Det er oplagt at koble pc’en til fladskærmen. Se her hvorfor - og hvordan du gør.
I tre årtier har folk forsøgt at slå bro mellem pc og tv. Men det var mest for nørder. Og hvis man endelig fik forbindelsen til at virke, stod pc-billedet grimt og utydeligt på den gammeldags billedrørs-skærm.

I dag har de fleste fået fladskærm i stuen, og så giver det pludselig god mening. Et moderne flad-tv kan vise pc-billedet lige så flot og detaljeret som pc-skærmen. Bare meget større - og i mere magelige og selskabsegnede omgivelser.

Spændende muligheder

Med en pc i dit tv kan du for eksempel:

1. Nyde hele din samling af digitale billeder - som et moderne "lysbilledshow".

2. Surfe på nettet og tjekke din email - uden at forlade sofaen.

3. Se tv og video på nettet - fra DR og TV2 til det mere anarkistiske YouTube.

4. Afspille videofiler - uden besværlig konvertering og overførsel til dvd.

5. Spille computerspil i kæmpe format - og få en langt større oplevelse.

6. Bruge pc’en som harddiskoptager - hvis den har en passende tv-modtager.

7. Arbejde med tekstbehandling, regneark og så videre under så magelige former, at det ikke føles som arbejde.

Gode forbindelser

Du kan købe en ny computer, som er skræddersyet til tv-brug - for eksempel Eee-boksen, som vi anmelder her ved siden af.

Men du kan også bruge din eksisterende computer. Og hvis du ikke vil afse en permanent pc-plads ved siden af fjernsynet, kan du bare bruge en bærbar computer, som let kobles til og fra efter behov.

Valget af kabler afhænger af, hvilke stik der findes på dit tv og din pc. Her følger en oversigt med syv mulige forbindelser. Listen er rangordnet, så de bedste står øverst og de dårligste nederst. Så start fra toppen af "kvalitetstrappen"- og arbejd dig om nødvendigt nedad, indtil du finder et stik, som både findes på pc’en og tv’et:

1. HDMI - det smalle trapez-formede stik, som bruges til moderne tv- og videoudstyr.

2. DVI - bredt, rektangulært stik (ofte hvidt) med firkantede huller. Bruges til moderne pc-skærme.

3. VGA - smalt stik med afrundet trapezform (ofte blåt). Bruges til ældre pc-skærme.

4. Component - tre runde phono-stik med farverne grøn, blå og rød.

5. SVHS - større rundt stik (ofte gult eller sort) med runde og rektangulære huller.

6. SCART - det store, brede stik med to rækker af aflange huller. Velkendt fra gammeldags tv/video-udstyr.

7. Composite - rundt og gult phono-stik.

Hvis det kniber med at finde et godt stik i begge ender, kan du bruge en adapter. Du kan også få et kabel, der har DVI i den ene ende og HDMI i den anden. Bortset fra HDMI og SCART overfører de nævnte forbindelser kun billedet. Derfor skal du ofte bruge et separat kabel til lyden.

I pc-enden anvendes et almindeligt 3,5 mm stik ("hovedtelefonstik"), som kobles til pc’ens lyd/hovedtelefon-udgang. I tv-enden skal kablet munde ud i to phono-stik, et rødt og et hvidt, som det kendes fra stereoanlægget.

Alle disse kabler kan købes i enhver velassorteret elektronik-forretning.

Den rette indstilling

Når du har forbundet kablerne, og tænder pc’en, skal du ikke regne med, at billedet straks toner frem på tv-skærmen. Du skal først indstille signalet på pc’en. Også af den grund er det mest praktisk at bruge en bærbar computer, hvor skærmen jo er lige ved hånden.

I Windows skal du normalt højreklikke et tomt sted på skrivebordet, vælge Egenskaber og fanebladet Indstillinger. Nogle pc’er giver dog adgang til skærm-indstillingerne, så snart du højreklikker på skrivebordet.

I begge tilfælde havner du i et vindue, hvor du kan vælge, hvilken skærm billedet sendes til. Hvis det er muligt at vælge samtidig visning på pc- og tv-skærm, kan du starte med denne "dobbeltvisning". Virker det ikke optimalt, kan du skifte til ren tv-visning.

Moderne fladskærme har en opløsning på 1920 x 1080 ("fuld HD"), som de færreste pc’er kan vise. Derfor må du nok bruge lidt tid på at finde den opløsning, der bedst matcher dit tv.

Når du tester en opløsning, skal du samtidig prøve tv’ets forskellige billedbeskæringer. Der findes en knap på fjernbetjeningen til denne justering (hedder ofte "Aspect" eller "Zoom").

Når du finder den bedste kombination af pc’ens opløsning og tv’ets format-indstilling, gør du klogt i at skrive den ned. Så undgår du bøvlet næste gang - og kan koncentrere dig om at nyde din computer i stort format.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Computer til tv-stuen

Computer til tv-stuen

Altædende afspiller

Altædende afspiller

Asus EeeBox EB1012