jagt i, og hvilke områder, de har eneret over i skoven.

Orden i skoven

Med disse små gps-apparater i hånden forsøger man nu at oprette en "orden" i skoven, der betyder at pygmæernes eksistensgrundlag bliver bevaret.

Træer i skovene bliver mærket med forskellige symboler, så pygmæer og virksomheder ved præcist, hvilke træer der må fældes.

Der anvendes disse små symboler, fordi pygmæerne hverken kan læse eller skrive overhovedet.

Således betyder det, at der er tale om medicinale planter, hvis et træ er blevet mærket med et sprøjte-symbol, og hvis træet er præget med en bue, indikerer det, at der er tale om et areal, hvor pyg-mæer jager.

Skulle der sidde enkelte læsere med den tanke, at pygmæerne overhovedet ikke forstår at udnytte teknologien, og at de virker skræmte over dens muligheder, må vi skuffe.

Pygmæerne er nemlig meget begejstrede for gps-systemet, og rapporter fortæller om indfødte mænd, som render rundt med gps'er i hånden, mens de med store smil på munden ligner små børn med en GameBoy i hånden.

Senegalesiske pygmæer bruger gps-apparater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce